Vlada dužna pet miliona bivšim radnicima KAP-a

Osnovni sud u Podgorici usvojio je u cjelosti tužbeni zahtjev i donio prvostepenu presudu u korist bivših radnika Kombinata aluminijum kojima država, po njenoj pravosnažnosti, treba da isplati otremnine u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza, koji Vlada nije željela da realizuje protekle dvije godine, pišu “Vijesti”.

Presudu u korist ove grupe od 305 od ukupno 414 radnika, koji godinama čekaju na isplatu otpremnina, donijela je sudija Milena Brajović, a penzionere u ovom sporu je zastupao advokat Savo Šofranac.

“Iznosi otpremnina se kreću u opsegu od 6.000 do 14.000 eura za pojedine tužioce, koji su od strane suda određeni u skladu sa socijalnim programom iz 2009. godine. Pozivamo Vladu da nakon ovog odmah pristupi isplati pripadajućih otpremnina svim radnicima KAP-a, bez obzira da li su učestvovali u postupku ili ne”, saopštili su “Vijestima” iz pregovaračkog tima bivših radnika koje predvodi Nikola Raković.

Bivši radnici KAP-a koji su napustili kompaniju u drugoj polovini 2013. godine, njih 414, potražuju 5,45 miliona eura otpremnina u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza, koji nikad nije sproveden u praksi. Ovaj iznos biće uvećan za kamate i sudske troškove.

Bivši radnici su poručili juče da zahtijevaju okončanje dalje agonije i “da predstavnici Vlade odustanu od podnošenja žalbe Višem sudu i daljeg prolongiran ja sudskog postupka”.

“Podnošenje žalbe bi u krajnjem prouzrokovalo samo dodatno finansijsko opterećenje po državu i građane, po osnovu sudskim troškova i zateznih kamata. S tim u vezi tražimo hiran sastanak sa predsjednikom Vlade radi postizanja dogovora i ispunjenja naših zahtjeva”, poručili su na kraju iz pregovaračkog tima.

Bivši radnici KAP-a koji su napustili aluminijumsku kompaniju nakon uvođenja stečaja u drugoj polovini 2013. se petkom okupljaju na protest ispred zgrade Vlade. Tako je bio i juče.

Oskoro se očekuje i druga presuda Osnovnog suda, u predmetu po istom osnovu za grupu od oko 80 bivših radnika KAP-a.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U izraelskim napadima za pet dana ubijeno 145 Palestinaca,...

Prema podacima Palestinskog društva Crvenog polumjeseca, 17 povrijeđenih ljudi ustrijeljeno je bojevom municijom, a osam gumenim mecima....

CNP: Komemoracija povodom smrti Zefa Bata Dedivanovića u utorak

Dedivanović je rođen 1939. godine u Zatrjepču kod Podgorice. Osnovnu školu završio je u Zmajevu (Vojvodina), a...

Ministarstvo zdravlja: Dato preko 140 hiljada doza vakcina

Tokom 15. maja dato je 2.889 doza, od kojih je 2.668 prvih i 211 drugih doza.

UP: Identifkovane osobe koje su uništavale sadnice u parku

"Uvidom u video snimak i preduzetim aktivnostima na terenu policija je došla do sumnje da su osobe...

DPS: Krivokapić da prestane da se ponaša u maniru...

U suprotnom, kako navode pozivaju ga da već jednom prestane da iznosi neistine, što već dugo radi...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare