Standard saznaje: Izdavanje crnogorskih aerodroma odloženo do daljnjeg

Izdavanje državnih Aerodroma Crne Gore na period od 30 godina odloženo je do daljnjeg, saznaje portal Standard od jedne od strana koje su bile zainteresovane za zakup.

Prema koncesionom aktu, koji je Vlada objavila u avgustu prošle godine, cjelokupni posao je trebao biti završen najkasnije u martu ove godine. Međutim, očigledno je da je pandemija Covid-19 poremetila planove Vlade.

Inače, Vlada je jula prošle godine usvojila Predlog koncesionog akta za izdavanje državnih Aerodroma Crne Gore i nacrt ugovora o koncesiji. Koncesija bi se dala na 30 godina, a u tom periodu ulaganja u aerodrome ne bi smjela biti manja od 200 miliona eura. Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, je zatim u oktobru 2019. objavilo Javni oglas za podnošenje prijava za pretkvalifikaciju za dodjelu koncesije za Aerodrome Crne Gore.

Avioindustrija je zbog pandemije korona virusa jedan od najpogođenijih sektora ekonomije jer su mjere Vlada širom svijeta uslovile da kompletne flote budu prizemljene. Problem je što još uvijek nije poznato, ni u najavi, kada će države opet otvoriti granice a samim tim i međunarodni aviosaobraćaj. Direktor američke avio kompanije Delta air je u pismu zaposlenima rekao da će do oporavka doći tek za dvije do tri godine.

Osim toga, izvještaji koji su prethodnih dana izađli u stranim medijima najavljuju da će doći do potpune reorganizacije aviokompanija i aerodroma kako bi se ispunili standardi socijalnog distanciranja, makar do trenutka dok vakcina za korona virus ne bude pronađena. To će, kada su aerodromi u pitanju, za mnoge značiti renoviranje i opremanje osoblja zaštitnom opremom ali i nove procedure poput mjerenja temperature putnicima prije ukrcavanja u avion.

Kada su u pitanju Aerodromi Crne Gore, za zakup su bile zainteresovane tri kompanije i jedan konzorcijum. Kompanija “Incheon International Airport Corporation” iz Južne Koreje kojoj je ovo trebalo biti prvi posao u Evropi, GMR airports limited iz Indije, koja godinama unazad već posluje u Grčkoj, francusko-turski konzorcijum TAV i ADP u čijem je vlasništvu aerodrom u Parizu “Šarl de Gol”, a takođe upravljaju aerodromima i Skoplju i Ohridu, kao i kompanija “Corporacion America Airports SA“ iz Luksemburga koji je deseti najveći operater aerodroma u privatnom sektoru na svijetu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

KATAR: Hrvati sanjaju četvrtfinale, Brazil sa Nejmarom napada J....

Dobre vijesti za Brazil pred večerašnji duel sa J. Korejom. Nerjmar će biti na raspolaganju selektoru Titeu,...

KOSTIĆ: Partijski „vojnici“ upravljaju državnim preduzećima

Iako su stranke pobjednice posljednjih parlamentarnih izbora godinama kritikovale izbor partijskih kadrova stare vlasti predvođene DPS-om u...

BEŠIĆ: “Pozorište u kući” je najbolja alegorija, partije funkcionišu...

Konfuzija - tako bi se u najkraćem mogla opisati politička pozornica u Crnoj Gori. U Vladi više...

Pronađena djevojčica Anja Milić

Anja živi u Danilovgradu. a njen nestanak bio je prijavljen policiji. Prije nego je...

DEMOKRATE I DF: Partijskim zapošljavanjem i lošim poslovnim odlukama...

Zbog loših poslovnih bilansa CEDIS-a, Odbor direktora EPCG saopštio je prošle nedjelje da će u naredne dvije...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare