Vlada dužna pet miliona bivšim radnicima KAP-a

Osnovni sud u Podgorici usvojio je u cjelosti tužbeni zahtjev i donio prvostepenu presudu u korist bivših radnika Kombinata aluminijum kojima država, po njenoj pravosnažnosti, treba da isplati otremnine u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza, koji Vlada nije željela da realizuje protekle dvije godine, pišu “Vijesti”.

Presudu u korist ove grupe od 305 od ukupno 414 radnika, koji godinama čekaju na isplatu otpremnina, donijela je sudija Milena Brajović, a penzionere u ovom sporu je zastupao advokat Savo Šofranac.

“Iznosi otpremnina se kreću u opsegu od 6.000 do 14.000 eura za pojedine tužioce, koji su od strane suda određeni u skladu sa socijalnim programom iz 2009. godine. Pozivamo Vladu da nakon ovog odmah pristupi isplati pripadajućih otpremnina svim radnicima KAP-a, bez obzira da li su učestvovali u postupku ili ne”, saopštili su “Vijestima” iz pregovaračkog tima bivših radnika koje predvodi Nikola Raković.

Bivši radnici KAP-a koji su napustili kompaniju u drugoj polovini 2013. godine, njih 414, potražuju 5,45 miliona eura otpremnina u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza, koji nikad nije sproveden u praksi. Ovaj iznos biće uvećan za kamate i sudske troškove.

Bivši radnici su poručili juče da zahtijevaju okončanje dalje agonije i “da predstavnici Vlade odustanu od podnošenja žalbe Višem sudu i daljeg prolongiran ja sudskog postupka”.

“Podnošenje žalbe bi u krajnjem prouzrokovalo samo dodatno finansijsko opterećenje po državu i građane, po osnovu sudskim troškova i zateznih kamata. S tim u vezi tražimo hiran sastanak sa predsjednikom Vlade radi postizanja dogovora i ispunjenja naših zahtjeva”, poručili su na kraju iz pregovaračkog tima.

Bivši radnici KAP-a koji su napustili aluminijumsku kompaniju nakon uvođenja stečaja u drugoj polovini 2013. se petkom okupljaju na protest ispred zgrade Vlade. Tako je bio i juče.

Oskoro se očekuje i druga presuda Osnovnog suda, u predmetu po istom osnovu za grupu od oko 80 bivših radnika KAP-a.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Huter: Đurašković spinovima ponižava sebe i funkciju koju obavlja

On je reagovao na izjavu gradonačelnika Cetinja Nikole Đuraškovića koji je kazao da "Huter treba da vrati...

Sjutra pretežno sunčano

Na sjeveru se ujutru po kotlinama očekuje magla, a popodne je u planinama ponegdje moguća kratkotrajna nestabilnost.

Odbijena žalba: Vrhovni sud stavio tačku na slučaj eventualnog...

Time je najviši sud potvrdio odluku Tužilačkog savjeta od 15. juna i odbio kao neosnovanu žalbu zamjenice...

Brutalno isprebijali tri brata pa rekli da im je...

Krivično su prijavljeni da su oko tri sata ujutro obavljajući zaštitarsku djelatnost počinili krivično djelo nasilničkog ponašanja...

Injac: Zalagaću se da Gradsko pozorište nosi ime po...

"Cijenim stvaralaštvo izuzetnog umjetnika Jagoša Markovića, kojim je obogatio crnogorsku kulturu.Zalagaću se da Gradsko pozoriste nosi njegovo...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare