test

Preko stotinu turoperatora na promociji Crne Gore u Saudijskoj Arabiji

Standard

10/06/2023

16:01

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) predstavila je svoju turističku ponudu na tržištu Saudijske Arabije, u okviru roadshow kampanje 6. juna u Džedi i 8. juna u Rijadu.



Roadshow je, kako je saopštila NTO, organizovan u saradnji sa avio kompanijom Flynas, koja ima sezonske letove na relaciji Rijad-Podgorica, u periodu od 1. jula do 31. avgusta.

Savjetnica direktorice NTO CG Anisa Murić ističe da je NTO CG sprovela niz aktivnosti vezano za promociju turističke ponude Crne Gore na tržištu Bliskog istoka.

“Imajući u vidu proširenje postojećih i otvaranje novih avio linija, u cilju povećanja turističkog prometa i ostvarenja saradnje sa partnerima iz Saudijske Arabije organizovali smo poslovne radionice u Džedi i Rijadu na kojima je prisustvovalo preko 100 turoperatora i turističkih agenata. Zadovoljstvo nam je da je interesovanje za Crnu Goru zaista veliko i što su predstavnici turističke privrede Crne Gore imali priliku da održe niz sastanaka, te očekujemo uspostavljanje saradnje. NTO CG će nakon uspješno organizovanih radionica u Rijadu i Džedi, nastaviti sa promotivnim aktivnostima”, poručila je Murić.

Foto: NTO CG
Generalna direktorica Direktorata za razvojne politike u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, dr Aleksandra Gardašević Slavuljica održala je prezentaciju o povezivanju turističkih destinacija. Gardašević Slavuljica je poručila da se delegacija Crne Gore susrela sa predstavnicima visokog menadžmenta avio kompanija Flynas i Flyadeal koje planiraju letove ka našoj zemlji.

“Prisutna je i turistička privreda Saudijske Arabije, tako da su očekivanja velika i sigurni smo da će Crna Gora biti destinacija izbora za putnike sa ovog tržišta. U našem fokusu nije samo Saudijska Arabija već uopšte tržište Bliskog istoka, promociju vršimo putem različitih kanala na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta i ostalih zemalja. U pitanju je visokoplatežno tržište i očekujemo da će turisti sa ovih tržišta posjetiti Crnu Goru i prije svega produžiti svoj boravak jer Crna Gora zaista ima šta da ponudi”, kazala je Gardašević Slavuljica.

Nakon što je otvorio ovaj događaj, Mladen Bojanić, otpravnik poslova Ambasade Crne Gore u UAE koja je akreditovana za Saudijsku Arabiju, prisustvovao je prezentacijama u Džedi i Rijadu, te u svojim obraćanjima podržao promociju Crne Gore kao turističke destinacije.

Iz NTO CG navode da se Bojanić zahvalio avio kompanijama Flynas i Flyadeal na uspostavljanju direktnih avio linija i najavio proširenje ukupne ekonomske saradnje sa Saudijskom Arabijom. Informisao je prisutne da je nakon održanog sastanka sa predstavnicima Ministarstva energetike Saudijske Arabije još uvjereniji da će se ekonomska saradnja sa Saudijskom Arabijom “vrlo brzo proširiti i na druge oblasti ekonomije”.

“Crna Gora je divno mjesto koje treba da posjeti svako ko ima priliku, jer ima divnu obalu i sjajne plaže. Našim klijentima preporučujemo da posjete vašu zemlju i vjerujemo da će je u narednim godinama veliki broj njih obići”, kazao je Hossam Nada ispred turističke agencije Rwafi Al-Ahlam.

Abdullah M. Kashmiri ispred kompanije Sky holding je već bio u posjeti Crnoj Gori, te ističe da se radi o “predivnoj destinaciji”.

“Imao sam priliku da posjetim Crnu Goru, tačnije Budvu, Kotor i Herceg Novi, tokom vaterpolo kampova i znam da Crna Gora ima dobro razvijene sportove. Tada me je fascinirao način života mještana, koji idu u teretanu, pecaju i rone. Nadam se da će svi imati priliku da posjete Crnu Goru i vide tu ljepotu prirode i načina života”, kazao je Kashmiri.

IZ NTO navode da turoperatori su veoma zainteresovani da našu zemlju uvrste u svoje programe, te ističu da im je “veliko zadovoljstvo što se upoznaju sa turističkom ponudom Crne Gore”.

“Ovo je prvi put da se Crna Gora predstavlja u Saudijskoj Arabiji, kako bi promovisala svoje ljepote. Kada ovdje pričamo o Crnoj Gori govorimo o netaknutoj prirodi i bogatoj ponudi”, poručio je predstavnik turoperatora Alga travel, Sheik Nazeer.

Događaju su prisustvovali predstavnici avio kompanije Flynas, a pored njih sezonski let za Crnu Goru imaće i avio kompanija Flyadeal, koja sa letovima prvi put kreće ove godine od 24. juna do 7. septembra.

“Prije svega hvala vam na učešću i odličnoj promociji crnogorskog turizma u prisustvu predstavnika Ambasade, Nacionalne turističke organizacije i ministarstva turizma. Letovi iz Rijada za Crnu Goru će saobraćati tri puta nedeljno, utorkom, četvrtkom i subotom”, rekao je predstavnik Flynus-a, Abdulrahman Abubakar Tajuddin.

Kako ističe direktorica TO Podgorica, Irena Rogošić, uvođenjem direktne linije još prošle godine na relaciji Rijad-Podgorica, Podgorica bilježi porast broja turista.

“Podgorica dominantno pripada kategoriji MICE destinacije i predstavlja izvarendan ambijent za poslovne prilike i mogućnosti. U fokusu našeg predstavljanja, pored sportskog, kulturnog i šoping turizma, biće i bogata gastronomska i vinska ponuda”, kazala je Rogošić.

Kako ističe predstavnik turističke agencije Gold travel koja je strateški partner NTO CG, Enis Cikotić, odziv je veoma dobar i Saudijska Arabija je prepoznala mogućnosti koje Crna Gora pruža. Prema njegovim riječima, Crna Gora će svake godne biti sve poopularnija i sve posjećenija destinacija od strane ljudi iz Saudijske Arabije.

Predstavnik HG Budvanska rivijera koja je strateški partner NTO CG, Marko Andrić, ističe da se uspostavljanjem avio linija na relaciji Rijad-Podgorica i Rijad-Tivat očekuje veliki broj turista iz Saudijske Arabije.

“Ovdje smo imali mnogo sastanaka sa turoperatorima i turističkim agentima koji su pokazali veliko interesovanje za Crnu Goru. Mogu sa zadovoljstvom da kažem da smo otvorili još jedno tržište kojima je naša destinacija veoma interesantna”, istakao je Andrić.

Pored NTO CG učešće na roadshow-u uzeli su predstavnici privrede: strateški partneri NTO CG – turistička agencija Gold Travel i HG Budvanska rivijera, lokalna turistička organizacija Podgorice, Montenegro tourist service, Excellent travel Service i Regent Porto Montenegro.

Izvor (naslovna fotografija):

NTO CG

Ostavite komentar

Komentari (0)