Izvor:Dan

Taksi udruženja i ugostitelji u teškoj situaciji: Bez pomoći države gase biznise

Taksi udruženja i ugostiteljske firme u Crnoj Gori u teškoj su situaciji zbog vladinih mjera za sprečavanje širenja virusa korona, pokazuje i analiza konsultantske kuće Fideliti konsalting.

Pripremili smo kratku analizu poslovanja taksi djelatnosti na uzorku od 52 kompanije koje imaju prihod preko 10.000 eura. Ove kompanije su u 2018. godini imale ukupne prihode od 13,8 miliona eura, dok im je neto profit iznosio 133.000 eura. U ovim kompanijama 2018. godine radilo je 1.086 ljudi. Prema iskustvima koje imamo i prema podacima iz finansijskih izvještaja, trošak plata u ovoj industriji iznosi oko 20 odsto ukupnih prihoda. Dakle, godišnji troškovi plata radnicima iznose 2,7 miliona eura. Da uparimo podatke: neto profit kompanija koje se bave taksi djelatnošću iznosi 133.000 eura, a troškovi radnika 2,7 miliona ili čak 20 puta više. Ako bismo posmatrali samo troškove plata, vlasnici ovih biznisa mogu od ranijeg profita da isplate možda jednu platu”, navodi se u analizi.

Dodaju da su troškovi radnika samo jedna od kategorija troškova u pos lovanju i iznose 20 odsto ukupnih troškova.

A gdje su ostalih 80 odsto troškova i poreza: gorivo, prirezi, telefon, internet, amortizacija, kamate, rashodi iz posla, troškovi materijala, naknade državi, opštinama, turističkim organizacijama i ostali mnogobrojni prateći troškovi, a koji se mjere ogromnim novcima? Sada 1.086 taksista nema nikakvih prihoda i vrlo je vjerovatno da će postati ugrožena kategorija stanovništva. Da uprostimo: sve i da taksisti nisu centa potrošili od prošlogodišnje zarade, da nisu centa investirali (a jesu jer je priroda posla takva), oni imaju maksimalno jedan mjesec da prežive ovu katastrofu koja im se trenutno dešava. Samo ova mala i kratka analiza govori o problemu sa kojim se sreću vlasnici jedne industrije koja je devastirana negativnim uticajem virusa korona”, piše u analizi.

Situacija je teška i kad su u pitanju ugostiteljske firme. Konsultantska kuća je pripremila i kratku analizu poslovanja restoranske i ugostiteljske industrije u Crnoj Gori na uzorku od 500 kompani ja koje imaju prihod preko 10.000 eura.

Ove kompanije su u 2018. godini imale ukupne prihode od 118,9 miliona eura, dok im je neto profit iznosio 7,6 miliona eura. Prema iskustvima koje imamo i prema podacima iz finansijskih izvještaja, trošak plata u ovoj industriji iznosi oko 25 odsto ukupnih prihoda. Dakle, godišnji troškovi plata radnicima iznose 29,73 miliona eura. Neto godišnji profit kompanija koje posluju u djelatnostima restorani i ugostiteljstvo iznosi 7,6 miliona eura, dok su god išnji troškovi radnika 29,73 miliona ili četiri puta više nego godišnji profit. Ako bismo posmatrali samo troškove plata, vlasnici ovih biznisa mogu od ranijeg profita da isplate maksimalno tri mjeseca zarada”, navodi se u analizi.

Navode da su troškovi radnika samo jedna od kategorija troškova u poslovanju.

Tu su ostali troškovi i porezi: prirezi, troškovi zakupa, crpyja, voda, telefon, internet, gorivo, amortizacija, kamate, rashodi iz posla, troškovi materijala, naknade državi, opštinama, turističkim organizacijama i ostali mnogobrojni prateći troškovi, a koji se mjere ogromnim novcima. Sve i da vlasnici biznisa nisu centa potrošili od prošlogodišnje zarade, da nisu centa investirali (a jesu jer je priroda posla takva), oni imaju maksimalno jedan mjesec da prežive ovu katastrofu koja im se trenutno dešava. Samo ova mala i kratka analiza govori o problemu sa kojima se sreću vlasnici jedne industrije koja je praktično raznesena u paramparčad negativnim uticajem virusa korona”, navode iz Fideliti konsaltinga.

Budžetu će faliti više od 230 miliona

Iz konsultantske kuće Fideliti konsalting pripremili su i analizu slabijeg punjenja budžeta Crne Gore u periodu april jun 2020, usled djelovanja virusa korona na ekonomiju.

Prema prvom scenariju u kome se PDV i akcize pune 70 odsto u odnosu na ostvereno u 2019, uz već odložene poreze i doprinose, crnogorskom budžetu će faliti 230 miliona eura. Prema prvom scenariju u kome se PDV i akcize pune 50 odsgo u odnosu na ostvereno u 2019, uz već odložene poreze i doprinose, crnogorskom budžetu će faliti 274 miliona eura. Biće veoma, veoma teška naredna tri mjeseca”, navodi se u analizi.

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Avioni MUP-a danas angažovani na gašenju požara: Svi pod...

Požare su gasili u opštinama Berane, Kolašin i Pljevlja, a zahvaljujući brzoj i efikasnoj intervenciji, svi požari...

EU izdvaja 15,6 milijardi eura za pomoć partnerima, za...

Od te sume 3,8 miljardi EUR predviđeno je za Zapadni Balkan i neposredno susjedstvo EU, kažu u...

Stiglo još 59 državljana iz Luksemburga u CG, sa...

Kako navode, istim avionom, dopremljena je i medicinska oprema koju je donirao humanista Hajriz Brčvak.

ODREĐENO ZADRŽAVANJE: Dvije osobe uhapšene zbog paljenja vozila ND...

Državni tužilac Osnovnog državnog tužilastva u Podgorici je saslušao dvije osobe koje se sumnjiče da su izvršili...

Lično sam ga znao… Ako ugledni ljekar 13 dana...

Smrt Pašagića izazvala je brojne reakcije javnosti, ali i njegove porodice, koja je za sve okrivila ljekare.

NAJČITANIJE

UCG: Potrebno da se oglasi NKT, pun grad šetača

"Na trenutak se stvarao utisak da je kriza prošla te da više nema opasnosti? Plašimo se da...

PRIVEDEN NA SASLUŠANJE: Uhapšen osumnjičeni za objavljivanje spiska oboljelih...

Prema podacima kojima raspolaže ODT, ova osoba je kao “službeno lice zaduženo da podatke o oboljelima od...

Venecuelanka Freya Abad – Ljubav je dovela u Bar,...

"Ponudila sam svoje usluge Ministarstvu zdravlja da radim kao volonter u slučaju da im treba više...

Crne prognoze: Karantini u svijetu do sredine ljeta

Karantini i zatvaranje granica zbog pandemije virusa korona (COVID-19) mogli bi da ostani na snazi čak i...

Inspektori istražuju ko je majka mrtvog novorođenčeta, sumnja se...

"Majka koja liši života svoje dijete za vrijeme porođaja ili neposredno poslije porođaja, dok kod nje traje...

Komentari

avatar