Zadatak ove Vlade je da državu uvede u EU do kraja četvorogodišnjeg mandata

Crna Gora je spremna da povlači teške poteze neophodne za brže pristupanje Evropskoj uniji (EU). Zadatak ove Vlade je da državu uvede u EU do kraja četvorogodišnjeg mandata i na tome svi mnogo radimo, poručili su ministri finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja, Milojko Spajić i Jakov Milatović, saopšteno je iz ministarstava finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja.

Ministri su učešće na Delfi ekonomskom forumu, koji se održava u Atini, iskoristili da promovišu Crnu Goru kao otvorenu, sigurnu i poželjnu turističku destinaciju usljed globalne pandemije virusa korona, zahvaljujući odlukama i mjerama Vlade Crne Gore.

Govorili su o mogućnostima za ulaganja, privlačenju investicija iz zemalja EU, rješavanju problema od preuzimanja vlasti, novom avio ambasadoru države i potencijalno prvim destinacijama ka kojima će letjeti avioni Air Montenegra, kineskom kreditu za nezavršeni autoput i ostalim temama.

Milatović je naglasio da Crna Gora kao mala zemlja može brže da pristupi reformama i bude dobar primjer za cijeli region, s obzirom da je evropska integracija jedina budućnost, a bez toga ni Evropa ne bi bila potpuna.

“Želimo da pristupanje Uniji bude mnogo brže nego što analitičari predviđaju i da Crna Gora bude spremna za ulazak u EU u toku ovog mandata Vlade”, dodao je Spajić.

Ministri su saglasni da je, uz suštinsko približavanje crnogorske ekonomije evropskoj, za državu posebno važna vladavina prava i rezultati na tom polju.

“Često smo u prošlosti imali situacije gdje se bilo pro-evropski samo u teoriji i govorilo se u superlativu kako želimo da se približimo EU, ali činjenično nije uvijek bilo takvo ponašanje. Ova Vlada mijenja tu praksu i jako ozbiljno shvata proces pridruživanja. Na Zapadnom Balkanu – prvi smo u redu za pristupanje EU, ali i dalje imamo mnogo posla da bi se to postiglo… Važno je da se fokusiramo na egzekuciju i implementaciju svih pravila i zakona koje preuzimamo od EU”, istakao je Spajić i podsjetio na predug proces dosadašnjeg pregovaranja.

Milatović i Spajić dodaju da su cilj kredibilni investitori EU, a najavljeno je da je u pripremi paket koji će biti dobrodošlica za sve investitore u jednom veoma zdravom fiskalnom okruženju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

PANDORINA KUTIJA: Leposavić “pao” zbog Simijanovića, Srebrenica samo maska?

Dakle, Leposavić se u nemilost Krivokapića našao, navodno, jer je negirao genocid o...

Spajić: Crna Gora neće imati novih dugova, zaduženjem želimo...

''Iako smo dobro krenuli sa smanjenjem zaduženja, stiže na naplatu još nepovoljnih kredita. Današnjim amandmanom hoćemo da...

Novinari francuskog magazina Le Figaro u posjeti Crnoj Gori

Kako je saopšteno iz NTO, sa crnogorskom turističkom ponudom, kroz članak koji će biti objavljen na deset...

Konjević: Vlada traži odobrenje za zaduženje, a juče izgubila...

''Hitna sjednica Odbora za ekonomiju u 12 sati. Vlada bez ozbiljne rasprave u Parlamentu, na dan glasanja,...

Veselin Drljević predsjednik Savjeta RTCG-a

Predsjedavajući sjednicom Žarko Mirković kazao je da neće predlagati i glasati za predsjednika...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare