Sajam preduzetništva Opštine Bar: Prepoznati smo kao primjer najbolje prakse u regionu

Opština Bar organizator je Sajma preduzetništva na kojem su se sinoć svojim uspješnim pričama predstavili preduzetnici i preduzetnice koji su podržani kroz više opštinskih programa podrške razvoju biznisa, ali i prezentovani rezultati rada lokalne samouprave u tom smjeru i njihovi pozitivni efekti.

“Opština Bar prepoznata je kao regionalni primjer najbolje prakse kada je u pitanju podrška razvoju bizinisa i posebno ženskog preduzetništvu i to od strane NALAS mreže lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope čiji je član preko Zajednice Opština Crne Gore i Opština Bar. Na ovaj način politika i programi Opštine u oblasti podrške preduzetnicama dobili su i međunarodno priznanje kvaliteta i svrsishodnosti”, saopšteno je iz ove opštine..

Sajam preduzetništva bio je i prilika za studijsku posjetu ZELS zajednice lokalnih samouprava Sjeverne Makedonije u čijoj delegaciji je nekoliko gradonačelnica i predsjednica lokalnih skupština posjetilo Opštinu Bar i sastali se sa predsjednikom Dušanom Raičevićem i potpredsjednicom Tanjom Spičanović. Oni su bili zainteresovani da čuju iskustva Opštine Bar u ovoj oblasti i da podijele ideje i prakse koje različite opštine sprovode u cilju podrške i razvoja biznisa i lokalnog preduzetništva.

Delegacija je učestvovala i na Sajmu preduzetništva i direktno razgovarala sa korisnicima podrške Opštine Bar i o njihovim iskustvima.

Poptredsjednica Opštine Tanja Spičanović poručila je na Sajmu ispred dvorca kralja Nikole da je za samo dvije godine tokom kojih je realizovana raspodjela sredstava za podršku ženskom preduzetništvu i preduzetništvu finansijsku podršku Opštine za realizaciju svojih biznis ideja dobilo 100 lica, od čega 66 žena i 34 muškarca a da su raspodijeljena sredstva u ukupnom iznosu od  skoro 463.000 eura.

Ona je kazala da je ono što efekat podške čini posebno snažnim i održivim, otvaranje novih radnih mjesta koja su stvorena kroz ove programe podrške Opštine.


“Kada vidimo koliko je podrška lokalne uprave bila značajna našim sugrađanima i u kolikoj mjeri im je olakšala poslovanje, pogotovo u veoma teškim i izazovnim okolnostima pandemije kada je opstanak i mnogo većih biznisa bio doveden u pitanje, onda znamo da smo zapravo bili na pravom putu i da smo uradili dobar posao”, kazala je Spičanović.

Ona je posebno pozdravila goste iz delegacije Sjeverne Makedonije, gradonačelnice  opština i skupština opština, kao i predstavnice međunarodnih organizacija (UN Woman),  na čelu sa Dušicom Perišić, direktoricom Zajednice jedinica lokalne samouprave Sjeverne Makedonije, kao i gradonačelnika pobratimske opštine Resen, Živka Gošarevskog.

“Pružajući podršku preduzetništvu Opština Bar ostvaruje jedan od svojih strateških prioriteta, a to je unapređenje lokalnog privrednog ambijenta i kreiranje novih radnih mjesta. Stoga ovaj sajam bio je prilika da se promovišu lokalni biznis projekti , da se zajednica bliže upozna sa njima, ali i da preduzetnici razmijene iskustva i dobiju nove ideje za unapređenje svog biznisa. Posebno je značajno što ovakav rad Opštine dobija i međunarodna priznanja i potvrdu kvaliteta i iz država regiona i Evrope te grad Bar postaje prepoznatljiva biznis destinacija”, zaključuje se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Cerović silom „čuva izbornu volju Šavničana“, a sam je...

Nosilac izborne liste „Za budućnost Šavnika“ Gavrilo Cerović koji je u neđelju najavio da će prekidati glasanje...

Popović Petrić negira da se sveti direktoru: Jokić krio...

Predsjednica Odbora direktora Doma zdravlja u Podgorici dr Natalija Popović Petrić kazala je za "Dan" da oštro demantuje tvrdnju...

Vučić ne žali novac za ,,srpski svet“

Izgradnju Srpske kuće u Beranama koja je u četvrtak, 1. decembra, otvorena u Beranama u najvećoj mjeri...

Dritan ekspres

Nakon što je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, iznenada i bez racionalnog objašnjenja, naredio hitan povratak...

Dukaj sa Eskobarom u Stejt Dipartmentu: Jačanje sistema sajber...

Ministar javne uprave, mr Marash Dukaj, sastao se danas, u Stejt Dipartmentu, sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara za...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare