test

Šaljaj: Radnici Čistoće idu u štrajk ukoliko dođe otpuštanja i smanjenja plata

Standard

18/04/2024

13:55

Planirana otpuštanja radnika i smanjenje zarada u podgoričkoj Čistoći na koja su ukazali mediji izazvale su nemir među zaposlenima i u javnosti, saopštio je odbornik Glavnog grada Mensur Šaljaj.

“CdM je obavijestio javnost o planiranom smanjenju aprilske zarade za deset odsto, kao i o planiranim otpuštanjima radnika. I ako su se skoro svi odbornici iz većine koju čine u Glavnom gradu hvalili o rekordnom budzetu Glavnog grada od 130 miliona, sada zbog toga što je preduzeće prethodne godine poslovala sa negativnim finansijskim rezultatom, žele da umanje plate zapošljenima u ovom preduzeću”, napisaoje Šaljaj.

Kako je istakao, u razgovoru sa većinom radnika (sunarodnika i kolega) iz ovog preduzeća sa kojima je na dnevnoj komunikaciji, u slučaju usvajanja predloga za smanjenje plate koja je najavljena, najavljuju štrajk nekoliko dana, dok se ista odluka ne promjeni u njihovu korist.

“Upravni odbor je nezakonito usvojio sistematizaciju bez zakonskih pregovora sa sindikatom o otpuštanju 69 zaposlenih lica u ovom preduzeću. Bez imalo empatije i solidarnosti prema društvu i kršenja zakona, 69 ljudi će na kraju mjeseca ostati bez posla”, dodao je on.

Kako kaže, s obzirom da Čistoća u poslednjih par mjeseci konstantno ima problema sa radnicima na transportu i javnoj higijeni i da je to i jedan od razloga zašto nam grad izgleda veoma neuredno u skoro svako naselje, možete zamisliti kako će izgledati ukoliko par dana niko od zaposlenih koji odvoze smeće ne budu isto odvozili.

“Nadam se da će upravni odbor i rukovodstvo imati više sluha prema zapošljenima u ovom preduzeću i povući predlog o smanjenu plata i nezakonitom otpuštanju 69 zaposlenih lica u ovom preduzeću, kako ne bi došli do katastrofalnih posledica svih građani/ke Podgorice”, zaključuje on.

Izvor (naslovna fotografija):

PR Centar

Ostavite komentar

Komentari (1)

AprilO'neil

18 Apr. at 15:13

Svaka cast Mensure, kamo srece da je jos neko reagovao na nacin na koji si ti reagovao.
A gdje Sindikat Cistoce??