Stijović: Šumska borovnica blago koje moramo čuvati

Ministar poljoprivrede šumarstva i vodorpivrede Aleksandar Stijović otvorio je tradicionalnu 21. manifestaciju ''Dani borovnice'' u Plavu.

U okviru manifestacije koju ove godine uz podršku Ministrastva organizuje Opština Plav, 30. jula obilježen je i dan Opštine uz bogat kulturno umjetnički program i sajam poljoprivrede uz promociju proizvoda od borovnice.

Čestitajući dan Opštine Stijović je istakao vrijednost šumske borovnice za Plav i cjelokupni biodiverzitet Crne Gore naglasivši da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i u narednom periodu biti snažan partner projektima koji doprinose prrepoznatljivosti i promociji ovog kraja.

“Ovo je 21. godina kako Plav i borovnica okupljaju brojne ljubitelje i poštovaoce prirode, ali i veliki broj ljudi ovog kraja koji danas žive i rade po svijetu, a koji se uijek rado vraćaju Plavu i Plavskom jezeru. Cijeneći ovaj doprinos, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je podržalo i nastaviće da podržava ovu manifestaciju kao i druge projekte koji su značajni za promociju ovog kraja. Bićemo sa zadovoljstvom partneri manifestacije i u narednom godinama”, najavio je Stijović.

On je posebno naglasio da je održivo sakupljanje borovnice od velikog značaja za očuvanje njene populacije i tom prilikom pozvao da posebnu pažnju posvetimo njenom očuvanju. Ministar je pozvao prisutne poljoprivredne proizvođače da iskoriste različite vidove podrške koje je opredijelilo MPŠV kroz ovogodišnji Agrobudžet.

“Da savjesno postupamo, čuvamo prirodu i pametno koristimo prirodne resurse I darove prirode, kako bi I buduće generacije mogle da uživaju u njenim blagodatima. Znamo da je ono što Crnu Goru čini posebnom, njena ekološka orjentacija, pogodnost klime, bogatstvo voda, i ogroman biodiverzitet, te stoga težimo da ove vrijednosti očuvamo jer upravo tu leži potencijal a njen dalji i snažniji razvoj”, poručio je Stijović naglasivši da činjenica da se proslavlja 20. jubilej dovoljno govori o značaju i doprinosu koja ova manifestacija daje u očuvanju pravih vrijednosti-prirodnih ljepota, tradicije, darova prirode.

Prije 20 godina ova manifestacija organizovana je prvi put s ciljem da se promoviše borovnica kao zdrava hrana i lijek.

U okviru manifestacije organizuju se defilei beračica i berba borovnica, koncerti, promocija proizvoda od borovnice i niz drugih kulturnih i sportskih događaja.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sekulić: Idejne organizatore čeka ista sudbina kao i njihovih...

Samo će vaše političke karijere biti, kaže Sekulić, “završno zakucane u okvirima koje ste danas podmetnuli damama”.

CPC: Od novembra 2020. na naš račun nije uplaćen...

Kako su saopštili, tekst ne govori to eksplicitno, ali sugeriše da je država nastavila da daje sredstva...

Pred sudstvom veliki izazovi i problemi

Vučković je ukazujući na brojne probleme sa kojima se sudstvo suočava kazala da nezavisnost sudstva omogućava svima...

Predstavljen glavni projekat Skloništa za napuštene životinje

Darinka Martinović Milošević, pomoćnica sekretara Sekretarijata za uređenje prostora kazala je da je bio poseban izazov izabrati...

Svi preminuli mlađi od 40 godina bili nevakcinisani

Takođe, osam od deset hospitalizovanih pacijenata su oni koji nijesu imunizovani, saopštavaju iz Instituta.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare