PzP traži da poslanici obezbijede pripravnicima naknadu od 450 eura

Predsjednik Mreže mladih Pokreta za promjene Boban Stanišić uputio je danas inicijativu svim poslaničkim klubovima da u najkraćem roku zakažu vanrednu sjednicu Skupštine kako bi na istoj usvojili dopune Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem i na taj način obezbijedili da korisnici Programa za 2022. godinu imaju naknadu u visini nove minimalne zarade.

U Zakonu o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem članom 10 je regulisana mjesečna novčana nadoknada korisnika ovog programa u iznosu od 50 odsto od prosječne neto zarade u Crnoj Gori u godini koja prethodi zaključivanju ugovora o stručnom osposobljavanju.

“Predloženom dopunom se reguliše da visina mjesečne naknade ne može biti manja od minimalne zarade. Po osnovu ovog člana mjesečna novčana naknada za korisnike ovog programa za 2022. godinu će iznositi oko 265 eura, jer je prosječna neto zarada za 2021. godinu oko 530 eura.  Povećanjem minimalne zarade na 450 eura, doći će i do povećanja osnovnih troškova života, gdje se korisnici ovog programa, njih oko tri hiljade mladih ljudi dovodi u podređen položaj. Zato usvajanjem ove dopune zakona obezbijedili bi dodatna sredstva kako bi izbjegli diksriminaciju korisnika ovog programa i njihovu mjesečnu naknadu po osnovu učešća u Programu stručnog osposobljavanja podigli na nivo nove minimalne zarade od 450 eura”, navodi Stanišić.

Kako je dodao, fiskalni uticaj na budžet bi bio dodatnih pet miliona eura koji se mogu obezbijediti iz Tekuće budžetske rezerve na poziciji Stručnog osposobljavanja kod Minsitarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

“Ukoliko ne dođe do usvajanja ovih dopuna zakona skoro tri hiljade korisnika programa stručnog osposobljavanja će biti u podređenom položaju, jer program ”Evropa sad” ih nažalost nije prepoznao i budžetom za 2022. godinu nisu planirana dodatna sredstva koja bi njihova mjesečna primanja uskladila sa minimlanom zaradom”, ističe Stanišić.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U SAD-u otkriven veliki narko-tunel iz Meksika

Tajni prolaz od Tihuane do San Dijega sadrži šine, ventilacione sisteme, struju i potporne zidove, tvrde zvaničnici.

(Video)Kad Draginja zaigra šotu

Pored radnih susreta sa iseljenicima bilo je vremena i za veselje i druženje uz muziku, pa je...

KOPOLA SNIMA SVOJ NAJVEĆI FILM IKADA: Želim da “Megalopolis”...

Kultni reditelj Frensis Ford Kopola koji je konačno ove godine dobio svoju zvijezdu na Bulevaru slavnih sprema...

Vlada u duginim bojama povodom Međunarodnog dana borbe protiv...

“Povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, zgrada Vlade Crne Gore osvijetljena...

DANU: Krajnji je trenutak da narod Crne Gore prepozna...

Stav Predsjedništva DANU prenosimo integralno: Hoćemo li se i dalje praviti da ne vidimo...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare