Izvor:Dan

Za poljoprivredu Stijović spremio 44,8 miliona eura

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pripremilo je Agrobudžet, kojim je opredijeljeno ukupno 44,82 miliona eura. Resor, na čijem je čelu Aleksandar Stijović je kandidovao Agrobudžet Vladi i očekuju da će biti razmatran naprvoj narednoj sjednici, odnosno u četvrtak.

Iz Ministarstva su Danu kazali da su nakon usvajanja Zakona o budžetu, pripremili predlog uredbe o uslovima, načinu i dinamici sprovođenja mjera agrarne politike za 2021. godinu, pribavili potrebna mišljenja i uputili predlog Vladi radi donošenja ure dbe.

Agrobudžetom za 2021. godinu, opredijeljeno je ukupno 44.824.447 eura.

“Ova sredstva predstavljaju zbir sredstava iz nacionalnog budžeta, evropskih fondova i kreditnih aranžmana ugovorenih sa Svjetskom bankom i Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede IFAD-om. Udio nacionalnih sredstava u odnosu na ukupno opredijeljena sredstva je 60 odsto, odnosno 27,1 milion eura, što je za 2,8 miliona eura više u odnosu na opredijeljena nacionalna sredstvau2020. godini”, navode u Ministarstvu.

Poljoprivrednicima su na raspolaganju mjere tržišno-cjenovne politike, mjere ruralnog razvoja i mjere podrške opštim servisima i socijalnim transferima u poljoprivredi.

“Za mjere tržišno-cjenovne politike izdvojeno je 10,9 miliona eura, od čega najviše na direktna plaćanja u poljoprivredi, odnosno premije u stočarstvu i biljnoj proizvodnji, koje su veće u odnosu na prošlu godinu”, ističu.

Za one poljoprivredne proizvođače koji žele da investiraju kroz mjere ruralnog razvoja opredijeljeno je 22,7 miliona eura.

“Uvedene su nove mjere, prije svega podrška za preradu na gazdinstvima za koju je Ministarstvo opredijelilo iznos podrške do 80 odsto vrijednosti prihvatljive investicije, a uvedena je i mjera podrške poboljšanju uslova života na selu”, precizirali su iz Ministarstva poljoprivrede.

Agrobudžet je prethodnih godina bio usvajan u januaru, pa su mnogi poljoprivrednici negodovali zbog kašnjenja u usvajanju tog akta.

Na pitanje Dana, koliko se kasni sa Agrobudžetom i koliku će štetu pretrpjeti poljoprivreda zbog toga, odgovorili su da su od početka godine pratili stanje u sektoru i shodno kašnjenju, prilagođavali mjere i opredijeljena sredstva za ovu godinu.

“Zahvaljujući privremenom finansiranju vršene su isplate u svim sektorima gdje se nije moglo čekati na donošenje Agrobudžeta. Prvenstveno mislimo na sektor mljekarstva i premije po litru mlijeka. Isplaćene su sve premije po ovom osnovu do jula mjeseca, istom dinamikom kojim bi bile realizovane da je Agrobudžet bio usvojen”, navode u Ministarstvu.

Pokrenute su i mjere tržišnih intervencija gdje se zahtijevalo hitno postupanje i gdje nije bilo mogućnosti da se čeka na usvajanje nacionalnog budžeta.

“Riješeni su i brojni drugi zahtjevi poljoprivrednika. Dakle, blagovremenim reagovanjem uspjeli smo da izbjegnemo bilo kakve štete i posljedice po naše poljoprivrednike. Sada je pred nama i našom administracijom zahtjevan period. Uložićemo maksimalne napore da realizujemo sve planirane aktivnosti i sprovedemo sve agrobudžetske mjere do kraja godine, odnosno, da realizujemo cjelokupan Agrobudžet na zadovoljstvo naših poljoprivrednika”, zaključili su iz Stijovićevog resora.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Burna sjednica Vlade: Krivokapićev prijedlog podržalo sedam ministara, protiv...

Protiv ove inicijative  bili potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, ministar vanjskih poslova Đorđije...

Ivanka Tramp pozvana da svjedoči u istrazi napada na...

Od Ivanke Tramp je zatraženo da prisustvuje pretresu, koji bi bio održan početkom februara, i pruži informacije...

Podjela vladajućih u Crnoj Gori na premijerove i vicepremijerove

O razrješenju potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića na predlog premijera Krivokapića raspravljaće se 3. februara. Dan kasnije 4....

Bajden: Svaki upad ruskih snaga u Ukrajinu biće smatran...

Bajden je žestoko kritikovan zbog jučerašnje izjave da bi „mali upad“ Rusije u Ukrajinu doveo do ne...

URA: Krivokapiću sada ne smetaju glasovi opozicije, dostojan premijerskog...

Oni su nastavili polemiku sa kabinetom premijera. "Nakon što je optužio za izdaju sve...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare