“Već premašili zlatnu 1987., biće spektakularan rezultat”

Crna Gora očekuje da će devizni priliv od turizma ove godine premašiti milijardu eura.

To bi, kako kaže ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, bio spektakularan rezultat.

“U Crnoj Gori je 13. jula bilo oko 170.000 turista, što je nekih 7,0 odsto više nego na isti dan prošle godine, a kumulativno imamo, statistički obrađeno za pet mjeseci, ozbiljan rast od skoro 22 odsto. Predsezona je bila jako dobra, a i sezona protiče ozbiljno dobro i imamo ozbiljne najave za podsticaj, tako da smo u principu ostvarili svoj primrani cilj, a to je produženje sezone”, ističe Radulović u izjavi za Tanjug.

Kako precizira, sezonu su sa ranijih tri mjeseca produžili uz pomoć ozbiljnih i velikih turoperatora preko kojih većina velikih hotela funkcioniše, tako da smo prve goste imali već od sredine maja, dok će poslednje grupe ispratiti u poslednjoj dekadi oktobra.

“Izašli smo na onu kvotu mjeseci, odnosno dana godišnje koji smo strategijom zacrtali”, navodi ministar turizma.

Prema riječima Radulovića, devizni priliv od turizma billeži u prvih pet mleseci otprilike rast od osam odsto u odnosu na prošlu godinu.

“Mijenja se i struktura gostiju. Svo uvećanje koje imamo su zapravo gosti za zapadnoevroskog tržišta, dok je broj tradicionalnih gostiju iz okruženja i Rusije negde na istom nivou – blagi neki rast je u pitanju”.

U ovom trenutku, dodaje Radulović, četvrtina turista u Crnoj Gori su gosti iz okruženja, druga četvrtina je sa ruskog tržišta, odnosno sa tržišta zemalja koje su svojevremeno činile bivši Sovjetski Savez. Oko jedne trećine gostiju je iz Evropske unije, odnosno zapadne Evope, a ostalo su gosti sa dalekih destinacija, kao što su Kina i arapske zemlje.

“Tu imamo ozbiljan porast i gostiju iz tih zemalja je sve više i više”, naglašava.

Smatra da će Crna Gora “definitivno prebaciti milijardu eura priliva od turizma u 2018. godini, ako zadržimo taj rast od osam posto, što bi bio spektakularan rezultat”.

“Već smo prošle godine premašili 1987. godinu koja je bila rekordna i polako idemo dalje u pravcu postizanja novog rekorda”.

Prema riječima Radulovića, priliv od turizma u bruto domaćem proizvodu Crne Gore učestvuje u ovom trenutku sa 23 odsto, a plan je da sa stopom rasta koju sad billeže dođu do 30 procenata 2030. godine.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sud za prekršaje u Budvi naplatio 1,6 miliona eura...

“Sud za prekršaje u Budvi, sa pripadajućim odjeljenima u Kotoru, Herceg Novom, Baru i Ulcinju, u 2022....

Popović: Suverenistička, evropska Crna Gora da ima zajedničkog kandidata...

“Nepokolebljiva je vjera liberala da suverenistička, evropska Crna Gora, u zlom vremenu vađenja iz ralja velikosrpskog “sveta”,...

Vuković: Kraljev park otvoren za posjetioce

“Zbog hladnog vremena, odložili smo druženje s našim dragim sugrađanima” , dodao je on.

Puno snijega i povoljne cijene smještaja napunile “Kolašin 1600”

Puno snijega, povoljne cijene smještaja i skijaši željni snijega i dobro pripremljnih staza, doveli su do dobre...

Francuska premijerka ponudila ublažavanje penzijske reforme

Vlada predsjednika Emanuela Makrona želi podići granicu za odlazak u penziju za dvije godine na 64 godine...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare