Šehović: Preko 400 000 eura za projekat Nastavnik za 21. vijek

Ministar prosvjete Damir Šehović i direktorica Britanskog savjeta Vanja Madžgalj, potpisali su danas u prisustvu ambasadorke Velike Britanije, Alison Kemp, sporazum o početku projekta “Nastavnik za 21. vijek” vrijedan preko 400 000 eura.

“Kroz ovaj projekat će 4 556 nastavnika osnovnih škola biti obučeno za vještine kritičkog mišljenja, rješavanja problema i kodiranja. Ovim sporazumom proširuje se saradnja na postojećem projektu „Škole za 21. vijek“, koji finansira britanska vlada, a koji se sa Britanskim savjetom realzije već tri godine”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Šehović je rekao da je Vlada za ovaj projekat izdvojila oko 250 000 eura, dok je ostatak sredstava obezbijedio Britanski savjet.

On je rekao da će projekat trajati dvije godine, te da je ideja da kroz obuke nastavnici ovladaju vještinama koje su potrebne za nastavu 21. vijeka, te stečeno znanje prenesu na učenike uzrasta od šest do 15 godina.

“Vjerujem da će ove obuke biti interesantne našim prosvjetnim radnicima koji su i u ovim, posebnim uslovima, pokazali da su spremni za digitalizaciju u obrazovanju“, rekao je ministar.

Kako je istakao, ovim sporazumom produžena je i saradnja na projektu „Škole za 21. vijek“, koji je, već dao sjajne rezultat.

“Ovaj projekat omogućio je našoj djeci da osnuju mikrobit klubove i po prvi put koriste mikrobit uređaje. Vjerujem da je to bio
odličan korak, budući da je mikrobit zainteresovao veliki broj učenika koji su ostvarili zavidne rezultate u njegovoj primjeni“, rekao je ministar i dodao da će do kraja 2021. godine sve škole u Crnoj Gori imati određeni broj mikrobit uređaja, te da će ih ukupno u našim školama biti oko 4000.

Dodatno, kroz novi projekat, svi klubovi za kodiranje osnovnih škola biće opremljeni osnovnim dodacima mikrobita u cilju kvalitetnijeg i kompleksnijeg programiranja kao vannastavne aktivnosti.

“Na ovaj način pokazujemo odgovoran odnos prema izazovima koji su pred nama, jer oba projekta imaju za cilj da mladu populaciju pripreme za vrijeme koje dolazi, a koje će biti drugačije u odnosu na ovo kojem danas svjedočimo“, poručio je ministar.

On je naglasio da ovo nije jedini projekat kada je riječ o digitalizaciji u obrazovanju, te podsjetio da je nedavno sa kompanijom M:tel potpisan sporazum vrijedan oko 250.000 eura kojim je predviđena izrada digitalnih udžbenika za prvi razred osnovne
škole iz gotovo svih predmeta, kao dopuna udžbenicima. Plan je da budu u funkciji naredne školske godine, a naziv projekta je “Digitalna učionica”.

Kemp je rekla da projekat „Škole za 21. vijek“ ima za cilj da mlade ljude uči vještinama koje će im biti potrebne kako bi bili aktivni članovi našeg budućeg digitalnog društva.

Ona je zahvalila Vladi Crne Gore što je prepoznala značaj ovog projekta i dala podršku za njegov nastavak.

Direktorica Britanskog savjeta u Crnoj Gori, Vanja Madžgalj rekla je da današnje potpisivanje Sporazuma predstavlja novo poglavlje u uspješnoj saradnji Ministarstva prosvjete i Britanskog savjeta.

“Danas, kada se svijet suočava sa zdravstvenom, društvenom i finansijskom krizom, naše partnerske institucije odlučile su da izdvoje značajnu sumu novca kako bismo na sistemski način pristupili modernizaciji nastave i nastavnicima omogućili da steknu ključne vještine koje su za neophodne za modernu nastavu 21. vijeka. Sporazum koji smo danas potpisali zapravo predstavlja širenje projekta „Škole za 21 vijek“, zato što su Vlada i Ministarstvo prosvjete uvidjeli da je investicija u razvoj digitalnih vještina i inovacija ulaganje u budućnost i razvoj crnogorskog društva i ekonomije“, rekla je Madžgalj.

obrazovnog sistema da iznjedri nove generacije radne snage koje će odgovoriti izazovu nove digitalne ekonomije.

Pripremne aktivnosti za projekat “Nastavnik za 21. vijek” počinju narednih dana, a obukama nastavnika prethodiće razvijanje baze lokalnih trenera koji će nastavnicima pružiti kvalitetnu obuku.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Bolton: Predsjednici Srbije i Kosova željeli korekciju granica

Kako prenosi Gazeta ekspres, Bolton je na posredan način priznao da je bio upoznat sa tom idejom,...

Potresna scena iz Novog Pazara: Dijete prima infuziju ispred...

Društvene mreže prepune su komentara o ovoj fotografiji, na kojoj se jasno vidi da djevojčica prima infuziju,...

Stotine slonova umrlo u Africi

Niko ne zna zašto životinje umiru, a rezultati iz laboratorije neće doći još sedmicama.

Nikolić: Sakupljači potpisa da se manu projekta podjela

Nikolić je reko da njihova namjera nijednog trenutka nije bila da prebrojavaju, dijele i prave različite spiskove...

Ljajić: Moj prijatelj je umro od korone, a imao...

Do 2. jula u Opštoj bolnici u Novom Pazaru od koronavirusa preminulo je 35 ljudi iz ovog...

NAJČITANIJE

Gdje je danas “dječak vještac” čije su slike užasnule...

Mali Houp tada je imao dvije ili tri godine i preživio je zahvaljujući Anji i organizaciji koju...

Slučaj koronavirusa u vrtiću “Pčelica”, zaražena vaspitačica

Prema nezvaničnim informacijama vaspitačica vrtića Pćelica - JPU “Ljubica Popović”, pozitivna je na COVID 19, zbog čega...

Svega 23 aktivna vojna lica potpisala pismo podrške SPC

Inače, inicijatori pisma podrške koje je ponuđeno profesionalnim vojnim licima na službi u Vojsci Crne Gore da potpišu,...

Ljekari kažu da temperatura nije najpouzdaniji simptom infekcije: Prije...

Budući da Covid 19 donosi i mnogo asimptomatskih slučajeva, provjera temperature nije pouzdan način, piše statnews.com. Na...

Javio se Zoran Jovanović potpisnik pisma Pomorskih kapetana koji...

“Ja Zoran Nikolin Jovanović rođen 1. decembra 1959. u Kotoru podržao sam inicijativu grupe Pomorskih Kapetana “Ne...

Komentari

avatar