test

Vukićević: Investitori nastavili da ulažu u Žabljak, nadamo se dobroj sezoni

Standard

13/07/2021

07:11

Žabljak je, sve do 2020, iz godine u godinu bilježio rekorde po broju posjetilaca i broju noćenja. Poslije katastrofalne prošle godine, od ove sezone očekujemo postepeni oporavak. Podsjetiću da je zimska sezona za nama bila iznenađujuće dobra, pa sa umjerenim optimizmom ulazimo i u ljetnju sezonu. Slike našeg grada ovih dana, gdje možemo vidjeti značajan broj turista, posebno stranaca, daju nam za pravo da očekujemo da će jul i avgust opravdati očekivanja, kaže u razgovoru za Dnevne novine predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević, naglašavajući da su imali sreću da je najveći dio investitora nastavio da ulaže u započete projekte.



Da li se nastavio trend investicionog ulaganja u opštini Žabljak prestankom mjera zabrana nastalih korona pandemijom?

VUKIĆEVIĆ: Kao što je poznato, pandemija korona virusa je zaustavila život na čitavoj planeti. Samim tim i ekonomska dinamika je bila veoma usporena, ili je gotovo nije ni bilo. Posebno je to osjetila naša država, kao neko čija ekonomija u najvećoj mjeri zavisi od turizma.

Što se Žabljaka konkretno tiče, imali smo sreću da je najveći dio investitora nastavio da ulaže u započete projekte. Takođe, i u prethodnoj, kriznoj godini, imali smo interesovanje stranih investitora za ulaganje u hoteske i ugostiteljske objekte.

Prošle godine Opština Žabljakje imala veoma dobru saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, koja je finansirala izradu predstuđije za uspostavljanje daljinskog grijanja na biomasu. Taj dokument je pokazao opravdanost jedne takve investicije, tako da danas imamo interesovanje određenih inostranih kompanija da finansiraju taj projekat. Ukoliko bi došlo do njegove realizacije, ne treba govoriti koliko bi to značilo za građane Žabljaka, ali i za očuvanje životne sredine, jer je naš grad prijestonica ekološke države Crne Gore. To bi ujedno bio i pilot projekat u Crnoj Gori, što dodatno doprinosi njegovom značaju. S razlogom smatramo da bismo privukli interesovanje i drugih investitora.

Nasuprot ovoj pozitivnoj investicionoj klimi, moramo naglasiti i probleme oko skijališta Savin kuk, kao i izgradnje turističkog kompleksa na Vojnom odmaralištu. Razlog tome je, prije svega, nedostatak kvalitetnije i intenzivnije komunikacije države Crne Gore sa Uneskom. I pored brojnih dopisa i pokušaja komunikacije i sa novom vladom, ne vidimo da postoji interesovanje da se ovi problemi riješe. Stoga, još jednom apelujem na sve relevantne subjekte da se preduzmu potrebni koraci, jer su ova dva projekta od krucijalnog značaja za opstanak Žabljaka kao turističkog mjesta.

Šta se od objekata gradi u samom gradu i koliko, ko su investitori, a koliko se objekata gradi na planini?

VUKIĆEVIĆ: Privodi se kraju izgradnja tri manja hotela u gradu. Radi se o domaćim investitorima. Sigurno je da je ekonomska kriza doprinijela da se finalizacija radova odloži za određeni period. Pri kraju su i radovi na rekonstrukciji motela na lokalitetu Radovan Luka, u selu Tepca.

Što se tiče izgradnje hotela Durmitor, koji je od kapitalnog značaja za turističku privredu Žabljaka, od investitora, Adriatic Properties smo dobili informaciju da izvođenje radova teče ustaljenom dinamikom, i da će hotel biti završen u predviđenom roku.

Na lokalitetu Uskoci, na pet kilometara od grada, kompanija sa sjedištem u Hong Kongu je zainteresovana da gradi turistički kompleks. Predstavnici Opštine su održali par sastanaka s ovim investitorima. Očekujemo njihove dalje korake u cilju realizacije ove značajne investicije.

lako ne spada u red investicija od strane privatnog sektora, niti se radi o ulaganju u turističke kapacitete, ovdje bih pomenuo jedan projekat koji je usko vezan sa turističkom ponudom. To je projekat izgradnje parking garaže, za koji očekujemo da će ove godine biti završen, a koji Opština finansira iz sopstvenih izvora. Ovim rješavamo hronični problem grada nedostatak parking mjesta u vrijeme turističkih sezona. Takođe, ne treba zanemariti ni prihode koje će lokalna samuoprava ostvariti po ovom osnovu.

Da li se objekti uklapaju u ambijent grada i planine?

VUKIĆEVIĆ: U prethodnom periodu bili smo svjedoci da se na Žabljaku dosta gradilo neplanski i bez nekog reda, u ambijentalnom smislu. Tu bih apostrofirao neadekvatno djelovanje inspekcija sa državnog nivoa, jer mi na lokalu nemamo velika ovlašćenja kada su ove stvari u pitanju. Podsjeti ću da lokalna samouprava izdaje urbanističko-tehničke uslove, a da je sva preostala procedura u nadležnosti resornog ministarstva.

U narednom periodu moramo svi zajednički raditi da adekvatno sačuvamo najvažniji resurs koji imamo, a to je prostor. Takođe, trebalo bi konačno definisati i određene tipove kuća i objekata koje je moguće graditi na Žabljaku, kako bi se sačuvala autentičnost, ali i određeno saglasje sa durmitorskim ambijentom.

Kakva je popunjenost privatnog smještaja kao i hotelskog? Ko su gosti Žabljaka ovih dana?

VUKIĆEVIĆ: Žabljak je, sve do 2020, iz godine u godinu bilježio rekorde po broju posjetilaca i broju noćenja. Poslije katastrofalne prošle godine, od ove sezone očekujemo postepeni oporavak. Podsjetiću da je zimska sezona za nama bila iznenađujuće dobra, pa sa umjerenim optimizmom ulazimo i u ljetnju sezonu. Slike našeg grada ovih dana, gdje možemo vidjeti značajan broj turista, posebno stranaca, daju nam za pravo da očekujemo da će jul i avgust opravdati očekivanja. Prema raspoloživim podacima, u junu ove godine na Žabljaku je bilo prijavljenih 2.058 gostiju, što u odnosu na 2020. godinu, kada su u junu registrovana 294 posjetioca, povećanje od 600%. Podsjećanja radi, u junu 2019. godine, bilo je na Žabljaku 5.254 gosta. Dakle, i ovo pokazuje da se turistička privreda polako oporavlja.

Kada govorimo o potražnji, treba istaći da dobru popunjenost bilježe hoteli, i to oni iz više kategorije, a povećano je interesovanje za seoska domaćinstva. Tradicionalno veliki broj gostiju nam dolazi iz regiona. U strukturi inostranih gostiju, preovladavaju oni iz Izraela, Poljske, Slovenije, Češke i Mađarske, a interesantan je i značajan broj gostiju iz Bjelorusije, Ukrajine i Kazahstana, kojih je ranijih godina bilou manjem broju na Žabljaku.

Što karakteriše ovogodišnju turističku ponudu?

VUKIĆEVIĆ: Što se tiče ponude, ona je već tradicionalna na Žabljaku: hajking, bajking, rafting, planinarenje, jahanje konja, plivanje. Dakle, sve ono što je potrebno za aktivni odmor. Tu bih posebno istakao i uređenu nordijsku stazu, koja je veoma dobra za biciklizam tokom ljeta. Naravno, ne mogu da ne po menem ni savremeni Sportski centar, sa dvoranom, kafe-barom, teretanom i kuglanom. U sklopu Sportskog centra funkcionišu i fudbalski tereni, kao i tereni za rukomet, odbojku i košarku. Kada govorimo o sportu, pomenuću da će Žabljak tokom ljeta biti domaćin dva triatlon takmičenja.

Da bi ponuda bila kompletna, moramo pomenuti da će Žabljak biti domaćin brojnih kulturnih sadržaja To su tradicionalni “Dani planinskog cijeća” i kultumo-naučni skup “Vukova zadužbina”. Uz to, biće organizovan i festival Wild Beauty Art, koji je prethodnih sezona pobrao sve simpatije. Posljednjih godina, u našem gradu se odomaćio Green Montenegro International Film Fest, pa će to biti slučaj i ove godine.

Dakle, spremno dočekujete sezonu?

VUKIĆEVIĆ: Dakle, spremno dočekujemo sezonu. Opština, sve javne ustanove, TO Žabljak, učinili su sve da se u ovim specifičnim okolnostima stvore preduslovi da sezona protekne u što je moguće boljem redu. Nažalost, opasnost od virusa i dalje prijeti. Ovim putem bih pohvalio državne organe koji su učinili mnogo u borbi protiv virusa, tako da danas možemo reći da je Crna Gora ponovo sigurna turistička destinacija, pa su nas tako članice EU ponovo stavile na listu bezbjednih zemalja. To je bio osnovni preduslov da možemo uopšte pričati o ljetnjoj sezoni. Ostaje nam da se strogo pridržavamo svih epidemioloških mjera, kako bismo produžili što je moguće više sezonu, od koje nam mnogo toga zavisi.

Ovo je prilika da pozovem sve da ljetnji odmor provedu u Žabljaku. Epidemiološka situacija je veoma povoljna, jer prema podacima IJZ u Žabljaku u trenutku kada pripremamo ovaj intervju imamo samo dva aktivna slučaja korona virusa. Takođe, sve one aktivnosti koje Žabljak nudi, omogućavaju da se mogu sprovesti epidemiološke mjere, posebno držanje distance. Stoga, još jednom vas sve pozivam da uživate u svemu onome što Žabljak, Durmitor i rijeka Tara nude.

Izvor: Dnevne novine
Izvor (naslovna fotografija):

Veselin Vukićević

Ostavite komentar

Komentari (0)