Saslušanje Milatovića na Odboru: Turistička sezona bila uspješna

Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine Crne Gore sproveo je konsultativno saslušanje ministra ekonomskog razvoja, Jakova Milatovića, na temu 'Analiza turističke sezone u 2021. godini i dalji koraci u pravcu razvoja turizma u Crnoj Gori'. Saslušanje je sprovedeno na inicijativu predsjednika Odbora Dragana Krapovića.

Milatović je istakao da je turizam u 2020. godini doživio veliki pad i da su prihodi od turizma iznosili svega 145 miliona eura, što je ugrozilo funkcionisanje državnog trezora i imalo veliki uticaj na javne finansije.

On je naveo da je to je bio razlog za preduzimanje aktivnosti koje su dovele do oporavka turizma u 2021. godini. Procjene su da su prihodi od turizma bili veći od projektovanih 65 odsto uodnosu na 2019. godinu, a očekuju se podaci Centralne banke za treći kvartal što će dati relevantne informacije o prihodima.

Milatović je istakao je da ekonomski rast uslovljen oporavkom turizma iznosi 13,4 odsto i ukazao da je fokus bio na zemljama regiona, shodno smjernicama relevantnih organizacija u oblasti turizma.

Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, Milatović je predstavio mjere za oporavak privrede koje je Vlada realizovala u oblasti turizma i podršku zdravstvenim i prosvjetnim radnicima. Upoznao je Odbor sa traženim podacima shodno informacijama koje su dobili od MONSTAT-a.

Istakao je da je tokom devet mjeseci u ukupnom turističkom prometu (kolektivni i individualni smještajni kapaciteti) zabilježen 1.529.811 dolazaka turista što je rast od 294,9 odsto u odnosu na isti period 2020. godine, ostvareno 9.077.868 noćenja što je rast od 319,62 odsto u odnosu na 2020. godinu i ostvarenje od 68,1 odsto u odnosu na prvih devet mjeseci 2019. godine.

Upoznao je Odbor sa planovima Ministarstva kada je u pitanju turistička ponuda i njena diverzifikacija, kapitalnim projektima, uspostavljanju Fonda za inovacije, preventivnim zdravstvenim mjerama u cilju suzbijanja pandemije kovida-19.

Iz Skupštine navode da je konstatovano je da je turistička sezona bila uspješna i da je Crna Gora i ranije bila prepoznata kao značajna turistička destinacija, da je turizam glavna privredna grana i važna životna tema.

– Podijeljena mišljenja su iskazana kada je u pitanju: turistička 2020. godina, dostupnost vakcina i zatvaranje granica, rad Montenegro Airlines-a i To Montenegra sa osvrtom na broj slotova i letova, diverzifikacija ukupne privrede i njen uticaj na turizam, potreba kreiranja konkurentnije ponude kako u odnosu na zemlje EU tako i u odnosu na zemlje regiona koje su cjenovno konkurentnije – navode iz Skupštine.

Tokom rasprave su iznijeti podaci o kategorizaciji hotela i predstavljeni kapitalni projekti u turizmu, sa posebnim osvrtom na sjeverni region u posljednjih pet godina.

– Postavljena su pitanja vezana za donošenje Strategije razvoja turizma i dostavljanje razvojnih planova od strane lokalnih samouprava, uticaj programa „Evropa sad“ na sektor turizma, sezonalnost turističke ponude i investiranja u Jadransko-Jonski autoput, broj stambenih jedinica u primorskom regionu, planove za obezbjeđivanje održivog razvoja uslovljenog rastom turističkog prometa, nedodjeljivanje vaučera za podršku farmaceutima i stomatolozima, jer su i oni medicinski radnici a direktno su bili izloženi opasnosti, prevenciji kažnjavanja u cilju suzbijanja sive ekonomije, funkcionisanje žičara na skijalištima, status skijališta „Lokve“, izvođenje radova na magistralnim putevima tokom turističke sezone, broju turista na sjeveru Crne Gore i broju ostvarenih noćenja, razvoj ruralnog turizma kao načina obezbjeđivanja egzistencije lokalnog stanovništva i sprečavanja iseljavanja, uvoz hrane i neiskorištenost poljoprivrednih potencijala, izdvajanja iz budžeta za konsultantske usluge, finansijske efekte turističke sezone, udio turizma u ukupnim privrednim aktivnostima Države, način registrovanja turista u tranzitu, inspekcijski nadzor neregistrovanih smještajnih jedinica, organizaciono pitanje sektora turizma, obim budućih investicija i generisanje novih radnih mjesta, uporedne podatke za putnike koji su doputovali avionom tokom 2019. i tokom 2021. godine.

Komentarisana su emitivna tržišta i platežna moć gostiju, plasman poljoprivrednih proizvoda, način prevencije zaraze virusom korona, nedostatak radne snage u sektoru turizma. Takođe, ocijenjeno je da su potrebne dodatne aktivnosti na prevenciji zaraze i obezbjeđenju radne snage.

Posebno je naglašeno pitanje koje se odnosi na povećanje stope PDV-a i mogućnost razmatranja ponovnog uvođenja krizne mjere – naovodi se u saopštenju Skupštine Crne Gore.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Janović: Svi zajedno moramo konačno staviti do znanja da...

" Svi zajedno moramo konačno staviti do znanja da je za nasilje i nasilnike-nulta tolerancija! Mnogo tužan...

Šolc u posjeti Bijeloj kući 7. februara

Oni će posebno razgovarati o obavezi da nastave diplomatskim putem i da udruženim naporima odvrate Rusiju od...

U Engleskoj maske i kovid-propusnice više nijesu obavezne

Ministar zdravlja Sadžid Džavid rekao je da mjere mogu da se ukinu, zahvaljujući uspješnom procesu vakcinacije i...

Abazović: Antisemitizam, ksenofobija i ekstremizam moraju biti izopšteni

“Danas se sjećamo žrtava Holokausta. Antisemitizam, ksenofobija i ekstremizam moraju biti izopšteni u savremenom dobu. Radimo zajednički na...

Na Sinjajevini održan protestni marš protiv vojnog poligona

“Na Margiti smo 2020. protestovali 51 dan i odbranili planinu od prvog pokušaja bombardovanja naših pašnjaka. Naši...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare