Predstavnici agencije Moody’s zainteresovani za nastavak realizacije auto-puta

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković sastao se danas sa predstavnicima kreditne rejting agencije Moody's, koji borave u Crnoj Gori u okviru redovne godišnje posjete.

Fokus razgovora bio je na kapitalnim infrastrukturnim projektima koji se realizuju u oblasti saobraćaja.

Nurković je informisao goste o trenutnoj dinamici izvođenja radova na prioritetnoj dionici Smokovac Uvač Mateševo autoputa Bar Boljare, konstatujući da je do sada urađeno više od 80% radova i da ne postoje otvorena pitanja koja bi mogla drastično uticati na planiranu dinamiku.

“Kompleksnost terena i same trase, ali i građevinski zahtjevni objekti na ovoj dionici bili su dodatan izazov, ali kvalitet izvedenih radova je prioritet kada govorimo o ovom kapitalnom i razvojnom projektu”, istakao je Nurković podsjećajući na benefite za crnogorske građane i privredu.

“Kao posebno značajan efekat u dugom roku očekuje se podsticanje razvoja sjevernog regiona. Kada je riječ o potencijalima za razvoj sjevernog regiona, region raspolaže sa najvećim dijelom ukupnog hidropotencijala u Crnoj Gori, cjelokupnim rezervama uglja, oko 67% obradivih površina, 71% drvne mase, blizu 70% stočnog fonda, skoro cjelokupnim rezervama olova i cinka, kao i resursima za razvoj zimskog i ekoturizma i proizvodnju eko hrane i hrane sa zaštićenim geografskim porijeklom. Nastavak izgradnje autoputa doprinijeće smanjenu migracije stanovništa i povećanju stepena zaposlenosti u sjevernom dijelu Crne Gore što bi posljedično trebalo pozivitno da utiče na demografska kretanja.”

Predstavnici kreditne rejting agencije Moody’s iskazali su interesovanje za nastavak realizacije projekta autoputa Bar Boljare i u tom dijelu ministar Nurković je prezentovao aktivnosti koje se u kontinuitetu sprovode.

“U 2019. godini je počela izrada Idejnog projekta i Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu i društvo za dionicu Mateševo – Andrijevica, Studije opravdanosti za čitav autoput Bar-Boljare uključujući cost-benefit analizu, i nastavljena je izrada Idejnog projekta i Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu i društvo za dionicu Smokovac-Farmaci (obilaznica oko Podgorice), i za sve prethodno navedeno su obezbijeđena bespovratna sredstva Investicionog okvira za Zapadni Balkan u ukupnom iznosu od 6.8 miliona € i pomenuta dokumentacija bi trebala da bude završena do kraja 2020. godine.

Preliminarna istraživanja pokazuju da bi preferirani model realizacije za ostale dionice autoputa Bar-Boljare mogao biti privatno – javno partnerstvo, odnosno blending model finansiranja, koji bi podrazumijevao kombinaciju bespovratnih sredstava EU fondova, kreditno zaduženje i sredstva državnog budžeta“, navedeno je u saopštenju.

Osim o autoputu Bar – Boljare na današnjem sastanku bilo je riječi i o ulaganjima u željeznički sistem Crne Gore, postojeću nacionalnu mrežu puteva, ali i u oblasti vazdušnog saobraćaja.

“Kada je riječ o državnim putevima u kontinuitetu se godišnje ulažu značajna sredstva, rezulat investicija su poboljšane i modernizovane dionice magistralnih i regionalnih puteva duž čitave Crne Gore, izgrađene su obilaznice, treće trake, bulevari, sanirani brojni mostovi, kosine, tuneli. Ovakva dinamika intezivnog ulaganja države u putnu infrastrukturu nastaviće se i u narednom periodu”, istakao je Nurković.

Nurković je upoznao goste o značajnim investicijama države u modernizaciju i rekonstrukciju crnogorskih pruga,

“U tom smislu država će u narednom periodu prosječno godišnje ulagati oko 15 miliona eura, uz podsjećanje da je do sada rekonstruisano oko 45 % pruge Bar – granica sa Srbijom i nastavljamo intezivne aktivnosti na povećanju bezbjednosti i operativnosti ovog sistema”.

Nurković je predstavio procedure i faze koje slijede u nastavku procesa dodjele koncesije za crnogorske aerodrome, ali i benefite koje Država očekuje realizacijom ovog projekta.

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Jevrić: Javni servis je DPS oteo od građana

Posljednja u nizu situacija u Javnom servisu kojom je članici Savjeta RTCG-a Bojani Jokić jasno stavljeno do...

ODT Pljevlja obavilo uviđaj, uzrok smrti radnika biće poznat...

Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima je saopštilo da je dežurna tužiteljka obavila uviđaj na licu mjesta zajedno...

Pompeo: Vlada da povede otvoren dijalog sa SPC

Pompeo je, odgovarajući na pismo Arhiepiskopa Elpidoforua, predsjednika Skupštine kanonskih pravoslavnih episkopija sa sedištem u NJujorku, poručio...

Rudari u snijegu spremaju zamku za šampiona, Petrovac na...

Lider Budućnost gostuje Petrovcu, a šampion Sutjeska Rudaru - "nebeskoplavi" igraju dobar fudbal i spremili su zamku...

Da igrači partije iz reprezentacija prenesu na finiš sezone...

Košarkaše Budućnost Volija u ponedjeljak očekuje crnogorski derbi sa Mornarom (18h) u "Morači" nakon kojeg bi mogli...

NAJČITANIJE

Porodica pokojnog Andrije Gazivode objavila snimke policajaca koji spavaju...

Oni su postavili fotografije pripadnika policije koji, kako navode Gazivode, spavaju na radnom...

Nema više odugovlačenja u plaćanju kazni: Novim servisom Policija...

Zahvaljujući saradnji sa nadležnima iz Centralne banke i Info...

Evo ko su Crnogorci uhapšeni sa 5,7 tona kokaina...

Prema podacima do kojih je došao Kurir, uhapšeni su Dragoljub Živković sa Cetinja,...

Bar: Rasvjetljen pokušaj ubistva, traga se za Podgoričaninom

Policija je u Baru podnijela krivičnu prijavu protiv B.J. (35) iz Podgorice zbog sumnje da je 17....

Pokušaj ubistva Krstovića u Zeti: Uhapšen Vidoje Stanišić

Ranije je, takođe zbog umiješanosti u pokušaj ubistva Krstovića, uhapšen Dragiša Bulatović (25). Navodno, on se sumnjiči...

Komentari

avatar