test

Tužbe zbog regresa prijete Budvanskoj rivijeri

StandardIT

28/06/2022

18:11

Hotelska grupa Budvanska rivijera suočava sa velikim brojem potencijalnih tužbi zaposlenih koji od poslodavca potražuju neisplaćene i manje isplaćene naknade za ishranu u toku rada za period od avgusta 2008. godine do početka 2011.godine. Takođe, i zbog manje isplaćenog regresa od avgusta 2008. godine do kraja 2010. godine. To je saopšteno Portalu RTCG u ovoj kompaniji.

Potraživanja koja se odnose na posebni dio zarade aktuelizovala je nezavisna revizorka koja je obračun posebnog dijela zarade vezala za obračunsku vrijednost koja je utvrđena za osnovnu zaradu.

Prema nekim tumačenjima, Hotelska grupa obračunavala je posebni dio zarade na osnovicu od 90 eura bruto, dakle, na iznos utvrđen na nivou države, kako je i utvrđeno Zakonom o radu, iako je u kompaniji predviđena veća obračunska vrijednost, a koja služi, i tako je predviđena, za utvrđivanje osnovne zarade.

HGBR je, po tvrdnji menadžmenta, dobila mišljenje od Direktorata za rad i zapošljavanje u Ministarstvu finansija, kojim je potvrđen ispravan način isplate i obračuna posebnog dijela zarade.

“U konkretnom, primjenjivaće se odredba kolektivnog ugovora, kojom je decidno propisano da se posebni dio zarade utvrđuje po obračunskoj vrijednosli koeficijenta utvrđenog na nivou Crne Gore, te da ne može biti niži od 80 odsto iste, odnosno 72.00 eura, nezavisno od činjenice da se posebnim aktom kod poslodavca mogla utvrditi veća obračunska vrijednost koeficijenta kao elementa osnovne zarade”, rekli su nam nezvanično iz menadžmenta.

Posebni dio zarade ne treba automatski vezivati za veću obračunsku vrijednost koeficijenta koja služi kao element za utvrđivanje osnovne zarade kod poslodavca i zato je u Zakonu o radu i u Kolektivnom ugovoru za djelatnost turizma i ugostiteljstva i navedena ova sintagma ,utvrđene na nivou Crne Gore, a kako bi se izbjegle dileme i razlicita tumačenja, poručili su iz menadžmenta.

Odbor direktora je godinama unazad odobravao zaposlenima isplatu regresa i zimnice u iznosu od 450 eura, odnosno 550 eura (posebni dio zarade) kako bi očuvao standard zaposlenih.

“Treba napomenutl i praksu trinaeste plate kojom se Hotelska grupa Budvanska rivijera godinama izdvajala od mnogih poslodavaca u Crnoj Gori. Ono sto se u ovom trenutku postavlja kao pitanje jeste pravilna evidencije i ukoliko se uspostavi da nije vođena evidencija i da godišnji odmori nisu pokriveni rješenjima, biće to zasluga prethodnog rukovodstva s obzirom da se potraživanja odnose na period od 2008. godine do danas. Ukoliko se utvrdi da su zaposleni oštećeni uslijed grešaka rukovodilaca, HGBR će preduzeti sve mjere da takvi rukovodioci i odgovaraju”, saopšteno je iz menadžmenta.

Predsjednik sindikalne organizacije u ovoj hotelskoj grupi Radomir Milić rekao je da nema dovoljno informacija da bi mogao da komentariše ovo pitanje. Komentar zvanično nisu htjeli da daju ni iz Odbora direktora.

Izvor: rtcg

Ostavite komentar

Komentari (0)