Radovanović: Otvorena tržišta ključ su ekonomskog rasta i razvoja

Bečki ekonomski forum (VEF) organizovao je u Istanbulu razgovore na temu 'Ekonomija kao pokretačka snaga u teškim i nesigurnim vremenima'.

U okviru panela “Ubrzanje ekonomskog razvoja kroz lokalnu, regionalnu i međunarodnu saradnju”, u ime Privredne komore Crne Gore govorio je potpredsjednik Pavle D. Radovanović.

On je kazao da privredne komore imaju esencijalnu ulogu u podsticanju ekonomskog razvoja jer predstavljaju “glas” privrede i imaju kapacitete i znanje da njene opravdane zahtjeve pretoče u konkretne akcije. Dodatan kvalitet i snagu imaju komore javnog prava, kao što su privredne komore u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori…

“Rad komora utiče na jačanje privrede, poboljšanje poslovnog okruženja, stopu zaposlenosti, rast prihoda naših zemalja, te stoga doprinosimo ekonomskoj i socijalnoj stabilnosti. Snažan smo i pouzdan partner vladama u pogledu sprovođenja nacionalnih programa reformi, a u cilju podsticanja ekonomskog razvoja, sprovodimo aktivnosti na državnom i međunarodnom nivou”, istakao je Radovanović.

Prema njegovim riječima, otvorena tržišta ključ su ekonomskog rasta i razvoja, te se stoga komore zalažu za efektivan i efikasan trgovinski sistem u globalizovanom svijetu. One promovišu internacionalizaciju preduzeća i unapređenje jedinstvenog tržišta.

“Promovišemo izvoz i nudimo širok spektar usluga internacionalizacije. Na evropskoj osnovi dio smo Evropske mreže preduzeća (Enterprise Europe Network) i pomažemo preduzećima da iskoriste mogućnosti unutrašnjeg tržišta i razviju prekograničnu saradnju i biznis”, kazao je Radovanović.

Značajnu podršku realizaciji navedenih aktivnosti pružaju međunarodne komorske asocijacije, koje predstavljaju forume za razmjenu znanja -Eurochambres, Asocijacije komora Mediterana (ASCAME), Forum komora jadransko-jonske regije, Asocijacija balkanskih komora, Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana.

Tema panela Istanbulskih ekonomskih razgovora bila je i “Razmatranje otpornosti turske ekonomije u vremenu prilika i izazova”.

Učesnici skupa bili su predstavnici Evropske komisije, države domaćina, Evropske investicione banke, ambasadori i drugi članovi VEF.

Promovisanje regionalne ekonomske saradnje cilj je Bečkog ekonomskog foruma od osnivanja 2004. godine. Među osnivačima Bečkog ekonomskog foruma su neke od najpoznatijih austrijskih kompanija i industrijalaca, a članice su Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kosovo , Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Rumunija, Slovenija, Turska i Ukrajina.

Premijeri država u regionu su, zajedno sa austrijskim saveznim kancelarom, članovi Pokroviteljskog odbora Bečkog ekonomskog foruma. Svi akreditovani ambasadori u Austriji zemalja članica VEF-a učestvuju u aktivnostima VEF-a kao članovi Komiteta ambasadora. Bečki ekonomski forum je međunarodna nevladina organizacija i specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i socijalnom vijeću Ujedinjenih naroda (ECOSOC).

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Đurović: Makar dio Svetog Stefana mogao bi biti otvoren...

Makar dio Svetog Stefana mogao bi biti otvoren tokom sezone. To je saopštio ministar ekonomskog razvoja i...

“Putin na njega vrši VELIKI PRITISAK”-BJELORUSIJA SPREMA NAPAD NA...

Na sastanku sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom tokom vikenda, ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je slanje balističkih...

Milatović o izjavi Brnabić: Izgleda da licemjerju ni nebo...

"Abolicija za dokone granične policajce MUP Srbije koji su bez znanja državnog vrha maltretirali naše poslanike više...

Crna Gora se hrabro borila protiv Španije, ipak ništa...

Tim Vladimira Gojkovića je pružio sjajan otpor Španiji. Podmlađene ajkule dobro su parirale jednom...

VIDEO: Prvi leteći hotel na svijetu; Prima 5000 ljudi...

Video koji prikazuje ambiciozni dizajn plutajućeg „hotela budućnosti“, koji bi mogao da primi 5.000 gostiju i koji...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare