Žugić odgovorio Medojeviću: Nije napravljen propust prilikom kontrole poslovanja i izricanja mjera prema Monte Kreditu

Centralna banka Crne Gore vrši kontrolu poslovanja mikrokreditnih finansijskih institucija u skladu sa zakonom kojim se uređuje poslovanje ovih institucija, navodi se u odgovoru guvernera Centralne banke Crne Gore, Radoja Žugića na otvoreno pismo koje mu je juče uputio lider Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević pozivajuću Žugića da se “pozabavi sa nepravilnostima Monte Credita”.

“U vezi sa navodima iz otvorenog pisma gospodina Medojevića, ukazujemo da je CBCG, u decembru 2019. godine, izvršila kontrolu mikrokreditne finansijske institucije Monte Kredit DOO Podgorica. Tom prilikom, utvrđene su nepravilnosti i izrečene mjere za njihovo otklanjanje. MFI Monte Kredit je preduzela aktivnosti u cilju otklanjanja nepravilnosti i pristupila izvršenju izrečenih mjera, što CBCG u kontinuitetu prati i kontroliše. Zbog zakonom utvrđene povjerljivosti dokumenata iz postupka kontrole, CBCG se ne može detaljnije izjašnjavati po pitanju predmetne kontrole, ali obavještava javnost da nije napravljen bilo kakav propust prilikom kontrole poslovanja i izricanja mjera prema pomenutoj MFI”, pojašnjava se u saopštenju koje potpisuje Žugić.

Po pitanju „neosnovane naplate kamate“, na koju ukazuje gospodin Medojević, iz CBCG ističu da se nijedan od klijenata ove MFI nije obratio CBCG u vezi sa tim navodima.

“Ukazujemo i da CBCG u obavljanju svih svojih ovlašćenja postupa odgovorno i posvećeno, pa tako i u odnosu na zaštitu potrošača korisnika finansijskih usluga. U prilog navedenom, ukazujemo da je CBCG u postupku neposredne kontrole ocjene usklađenosti poslovanja ove MFI sa propisima kojima se uređuje potrošačko kreditiranje, utvrdila nepravilnosti i naložila njihovo otklanjanje. Postupajući po nalogu CBCG, MFI Monte Kredit DOO je izvršila povraćaj nezakonito naplaćenih naknada neposredno povezanih sa prijevremenom otplatom kredita u iznosu od skoro 110.000 eura, čime je obeštećeno 6.555 klijenata. Istovremeno, zbog utvrđenih nepravilnosti, CBCG je podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv ove MFI i njenog odgovornog lica”, ističe se u saopštenju.

Dodatno, CBCG je, kako se navodi, u cilju olakšavanja komunikacije i efikasnijeg rješavanja prigovora potrošača korisnika finansijskih usluga, uspostavila alternativni kanal komunikacije.

“S tim u vezi, CBCG i ovom prilikom poziva sve potrošače korisnike finansijskih usluga, pa i klijente MFI Monte Kredit DOO, da ukoliko smatraju da je povrijeđeno njihovo pravo, to prijave CBCG koja će, kao i do sada, postupiti u skladu sa njenim nadležnostima utvrđenim zakonom. Napominjemo da CBCG u kontinuitetu uspješno izvršava sve funkcije u skladu sa zakonom, što dokazuju i ocjene relevantnih međunarodnih subjekata, pa ovakvi i drugi slični navodi mogu dovesti u zabludu klijente finansijskih institucija”, zaključuje se u saopštenju koje potpisuje guverner CBCG.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Šolc u posjeti Bijeloj kući 7. februara

Oni će posebno razgovarati o obavezi da nastave diplomatskim putem i da udruženim naporima odvrate Rusiju od...

U Engleskoj maske i kovid-propusnice više nijesu obavezne

Ministar zdravlja Sadžid Džavid rekao je da mjere mogu da se ukinu, zahvaljujući uspješnom procesu vakcinacije i...

Abazović: Antisemitizam, ksenofobija i ekstremizam moraju biti izopšteni

“Danas se sjećamo žrtava Holokausta. Antisemitizam, ksenofobija i ekstremizam moraju biti izopšteni u savremenom dobu. Radimo zajednički na...

Na Sinjajevini održan protestni marš protiv vojnog poligona

“Na Margiti smo 2020. protestovali 51 dan i odbranili planinu od prvog pokušaja bombardovanja naših pašnjaka. Naši...

Abazović sa Pičom: Snažno u borbi protiv kriminala, suzbijanja...

„Jačanje institucija i vladavine prava su osnov našeg društvenog napretka. Borimo se snažno protiv svih vidova kriminala, a...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare