Izvor:dan

Sindikat KAP-a: Menadžment traži da se radnici iščlane

Sindikat Kombinata aluminijuma (KAP) optužio je menadžment kompanije da traži od zaposlenih da se iščlane iz te sindikalne organizacije.

 Nakon sjednice parlamentarne Кomisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, održane u srijedu, menadžment je počeo da vrši pritisak na zaposlene da se iščlane iz postojećeg sindikata i formiraju novi – saopšteno je iz izvršnog odbora Sindikata КAP-a, piše Dan.

Oni su podsjetili da se na sjednici Komisije govorilo o aktuelnoj situaciji u КAP-u i poštovanju radnih i sindikalnih prava zaposlenih.

Iz sindikalne organizacije su naveli da upravnici obilaze radnike i „savjetuju“ ih da formiraju novi sindikat koji će imati podršku menadžmenta fabrike, jasno aludirajući da nije u njihovom interesu da ih zastupa trenutna predsjednica Sindikata КAP-a, Sandra Obradović.

Oni du dodali da je Obradović dobila otkaz 2015. godine upravo zbog jasnog zalaganja za poštovanje radnih i sindikalnih prava zaposlenih, koja su kao takva zagarantovana nacionalnim i međunarodnim propisima.

Iz Sikdikata su kazali da od jula 2013. godine zbog djelovanja menadžmenta zaposleni u КAP-u nijesu u mogućnosti da ostvare osnovna radna prava, uključujući i pravo na korišćenje godišnjeg odmora.

Pored toga, rad Sindikata u КAP-u je onemogućen budući da je 2016. godine menadžment u saradnji sa stečajnim upravnikom iselio sindikat iz zakonom ustupljenih sindikalnih prostorija i obustavio izdvajanje sindikalne članarine i kase uzajamne pomoći, sve s ciljem da se oteža i onemogući dalje sindikalno djelovanje u kompaniji.

– Menadžment koji je, uz svesrdnu pomoć stečajnog upravnika i institucija sistema, ukinuo zaposlenima sva radna i sindikalna prava, sada zagovara sindikalno djelovanje. To pokazuje da je velika nervoza u redovima menadžmenta pošto su mediji objavili prve korake u radu Кomisije, jer se očekuje da će organi novoformirane vlasti usloviti menadžment da vrati zaposlenima, međunarodnim i domaćim zakonodavstvom garantovana radna prava i pravo na sindikalno organizovanje i djelovanje. U toj očekivanoj situaciji menadžment želi da uspostavi sindikat koji će da igra kako oni sviraju – navodi se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Pogoršano zdravstveno stanje Pelea (FOTO)

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena jedva se kreće, a posljednjih dana mu se zdravstveno stanje pogoršalo.

MVP: Vlahović otključao ambasadu, Pajović vratio pečat

Vlahović je obavijestio Ministarstvo vanjskih poslova da je predao ključeve od Ambasade i službenog auta, kao i...

Nimanbegu: I Vladi jasno da je odluka o Tuzima...

Nimanbegu je za Pobjedu kazao da je razgovor sa predstavnicima Vlade bio dug, ali da nije rezultovao...

ALEKSIĆ danas saslušan po prijavi još jedne učenice, OPET...

Aleksić se tereti za ukuno 19 krivičnih djela - 11 za polno uznemiravanje i osam silovanja izvršenih...

Pao Messenger, ne mogu se slati i primati poruke

Naime, danas u poslijepodnevnim satima pojavile su se poteškoće zbog kojih nije moguće slati i primati poruke...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare