Stijović o važnosti uloge žena u crnogorskoj poljoprivredi

Ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, generalni direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević i načelnik u direktoratu za ruralni razvoj Miloš Kusovac, učestvovali su na međunarodnoj ministarskoj konferenciji, sa temom ''Žene i njihov položaj u ruralnim područjima'', koja je prije dva dana održana na Brdu kod Kranja u Sloveniji. Stijović je govorio o važnosti uloge žena u crnogorskoj poljoprivredi i uticaju žena na očuvanje i razvoj sela u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministartva.

Međunarodnoj ministarskoj konferenciji su prisustvovali predstavnici iz država članica Evropske unije (EU) i partnera sa Zapadnog Balkana.

Konfrenciju je otvorio ministar Jože Podgoršek koji je je u uvodnom izlaganju naglasio da je cilj konferencije težnja poboljšanja aktivnog učešće žena u društvu i njihovo obrazovanje i obuka kako bi se poboljšao trenutni položaj žena na selu i u ruralnim područjima.

“Na otvaranju su govorili i Nabil Gangi zamjenik regionalnog direktora Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) za Evropu i Centralnu Aziju, kao i Boban ilić generalni sekretar SWG-a. Istaknuto je da su žene ključne za društveni i ekonomski razvoj ruralnih područja. Takođe je ukazano na problem (ne) plaćanja ženskog rada u ruralnim sredinama”, navodi se u saopštenju.

Na kraju konferencije usvojena je deklaracija kojom je prepoznata važnost održanja porodica u ruralnim područijma i posebna važnost žena za očuvanje sela i pozdravila buduću saradnju i dalje napore država Evrope na pronalaženju rešenja za integrisani razvoj evropskog sela.

“Nakon ministarske konferecije u popodnevnim časovima je održana 51.sjednica Generalne skupštine Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi (SVG RRD), kojom je predsjedavao generalni sekretar ove organizacije Boban Ilić”, navodi se u saopštenju.

Delegacija Crne Gore je 21.avgusta na poziv Ministra poljoprivrede Slovenije prisustvovala otvaranju 59. Međunarodnog sajma poljoprivrede i hrane AGRA koji se održao u Gornjoj Radgoni u Sloveniji.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Analiza KEI: Ovogodišnji Izvještaj Evropske komisije ima najbolju ocjenu...

U aneksu informacije, Kancelarija za evropske integracije je dala pregled ključnih izazova  identifikovanih Izvjestajem EK koji će poslužiti...

Đukić v.d. predsjednice odbora LP na Cetinju

Đukić koja predvodi odbor do izborne konvencije istaknuta je književnica i pjesnikinja. Dobitnik je velikog broja književnih...

Radulović i Stoltenberg u Briselu: Crna Gora je pouzdan...

Generalni sekretar Stoltenberg naglasio je da članice NATO-a cijene posvećenost naše države jačanju jedinstva unutar Alijanse, koje...

Sekulić: Idejne organizatore čeka ista sudbina kao i njihovih...

Samo će vaše političke karijere biti, kaže Sekulić, “završno zakucane u okvirima koje ste danas podmetnuli damama”.

CPC: Od novembra 2020. na naš račun nije uplaćen...

Kako su saopštili, tekst ne govori to eksplicitno, ali sugeriše da je država nastavila da daje sredstva...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare