Stijović o važnosti uloge žena u crnogorskoj poljoprivredi

Ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, generalni direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević i načelnik u direktoratu za ruralni razvoj Miloš Kusovac, učestvovali su na međunarodnoj ministarskoj konferenciji, sa temom ''Žene i njihov položaj u ruralnim područjima'', koja je prije dva dana održana na Brdu kod Kranja u Sloveniji. Stijović je govorio o važnosti uloge žena u crnogorskoj poljoprivredi i uticaju žena na očuvanje i razvoj sela u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministartva.

Međunarodnoj ministarskoj konferenciji su prisustvovali predstavnici iz država članica Evropske unije (EU) i partnera sa Zapadnog Balkana.

Konfrenciju je otvorio ministar Jože Podgoršek koji je je u uvodnom izlaganju naglasio da je cilj konferencije težnja poboljšanja aktivnog učešće žena u društvu i njihovo obrazovanje i obuka kako bi se poboljšao trenutni položaj žena na selu i u ruralnim područjima.

“Na otvaranju su govorili i Nabil Gangi zamjenik regionalnog direktora Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) za Evropu i Centralnu Aziju, kao i Boban ilić generalni sekretar SWG-a. Istaknuto je da su žene ključne za društveni i ekonomski razvoj ruralnih područja. Takođe je ukazano na problem (ne) plaćanja ženskog rada u ruralnim sredinama”, navodi se u saopštenju.

Na kraju konferencije usvojena je deklaracija kojom je prepoznata važnost održanja porodica u ruralnim područijma i posebna važnost žena za očuvanje sela i pozdravila buduću saradnju i dalje napore država Evrope na pronalaženju rešenja za integrisani razvoj evropskog sela.

“Nakon ministarske konferecije u popodnevnim časovima je održana 51.sjednica Generalne skupštine Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi (SVG RRD), kojom je predsjedavao generalni sekretar ove organizacije Boban Ilić”, navodi se u saopštenju.

Delegacija Crne Gore je 21.avgusta na poziv Ministra poljoprivrede Slovenije prisustvovala otvaranju 59. Međunarodnog sajma poljoprivrede i hrane AGRA koji se održao u Gornjoj Radgoni u Sloveniji.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Šta svijet može očekivati u slučaju katastrofe u nuklearnoj...

“Svaki napad na nuklearne elektrane je samoubilački”, rekao je prošle sedmice generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutereš, te je...

Njemačka neće odgovoriti na poziv za ukidanje ruskih turističkih...

Države koje podržavaju takvu zabranu kažu da Rusi ne bi trebalo da budu u mogućnosti da idu...

Demokrate: Abazović i dalje nije svjestan da mu riječ...

Prvo, smatraju Demokrate, Abazović očito i dalje, kako kažu, nije svjestan da su mu propali koncepti obje...

Nikolić: Abazović pokušava “političkim mehanizmom“ Mandića, koji se napaja...

“Upravo taj “mehanizam” mu je omogućio da bude premijer, kako bi se Crna Gora vratila na put...

Sud u Mjanmaru osudio svrgnutu liderku zemlje za još...

U četiri slučaja korupcije o kojima je odlučeno u ponedjeljak, Su Ći je navodno zloupotrebila svoj položaj...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare