test

Savo Pelević u borbi za pravdu: Neću ostati na “prekriženoj nuli” zbog ruske vile u Budvi

Standard

28/12/2017

11:50

Savo Pelević

Isplati se boriti se za pravdu. To dobro zna Podgoričanin Savo Pelević koji je zaustavio nelegalnu gradnju jedne ruske vile u Mainama, u Budvi. Nakon četiri Savove prijave, inspekcija je dva puta morala da zapečati objekat jer Rus, Anatolij Kirin, isprva nije hajao za crnogorske zakone. Kako je Ministarstvo održivog razvoja i turizma potvrdilo portalu Standard, u toku je procedura donošenja rješenja o rušenju ruske kuće, što je Savu važno jer u Mainama ima plac koji na današnji dan vrijedi 100.000 eura, a ukoliko bi Rus nastavio da gradi svoju kuću, Pelevići će sa svog placa, umjesto pogleda na pučinu, gledati direktno u zaleđe vile. To znači da bi Savova imovina, kako kaže, vrijedjela “nula eura”.

Niko ne mora bukvalno da vam ukrade 100.000 eura da biste za tren, zbog toga što neko iz državne uprave ne haje za sopstvene odluke, ostali bez tog novca.

Upravo bi se to moglo desiti Podgoričaninu, Savu Peleviću (71).

Savo je 1985. godine kupio plac u Mainama, u Budvi.

Od tada do dana današnjeg, na plac nije položio nijednu jedinu ciglu jer je nije imao novca, školovao je djecu.

Na današnji dan njegov plac u Budvi vrijedi oko 100.000 eura, ali bi u narednih nekoliko dana mogao, kako se opravdano boji, da spadne na “prekriženu nulu”.

A, što je razlog?

“To što državljanin Rusije, Anatolij Kirin, ispred moje kuće unazad tri mjeseca gradi vilu bez građevinske dozvole. Ukoliko je dovrši, kako je namjerio, zagradiće moj plac s kojeg će se, umjesto jadranske pučine, vdijeti samo zaleđe njegove vile. Tada će moj plac vrijedjeti nula eura”, priča Savo za Standard.

Sve je počelo 13. oktobra.

Rus tada kopa temelje.

Već 30. novembra vila je uveliko “nikla”.

To je prvi put kada je Savo shvatio šta se dešava.

Zato je, kao savjestan građanin, ali i neko čija se prava krše, 1. decembra prijavio Rusa inspekciji Ministarstva turizma.

Da Rus gradi nelegalno i obezvrjeđuje Savovu imovinu, utvrdio je inspektor Vladan Juretić.

Upravo je Juretić 10. decembra zabranio gradnju kuće na placu Rusa.

To dokazuje i ova fotografija sa objekta u izgradnji.

“Ja sam se tada ponadao da će, s obzirom na zabranu, prestati gradnja, međutim, tek sam se poslije toga zaprepastio. Rus je, uprkos zabrani, nastavio gradnju”, tvrdi Savo.

Nakon toga je podnio još tri prijave i, kao čovjek koji je zagazio u osmu deceniju života, tražio sastanak sa ministrom Pavlom Radulovićem. Nikad ni od koga nije dobio odgovor.

A, kuća ispred njegovog placa, u međuvremenu nastavlja da “raste”, a srazmjerno porastu njene visine gase se Savove nade da će ikad moći, onoliko koliko vrijedi, da zaradi od imovine koju je kupio prije skoro četiri decenije.

“Ako sad nešto s vama kao novinarima ne preduzmem, sve će propasti”, kaže Savo dok nam pokazuje posljednje fotografije sa placa na kojima se vidi da Rus planira brže-bolje da sagradi kuću.

Pelević smatra da njegov komšija na ovaj pokušava da izigra crnogorske zakone.

Naime, prema Zakonu o planiranju i izgradnji, svi vlasnici bespravnih objekata mogu da podnesu zahtjev za legalizaciju do 17. jula 2018. godine.

“On to sad ne može da uradi, jer kuću još nije sagradio, ali ovim tempom, nažalost, bojim se, uspjeće”, objašnjava on.

“Pošto meni niko ne odgovara na sve prijave uprkos tome što mu je inspektor stavio zabranu, mediji su mi jedini izlaz”, kaže Savo.

I, on je u pravu.

Na prvi poziv novinara portala Standarda, portparol Ministarstva turizma, Marko Mirović efikasno je reagovao.

Ministarstvo nam je potvrdilo da je zabranilo gradnju spornog objekta – i to dva puta. Inspektor Vladan Juretić zapečatio je objekat, isprva, 10. decembra, a nakon interesovanja našeg medija, i 18. decembra. Ipak, ta druga zabrana na objekat je, kako tvrdi Pelević, stavljena tek 27. decembra.

Što je najvažnije, Ministarstvo nam je objasnilo da je u u toku procedura donošenja rješenja o rušenju.

“Izlaskom na lice mjesta dana 10.12.2017. utvrđeno je postojanje objekta u izgradnji na navedenoj parceli većih gabarita od objekta upisanog u List nepokretnosti broj 475 KO Maine. U zakonom propisanoj proceduri donijeto je Rješenje broj UPI 101-2433-194/1 od 18.12.2017. kojim se zabranjuje dalja izgradnja objekta. Takođe, utvrđeno je da je subjekat nadzora nastavio sa izgradnjom objekta i nakon dostavljanja navedenog Rješenja te je u toku procedura donošenja rješenja o rušenju, te da će se, u skladu sa zakonskom procedurom dalje postupati u skladu sa rješenjem”, navodi se u odgovorima Ministarstva turizma i održivog razvoja.

Da ovo ne bi ostalo “mrtvo slovo na papiru”, od Minstarstva smo tražili da nas izvijesti o roku u kom treba da bude donešeno rješenje o rušenju.

“Ja sad očekujem da Ministarstvo održivog razvoja da postupi po zakonima. Ovaj moj slučaj nije usamljen sigurno. Nego, ljudi, nemaju petlju. Savo Pelević ima petlju. Živim za pravdu. Nadam se da nije nedostižna”, poručuje Savo.

Prema nekim procjenama, u Crnoj Gori ima oko 100.000 nelegalno sagrađenih objekata, a na ovom primjeru može da se zaključi da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma voljno da taj broj ozbiljno “skreše”.

 

Izvor (naslovna fotografija):

Savo Pelević

Ostavite komentar

Komentari (0)