Ova tri tipa radnika prvi “lete” s posla

Iako svako poslovno okruženje ima one kojima produktivnost nije uvjek na nivou, ova tri tipa zaposlenih najviše remete poslovanje, piše sajt Inc.

Drama Queen

Ako vaše poslovno okruženje nema kraljicu drame, budite srećni. Na žalost, ovakav tip zaposlene, ili zaposlenog, šteti mnogo više od pukog traćenja produktivnosti. Njihove priče “iza kulisa” uglavnom su negativne, a takav stav može da bude zarazan.

Ovo dolazi do izražaja kada drama queen skreće pažnju na rukovodstvo firme, prouzrokujući tako generalnu nenaklonost za menadžment koje opet vodi ka većim problemima u organizaciji. Drama queen koja je u menadžmentu može da bude delikatna situacija. Na nekim poslovima zabranjeno je ogovaranje, ali je najčešće to teško sprovesti.

Žrtva

Jedna od najtežih stvari kod menadžmenta zaposlenih jeste znati kako da se rukuje onima koji glume žrtvu. Ovakvi ljudi izbjegavaju posljedice sopstvenih djela, i najčešće krive druge za loše ishode.

Uvjek imaju izgovor, a njihove konstantne žalbe primjećuju i kolege, što im naravno ne prija.

Među ovakvim zaposlenima, često ima onih koji se ponašaju kao da imaju neko oboljenje. Gluma ili ne – pitanje je sad. To dalje vodi do toga da „žrtva“ hronično odsustvuje sa posla, a da su kolege ogorčene jer moraju da ih pokrivaju. Da bi se izbjegle loše stvari, trebalo bi da se obavezno vodi lista odsutnosti, gdje je za nekoliko dana zaredom odsustva potrebna doktorska potvrda.

“Kontraš”

Buntovnik bez razloga je onaj koji obično krši pravila, od najjednostavnijeg do najkompleksnijeg. Ako postoji pravilnik oblačenja na poslu koji zabranjuje majice sa sloganima, “kontraš” će obući baš takav komad garderobe svakog petka.

Ako postoji procedura kako nešto treba da se radi, oni će raditi suprotno svaki put. Kontraš ne radi to uvjek namjerno. Ili bar ne svjesno. Ne slušaju, misle da znaju bolje. Ali neki to rade jer žele da se razlikuju i da rade po svome. Često njihovo odstupanje može da naškodi poslovanju firme.

Ono što prvo treba preduzeti jeste da se vidi da li se uopšte može raditi sa takvom osobom. Često su buntovnici nezavisni mislioci koji žele da urade nešto drugačije za svijet, umjesto da samo slijepo prate šta im drugi kažu. Postoje razni tipovi buntovnika, ali najgori je onaj koji preuzima ulogu lidera. Ovakav lider može da otjera i neke od najboljih zaposlenih.

Međutim, bilo da je “kontraš” u pozitivnom ili negativnom smislu, to se odražava na moral drugih zaposlenih, koji mogu da se zapitaju zašto neko mora da prati pravila a neko ne.

Zato bi pravila kompanije trebalo da budu ista za sve, bilo da je to pravilo oblačenja ili broj sati provedenih na poslu, rokovi…

Izvor: bankar.me

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra i preksjutra obilne kiše, moguće poplave u gradovima

Kako napominju u upozorenju, biće kratkotrajne ciklonske aktivnosti i obilnih padavina sa jakim, olujnim udarima južnog vjetra.

Požar u najvećoj pijaci kod Pariza

Vatra, za sada nepoznatog porijekla, zahvatila je drvene palete i potom se proširila na cijelu zgradu magacina.

Potpisan sporazum, Emirati će snabdijevati Njemačku tečnim gasom i...

Pozdravio je „novi istorijski sporazum“ koji „jača rastuće energetsko partnerstvo između UAE i Njemačke“, prilikom potpisivanja sporazuma...

Vujović: Za Crnu Goru pogubno da bude balkanska Bjelorusija...

On se osvrnuo na izjavu izvjestioca Evropskog parlamenta za Kosovo Violu fon Kramon koja je prokomentarisala potpisivanje...

Lajčak i Krivokapić u Njujorku: Razmijenjena mišljenja o političkoj...

“Razmijenjena su mišljenja o političkoj situaciji u Crnoj Gori, kao i razvoju događaja na Zapadnom Balkanu”, naveli...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare