Radulović: Članovi Odbora direktora “ToMontenegro” birani po sumnjivim kriterijumima

Nedavno su smijenjeni članovi Odbora direktora u kompaniji 'ToMontenegro', na čijem sam čelu bio kao predsjednik. Iako sam podnio ostavku u oktobru prošle godine i radovao se dolasku novih ljudi, bio sam izuzetno razočaran predlogom novih članova—da ne kažem zabrinut za buduće poslovanje kompanije. Sagledavanjem biografija četiri nova člana, uočićemo koliziju sa opšteprihvaćenim kriterijumima prilikom odabira članova Odbora direktora, kazao je Filip Radulović, člana Predsjedništva Pokreta Evropa sad!

“Naime, novomenovani član Odbora Vuk Stojanović, dok je radio za Montenegro Airlines u stečaju, bio je desna ruka Saše Zejaka, stečajnog upravnika prizemljene kompanije Montenegro Airlines-a”, naveo je Radulović.

On je dodao kako su Zejak i bivši predsjednik Privrednog suda i stečajni sudija Blažo Jovanić u pritvoru od maja, zbog sumnje da su nanijeli štetu državnom budžetu zloupotrebom položaja u stečajnim postupcima.

“Pored, Stojanovića, nedavno je imenovan i Orhan Hodžić koji je vlasnik kompanije Oki Air, koja se bavi preprodajom karata Air Montenegra, iako je, iz jasnih razloga, neprihvatljivo da član Odbora ima povezanost sa privrednim subjektom koji ima direktan poslovni odnos sa Air Montenegrom. Evropska praksa nam govori i da član Odbora mora imati najmanje dvije godine iskustva u pretežnoj djelatnosti istog društva ili barem u oblasti korporativnog upravljanja”, kazao je Radulović.

Nasuprot tome, kako je iostakao, “imamo realnost u kojoj je Suada Đelovića i Mirka Škerovića za mjesto u Odboru preporučila nepoznata kompetencija, a vrlo izvjesno – članska karta partije”.

“U svakoj organizaciji, bilo da su to privredna društva u većinskom vlasništvu države, političke partije ili kompanije koje se kotiraju na američkoj berzi, postoji jedno pravilo – odluke kao i odgovornost dolaze sa vrha. Stoga je Pokretu Evropa sad! jasno: ako ćemo drastično i brzo da poboljšamo stanje u državnim firmama, moraju se birati članovi isključivo po meritokratskim osnovama”, zaključio je Radulović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Ovo su kadrovska rješenja sa današnje sjednice Vlade

U tom kontekstu, Vlada je donijela: 1. Rješenje o određivanju Darka Rašovića za vršioca...

Lakušić i Popović uhapšeni zbog bacanja bombe na imovinu...

Službenici policije su nakon niza preduzetih istražnih i kriminalističkih mjera i radnji, kao i odgovarajućih vještačenja u...

Pavićević: Kada već govori o stanovima i kreditima, Bošnjak...

- “Privilegovana” Bošnjak nije se zadovoljila samo stanom, nego je tražila i kredit za poboljšanje uslova stanovanja.

Vuković posjetio Jad Vašem i položio vijenac u Sali...

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je položio vijenac u Sali sjećanja. - Uz neizrecivi osjećaj...

Osnovcu pozlilo u školi, priznao da je koristio drogu...

“Policija je 1. decembra oko 14.30 časova postupala po prijavi Hitne medicinske pomoći Budva, da je mlađem...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare