Podmorski kabl je energetski most Italije sa Balkanom i donosi dobrobit dvijema državama

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, drugog dana zvanične posjete Italiji, na poziv predsjednika Serđa Matarele, sastao se sa rukovodstvom državne kompanije Terna u njihovom sjedištu u Rimu. Kompanija Terna gradi energetski podmorski kabal između Crne Gore i Italije, čija je vrijednost više od milijarde.

Predsjednica Katja Bastioli kazala je da je posjeta Predsjednika Đukanovića Italiji i njihovoj kompaniji od istorijske važnosti za odnose dvije države i čast za Ternu. Naglasila je da je projekat  koji se gradi rezultat čvrste bilateralne saradnje Italije i Crne Gore, kao i Sprazuma o strateškoj sradnji dvije države, odnosno ministarstva ekonomije, CGES –a i TERNE.

Predsjednica Terne ističe da ova elekro-energetska, inovativna i održiva veza, predstavlja snažan doprinos integraciji regiona ZB u evropske tokove. Objekat podmorskog kabla, energetski je most Italije sa Balkanom i donosi dobrobit dvijema državama, ali i cijelom balkanskom regionu, poručila je Bastioli.

Izvršni Direktor Terne Luiđi Feraris, prezentujući rezultate izgradnje istakao je da EU podmorski kabal priznaje kao projekat od opšteg interesa.

Predsjednik Đukanović iskazao je zadovoljstvo prilikom da se u okviru zvanične posjete Italiji sastane i sa rukovodstvom kompanije , koja je važan strateški partner. Ocijenio je da obje strane imaju razloga da budu ponosne na zajednički projekat jer on predstavlja više od saradnje kompanija i dvije države. Podmorski kabal jedan je od ključnih linkova  za integrisanje Regiona u Evropu, jer je, kaže Đukanović ključno unaprijediti veze iz domena saobraćaja, energetike i informatike.

Završetak projekta se jasno vidi i možemo biti ponosni što smo ostvarili jednu važnu vezu u strateškoj integraciji Balkana, rekao je on, uz ocjenu da je to i podsticaj za otvaranje perspektive dalje saradnje sa Ternom, ali i širom investicionom zajednicom iz Italije i Evrope.

U razgovorima u Terni učestvovala je i ministarka ekonomije Dragica Sekulić koja je ocijenila da je Crna Gora zahvaljujući ovom projektu postala energetsko čvorište regiona i poručila da će obaveze i rokovi  biti s crnogorske strane do kraja ispoštovani.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Komnenović: Trajektnu liniju da preuzmu Opštine Tivat i Herceg...

Nakon što je aktuelizovana priča o stavljanju van snage zaključak Vlade iz 2019. kojim je “Pomorskom saobraćaju”...

Nikolić: Evropa sad da pokaže principijelnost i ne formira...

“Pa ipak, da podsjetimo na određene činjenice. Zahvaljujući glasovima birača Demokratskog fronta Spajić i Milatović su uopšte...

Letovi sa tivatskog preusmjereni na podgorički aerodrom zbog jakog...

U pitanju su četiri leta, tri za Beograd i jedan za Istanbul. Takođe i...

Nikolić: Raduje interesovanje američkih kongresmena za dinamiku unutrašnjih političkih...

“Raduje interesovanje američkih kongresmena za dinamiku unutrašnjih političkih procesa, posebno u kontekstu rasprostranjenog ruskog uticaja u regionu...

U Iranu pomilovane desetine hiljada zatvorenika

„Pomilovani su zatvorenici koji nisu optuženi za špijunažu u korist stranih agencija, direktne kontakte sa stranim agentima,...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare