test

Zaposleni Aerodroma Crne Gore traže povećanje plata, ukoliko menadžment ne ispuni njihove zahtjeve stupiće u štrajk

I. Đoković

26/07/2023

06:46

Sindikalne organizacije Aerodromi Crne Gore - Aerodrom Podgorica i Sindikalne organizacije Aerodromi Crne Gore - Aerodrom Tivat obratile su se menadžmentu te kompanije sa zahtjevom za povećanje plata. Oni kao jedan od razloga za povećanje navode da iste nisu bile povećavane još od 2008. godine, tj. punih 15 godina, te ističu da će ukoliko im menadžment Aeordroma Crne Gore ne izađe u susret stupiti u štrajk.

Iz ovih sindikalnih organizacija u pismu upućenom menadžmentu Aerodroma Crne Gore navode da je inflacija na visokom nivou i da plate radnicima ACG nisu povećavane od 2008. godine.

Kako kažu, svjesni su da su zarade zaposlenih u avijaciji uvijek bile plaćene znatno iznad državnog prosjeka, ali upoređujući zarade zaposlenih sa kolegama iz iste branše ia regiona može se zaključiti da su one u prosjeku gotovo i preko 25% niže u odnosu na aerodrome iz okruženja.

“Prema informacijama koje smo dobili od naših kolega sa ovih aerodroma, njihovi menadžmenti su upravo pratili trend prometa i rasta saobracaja, te posljedično tome postepeno uvećavali zarade.”, stoji u pismu upućenom menadžmentu Aerodroma Crne Gore.

Oni navode da se u tom kontekstu mora posmatrati i rast saobraćaja i prometa na oba aerodroma koji naravno ima za efekat i ostvarenje uvećanih prihoda za poslodavca, te u tom smislu smatraju da je moralo doći i do uvećanja zarada zaposlenima koji su glavni činioci u poslovanju svakog privrednog subjekta pa naravno i AD Aerodroma Crne Gore.

Sindikalne organizacije podvlače i tešku, sa stanovišta ekonomije, situaciju, zbog povećane inflacije i ističu da Vlada Crne Gore uvećala zarade u gotovo svim oblastima javne uprave te javnim službama i kompanijama u većinskom vlasništvu države Crne Gore, upravo uvažavajući inflaciju i njene negativne efekte na ukupni socijalni status zaposlenih u Crnoj Gori.

Sindikalne organizacije Aerodroma Podgorica i Tivat su u više navrata ukazivale na, po njihovom uvjerenju, neracionalno zapošljavanje kako u periodu ovog, tako i u periodu prethodnog menadžmenta, a koje za posljedicu naravno ima uvećanje troškova na ime bruto izdataka za zarade i ostala lična primanja zaposlenih, što u konačnom może uzrokovati i krajnje nepovoljan finansijski efekat na ACG.

“Upravo u tom smislu, ukoliko postoji finansijski osnov za plaćanje zarada ovim novim, sa stanovišta operativnih potreba sasvim izvjesno upitno potrebnim kadrovskim kapacitetima, onda mora postojati i razumijevanje menadžmenta za povećanje plata zaposlenima na nivou kompanije”, navode oni u svom obraćanju menadžmentu.

Kako kažu, iako ova konstatacija može zvučati kao krajnje uopštena, smatraju da ona jeste elementarno logična, budući da kao sindikalna organizacija nikada nijesu dobili ozbiljan referentni plan kadrova ili pripadajuću analizu u kojoj bi se cijenila opravdanost i efekat ovolikog broja novozaposlenih.

“U skladu sa svim prethodno navedenim, smatramo da postoje više nego opravdani razlozi za ozbiljno i kvalitetno razmatranje navedene inicijative te očekujemo od vas povratnu informaciju i postupanje”, navode oni u svom pismu.

Prema nezvaničnim saznanjima portala Standard, menadžment nije odgovorio afirmativno na ispostavljene zahtjeve, pa su Sindikalne organizacije uputile još jedno pismo, u kom su upoznale menadžment da će ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, postepeno stupiti u štrajk i radikalizovati svoje djelovanje po potrebi, a sve u cilju ispunjenja zahtjeva radnika Aerodroma Crne Gore.

Štrajk u jeku turističke sezone doveo bi do potpuno kolapsa avio sabraćaja u državi i imao bi nesagledive posljedice po turističku sezonu, koja je, makar, prema izjavama zvaničnika, u punom jeku.

Nerezonsko i neisplativo finansijski zapoščljavanje u Aerodromima Crne Gore uzelo je maha u posljednje tri godine, te je dovelo došlo je do značajnog porasta zaposlenih u Aerodromima Crne Gore, što stručnog što nestručnog kadra, gdje su ACG poslužili kao idealno mjesto za demonstraciju partijskog zapošljavanja. Tako prema posljednim podacima Aerodromi CG trenutno zapošljavaju preko 1000 ljudi, a o stručnosti pojedinih zaposlenih najbolje govore skandali koji ovih dana potresaju tu firmu.

Izvor (naslovna fotografija):

Šefica kabineta Strahinja, direktor tivatskog aerodroma Praščević, predsjednik odbora direktora Dobardžić i član odbora direktora Vukčević

Ostavite komentar

Komentari (0)