Vlada dužna pet miliona bivšim radnicima KAP-a

Osnovni sud u Podgorici usvojio je u cjelosti tužbeni zahtjev i donio prvostepenu presudu u korist bivših radnika Kombinata aluminijum kojima država, po njenoj pravosnažnosti, treba da isplati otremnine u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza, koji Vlada nije željela da realizuje protekle dvije godine, pišu “Vijesti”.

Presudu u korist ove grupe od 305 od ukupno 414 radnika, koji godinama čekaju na isplatu otpremnina, donijela je sudija Milena Brajović, a penzionere u ovom sporu je zastupao advokat Savo Šofranac.

“Iznosi otpremnina se kreću u opsegu od 6.000 do 14.000 eura za pojedine tužioce, koji su od strane suda određeni u skladu sa socijalnim programom iz 2009. godine. Pozivamo Vladu da nakon ovog odmah pristupi isplati pripadajućih otpremnina svim radnicima KAP-a, bez obzira da li su učestvovali u postupku ili ne”, saopštili su “Vijestima” iz pregovaračkog tima bivših radnika koje predvodi Nikola Raković.

Bivši radnici KAP-a koji su napustili kompaniju u drugoj polovini 2013. godine, njih 414, potražuju 5,45 miliona eura otpremnina u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza, koji nikad nije sproveden u praksi. Ovaj iznos biće uvećan za kamate i sudske troškove.

Bivši radnici su poručili juče da zahtijevaju okončanje dalje agonije i “da predstavnici Vlade odustanu od podnošenja žalbe Višem sudu i daljeg prolongiran ja sudskog postupka”.

“Podnošenje žalbe bi u krajnjem prouzrokovalo samo dodatno finansijsko opterećenje po državu i građane, po osnovu sudskim troškova i zateznih kamata. S tim u vezi tražimo hiran sastanak sa predsjednikom Vlade radi postizanja dogovora i ispunjenja naših zahtjeva”, poručili su na kraju iz pregovaračkog tima.

Bivši radnici KAP-a koji su napustili aluminijumsku kompaniju nakon uvođenja stečaja u drugoj polovini 2013. se petkom okupljaju na protest ispred zgrade Vlade. Tako je bio i juče.

Oskoro se očekuje i druga presuda Osnovnog suda, u predmetu po istom osnovu za grupu od oko 80 bivših radnika KAP-a.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

PRESJEK: Šest preminulih, 1.814 novozaraženih koronom

OpštinaNovopozitivni slučajeviPodgorica540Nikšić258Bar182Herceg Novi136Bijelo Polje109Budva85Ulcinj74Pljevlja72Cetinje57Kotor50Tivat44Berane41Danilovgrad37Mojkovac26Tuzi19Andrijevica16Rožaje15Kolašin12Plav10Žabljak10Šavnik8Plužine7Petnjica5Gusinje1UKUPNO1814 Udio novopozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranih je iznosio 39,77...

Popović: Bar je opština u kojoj su realizacije projekata...

'' Lokalna vlast u Baru, na čelu sa DPS-om prošlu godinu je završila nizom aktivnosti na realizaciji...

Mrvaljević: Cetinjska URA da saopšti je li joj prihvatljivo...

“S tim u vezi, pozivamo kolege iz Cetinjske URA-e da se odrede prema...

Begović: Uklonjene nepravilnosti sa WADA, nema opasnosti od suspenzije...

''Kao što sam obećao stupanjem na dužnost, obavezao sam se da ću da riješim problem koji je...

Najveće statue na svijetu u sjajnoj 3D animaciji

Dizajner i arhitekta Amir Kedir napravio je sjajan animirani 3D video koji na originalan način prikazuje najveće statue...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare