Izvor:Pobjeda

Služba Skupštine preuzela ulogu zakonodavca

Ustavni sud je pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti ispravke izmjena Zakona o parničnom postupku, kojom je pravo na troškove u dobijenim sudskim sporovima dato i opštinama. Isto pravo država je dobila dvije godine ranije.

Izmjene ZPP-a objavljene su u Službenom listu 21. juna 2019, dok je mjesec kasnije služba Skupštine donijela ispravku kojom je u članu 152b, koji reguliše pitanje troškova za zaštitnika imovinsko-pravnih interesa države, dodala i opštine. Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnio je advokat Stevan Lepetić ukazujući da skupštinska služba nije nadležna da „navodnom ispravkom“ uvodi u pravni poredak ovo pravo. Pravo opština na troškove postupka nije ni bilo predviđeno tekstom izmjena, već je naknadno postalo sastavni dio prijedloga zakona, nakon što je odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu predložio amandman.

“Amandman odbora koji je prihvatio predlagač zakon, shodno poslovniku Skupštine Crne Gore, postaje sastavni dio prijedloga zakona i o njemu Skupština posebno ne odlučuje”, rečeno je tada Pobjedi iz njihovog odjeljenja za odnose sa javnošću.

Za Ustavni sud je sporan način kako je ovo pravo unijeto u zakon, imajući u vidu da se pod ispravkom podrazumijeva usklađivanje izvornog teksta propisa, onakvog kakav je usvojen sa objavljenim tekstom, ukoliko se uoče slovne, semantičke ili tehničke greške.

“Nasuprot tome, služba Skupštine je osporenom ispravkom dodala novi član 9. čime je u materijalno-pravnom, sadržinskom smislu izvršila izmjenu i dopunu odredaba člana 152b ZPP. Na taj način je služba uredila odnose iz nadležnosti Skupštine koji se mogu urediti, mijenjati i dopunjavati samo zakonom od strane zakonodavca”, navodi se u odluci Ustavnog suda i ističe da je, polazeći od principa da ustavna struktura države ne smije biti narušena uzurpacijom ovlašćenja koja se u konkretnom slučaju ogleda u preuzimanju ovlašćenja i dopunjavanju ZPP-a aktom tehničko-proceduralne sadržine od strane službe Skupštine, povrijeđeno načelo jedinstva pravnog poretka garantovano odredbom člana 145. Ustava.

Ovaj sud je krajem 2018. godine odbio inicijative Advokatske komore i pet poslanika Demokratske CG za ocjenu ustavnosti odredbi ZPP-a kojima je zaštitniku dato pravo naplate troškova po advokatskoj tarifi. 

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Medojević: Problem sa TE Pljevlja rješavati bez populizma, u...

Prema njegovim riječima, predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić je izjavio snažnu podršku vladavini prava i procesu...

U KCCG 21 pacijent životno ugrožen

Kako je saopšteno iz KCCG, njih 21 je životno ugroženo.

MIF: U srijedu sastanak sa predsjednikom Advokatske komore o...

"Ministarstvo finansija i socijalnog staranja i Uprava prihoda pažljivo razmatraju sve zahtjeve predstavnika...

Uhapšen Baranin, pronađen pištolj sa 15 komada municije

Barska policija sprovodila aktivnosti na pojačanoj kontroli bezbjednosno interesantnih lica u užem...

Neradni dani povodom Ramazanskog Bajrama 13, 14. i 15....

"Državni organi, organi lokalne samouprave, javne ustanove, javna preduzeća i drugi subjekti koji...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare