Popović: Spajić donio milionsku korist državi

Izgradnja auto-puta proces je koji je iznjedrio najveći broj afera u Crnoj Gori. Bivša vlast je na svakom koraku uporno dokazivala svoj nedomaćinski odnos prema novcu svih građana, kao i svoju nestručnost i manjak kvalitetnih kadrova pri izradi gotovo svakog projekta - saopštila je poslanica Demokrata u Skupštini Crne Gore, Zdenka Popović.

Ona kaže da su njihov amaterizam i raskalašnost pri raspodjeli državnih resursa svoju kulminaciju doživjeli upravo kod ovog projekta.

“Korupcija i neznanje bivše vlasti trebalo je da koštaju našu zemlju gotovo 300 miliona više nego što je najavljeno 2014. Takav ishod je i bio očekivan s obzirom na to da je bivša vlast zaboravila da u ugovor unese petlju Smokovac, elektro i vodovodne mreže, prilazne puteve petljama, pa se građani jednostavno moraju zapitati šta se uopšte nalazi u tom ugovoru i ko su im bili pravni i ekonomski „eksperti“ koji su učestvovali u sastavljanju ugovora”, navela je Popović u saopštenju.

Ona navodi da su i kredit za izgradnju ugovorili u dolarima bez zaštite od kursne razlike, čime su uzrokovani enormni troškovi.

U oktobru 2014. je kredit vrijedio 944 miliona dolara, odnosno 743 miliona eura, da bi kursna razlika već 2019. dovela do povećanja na 842 miliona eura, navodi Popović. 

Međutim, prema njenim riječima, bivša vlast ni pored takvih katastrofalnih podataka nije preuzela ništa kako bi sanirala nastalu štetu ili kako bi makar zaustavili nove finansijske rizike.

“Nijesu posebnu brigu pokazali ni za neplanirane troškove zbog izgradnje trafo-stanica i elektromreže za dionicu puta, kao i zbog štete koja se odnosi na izgubljenu dobit od naplate putarine zbog kašnjenja. Valjda im par stotina miliona ne znače ništa kada ih uzimaju iz državne kase. Znali su da će danak njihovog neiskustva, neznanja i neekonomičnog trošenja plaćati narod”, kaže ona.

Međutim, kako dodaje, kao najbolji primjer kontrasta njihovom radu jeste djelo ministra Milojka Spajića, koji je u rekordnom roku, i pored činjenice da su ostavili katastrofalno stanje u ekonomiji i da je ekonomija oslabljena dodatno zbog situacije sa virusom korona, ipak uspio da zaustavi nastavak pogubne ekonomije kada je riječ o auto-putu i da u velikoj mjeri sanira štetu koju su napravili njegovi prethodnici.

“Smanjenjem rizika pri transakcijama koje se obavljaju u stranim valutama, ministar Spajić je donio milionsku korist našoj zemlji. Takođe, zajam je 2014. ugovoren u dolarima, po kamatnoj stopi od 2 odsto, a sada se isplaćuje u eurima po prosječnoj kamatnoj stopi od 0,88 odsto. Pri čemu je i sam ministar najavio da ovo nije kraj, da će i ubuduće aktivno i odgovorno, kao i do sada, raditi na smanjenju kamate”, ističe Popović.

Ona kaže da sve što je rađeno prilikom hedžinga, odrađeno je po međunarodnim standardima ISDA.

“A renomirani partneri širom svijeta pomno prate i vjeruju u rad nove Vlade, jer se po prvi put vide ozbiljni pomaci i ozbiljan rad kada je riječ o crnogorskoj ekonomiji.”

Milojka Spajića su, prema njenim riječima, na poziciju doveli njegovo znanje, iskustvo, poslovne kvalifikacije i rad u svjetski priznatim institucijama, a on je svojim zalaganjem pokazao koja je prava mjera patriotizma i kako se služi svojoj zemlji i narodu.

“Zbog velikog doprinosa ekonomiji naše zemlje, Demokrate izražavaju veliku zahvalnost ministru i njegovim saradnicima uz uvjerenje da je ovo tek početak ekonomskog, ali i svakog drugog preporoda Crne Gore”, poručila je Popović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Obalska straža SAD zaplijenila drogu vrijednu rekordnih 1,4 milijarde...

Ovo je najveći istovar ilegalnih droga u istoriji obalske straže, izjavio je komandant Stiven Polin na konferenciji...

Uhapšen vođa Ndrangete u Madridu

Kako saopštava FoNet, a prenosi N1, španska policija je navela da je hapšenje obavljeno u saradnji sa...

Jelići demantovali Vujošević: Podnijećemo krivičnu prijavu

“Potpuna je besmislica i izmišljotina o višemilionskim zloupotrebama. Tek je gnusna, bijedna laž da su naša djeca...

Ručna bomba u dvorištu kuće državnog sekretara MUP-a Rada...

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, takozvana “kašikara” pronađena je tokom sređivanja dvorišta, nakon čega je obaviještena policija.

Sjutra kiša

Više izgleda za padavine u sjevernim i sjeveroistočnim predjelima. Kako je saopšteno iz Zavoda...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare