Šehović: SD predlaže nultu stopu PDV na hljeb, da bi pekari snizili njegovu cijenu

Poslanici Socijademokrata su danas predložili izmjene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), kojim se umjesto dosadašnje stope od sedam odsto predviđa nulta stopa PDV-a na hljeb, a sve sa ciljem stvaranja održivih pretpostavki za nižu prodajnu cijenu ove osnovne prehrambene namirnice, saopštio je predsjednik te partije Damir Šehović.

“Jedini održiv način za smanjenje cijene hljeba, koje ne bi išlo na teret pekarske industrije, jer je ista već veoma opterećena visokim cijenama brašna i energenata, jeste smanjenje PDV-a na hljeb sa sadašnjih sedam na nula odsto. Na taj način se takođe amortizuje eventualno novo poskupljenje, ukoliko bi se nastavio trend rasta cijena brašna i žitarica na domaćem, odnosno međunarodnom tržištu. Stoga vjerujem da ćemo ovaj zakon, koji je u interesu svih, a posebno onih građana sa najnižim nivoom dohotka, konsenzusom usvojiti u Skupštini, čime bismo pokazati odgovoran odnos prema više nego složenoj ekonomskoj situaciji u našoj državi, koja se najbolje ogleda u drastičnom rastu cijena osnovnih životnih namirnica, koji u pojedinim slučajevima iznosi i do 75 odsto“, kazao je Šehović.

Nedavno smanjenje stope PDV-a na brašno i ulje dobijeno od suncokreta (sa sedam na nula odsto), kao i na so (sa 21 na sedam odsto), sa rokom važenja do 31. decembra 2022. godine, po reakcijama iz pekarske industrije, ne utiče na smanjenje cijene hljeba, budući da su pekarima troškovi suštinski ostali isti, jer, kako tvrde, sada oni neće plaćati PDV na brašno, ali neće ni imati pravo na povraćaj PDV-a, dok će trgovci imati iste troškove kao i do sada.

Odbor poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore je ranije predlagao Vladi i Skupštini, rješenje koje je identično SD-ovom, tvrdeći da je uvođenje nulte stope PDV-a na hljeb osnovni preduslov za smanjenje njegove cijene.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Šta svijet može očekivati u slučaju katastrofe u nuklearnoj...

“Svaki napad na nuklearne elektrane je samoubilački”, rekao je prošle sedmice generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutereš, te je...

Njemačka neće odgovoriti na poziv za ukidanje ruskih turističkih...

Države koje podržavaju takvu zabranu kažu da Rusi ne bi trebalo da budu u mogućnosti da idu...

Demokrate: Abazović i dalje nije svjestan da mu riječ...

Prvo, smatraju Demokrate, Abazović očito i dalje, kako kažu, nije svjestan da su mu propali koncepti obje...

Nikolić: Abazović pokušava “političkim mehanizmom“ Mandića, koji se napaja...

“Upravo taj “mehanizam” mu je omogućio da bude premijer, kako bi se Crna Gora vratila na put...

Sud u Mjanmaru osudio svrgnutu liderku zemlje za još...

U četiri slučaja korupcije o kojima je odlučeno u ponedjeljak, Su Ći je navodno zloupotrebila svoj položaj...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare