Izvor:Pobjeda

Ukinuta privremena mjera za Vektru Jakić

Privredni sud je ukinuo privremenu mjeru kojom je jednoj od kompanija Dragana Brkovića Vektri Jakić bilo omogućeno da nastavi sa eksploatacijom šuma u državnom vlasništvu i nakon što je Uprava za šume raskinula koncesioni ugovor, saznaje Pobjeda.

Zahtjev za ukidanje privremene mjere, koju je ovaj sud odredio u septembru 2019. godine, podnio je prije dvije nedjelje Zaštitnik imovinsko pravnih interesa po nalogu Vlade. To je iniciralo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede navodeći da je ranija odluka Privrednog suda o određivanju privremene mjere pravno neutemeljena i onemogućava zaštitu javnog interesa, zbog čega država trpi i materijalnu i štetu zbog nemogućnosti da raspolaže i zaštiti šumu kao dobro od opšteg interesa.

“Kod takvog stanja na terenu imamo i situaciju da drvna masa koju je potrebno ukloniti iz šume iz zdravstvenih i sanitarnih razloga ostaje u šumi, što prouzrokuje truljenje i stvara uslove za pojavu i prenamnožavanje štetnih insekata, a na koji način nastaje šteta po državnu imovinu, a prema izvještajima Uprave za šume Pljevlja, radi se o preko 50 hiljada metara kubnih bruto drvne mase”, navodi se u predlogu ministarstva za ukidanje privremene mjere.

Opravdavnost tog zahtjeva objašnjavaju i time što je nakon donošenja privremene mjere Poreska uprava inicirala uvođenje stečaja u Vektru Jakić, a što je, kako navode, shodno koncesionom ugovoru, osnov za raskid ugovora i oduzimanje koncesije. Ročište za ispitivanje postojanja razloga za uvođenje stečaja u ovu kompaniju zakazano je za sjutra u Privrednom sudu.

“Iz svega navedenog nedvosmisleno proizilazi da su se stekli uslovi da Vlada reaguje, jer su organi nadležni za zaštitu šuma predmetnom odlukom Privrednog suda spriječeni da iste zaštite, a promijenjene okolnosti pokretanja stečajnog postupka dodatno ukazuju na potrebu urgentnog reagovanja zbog činjenice da dalje negativne posljedice na državnoj imovini prouzrokovane uvođenjem privremene mjere mogu značajno ugroziti vrijednost šumskih resursa na prostoru opštine Pljevlja i održivo gazdovanje tim šumama”, zaključuje se u predlogu ministarstva koje je Vlada usvojila početkom februara.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U Srbiji počela proizvodnja vakcine Sputnjik V

Ruski fond je naveo da je Srbija postala prva država u južnoj Evropi koja proizvodi Sputnik V,...

GADAFIJA RASTRGLI NA ULICI, njegov SIN se vraća da...

Ahmed Gadaf al Dam, lider Nacionalnog borbenog fronta, smatra da sin Muamera al Gadafija, Saif al Islam...

U hrvatskoj luci zaplijenjeno 575 kilograma kokaina

Dubrovačko-neretvanska policija saopštila je da je kokain, koji je bio skriven u kontejneru sa voćem, stigao iz...

Kovčeg u kom će princ Filip biti sahranjen obložen...

Služba će biti održana u kapeli Svetog Đorđa na imanju Vindzor, a kraljica će morati da sjedi...

Protest ispred Centra bezbjednosti Nikšić, građani revoltirani zbog kazni...

Grupa građana okupila se ispred Centra bezbjednosti Nikšić zbog kazni koje su im napisane dok je trajala...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare