Bar, mjesto kulture: U objekte kulturne baštine uloženo oko 750.000 eura

Neodvojivi dio prepoznatljivog imidža Bara čine bogata kulturna baština i brojni objekti kulture, a u cilju očuvanja ovih elemenata od velikog značaja za lokalnu kulturu, ali i za crnogorsko kulturno nasljeđe, Opština Bar je sprovela niz aktivnosti na njihovom uređenju, rekonstrukciji, revitalizaciji i ponovnom stavljanju u funkciju.

“Uređene su fasade objekata Kulturnog centra u okviru kojih se nalazi gradska biblioteka, bioskop, pozorišna scena, galerijski prostor, istorijske postavke, arhiv i druge važne jedinice.

Pristupilo se revitalizaciji objekata u Starom gradu Baru, kao jednom od najbogatijih kulturnih dobara u Crnoj Gori u namjeri da se obezbijedi adekvatna valorizacija, zaštita i očuvanje njegovih izuzetnih vrijednosti. Završena je sanacija crkve Svete Katarine, koja od 1957. godine nosi status kulturnog dobra, a Arhiepiskopska palata je preuređena i sada ima muzejsko-izložbenu funkciju”, navode iz opštine.

Podsjećaju da je u Palati 85 u Starom Baru otvoren prvi crnogorski Kreativni hab kao multifunkcionalan prostor, namijenjen umjetničkom stvaralaštvu, dok su adaptirani i ljetnja scena i objekat Carinarnice koji djeluje kao Centar za posjetioce sa uvedenim sistemom proširene stvarnosti.

“Dvorac kralja Nikole, kao jedan od najreprezentativnijih objekata i simbola grada Bara, zahvaljujući sanaciji i konzervaciji krovnog pokrivača, dobio je novo ruho, ali i sačuvao svoju funkcionalnost kao objekat od značaja za grad i državu”, napominju oni.

Poručuju da ukupna vrijednost ovih investicija koje je Opština Bar realizovala u saradnji sa drugim institucijama iznosi oko 750 hiljada eura.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Lansirana raketa izrađena 3D štampačem, nije dostigla orbitu

Dva prethodna pokušaja lansiranja rakete Teran 1 otkazana su u posljednjem trenutku zbog tehničkih problema.

Sjutra oblačno sa kišom, krajem dana prestanak padavina

U višim planinskim predjelima na sjeveru, u kasnim popodnevnim satima, kiša će kratkotrajno preći u sunježicu i...

Amal Kluni ima savršenu liniju: Doručak, ručak i večera...

Osim što ima istančan modni ukus, Amal Kluni žene širom svijeta oduševljava i svojom idealnom linijom, zbog...

(VIDEO) “Za ovo se borimo”: Susret ukrajinskog vojnika i...

"Za ovo se borimo", napisao je Geraščenko uz video te dodao: "Otac i sin".

Ukrajina traži da Savjet bezbjednosti UN hitno okonča rusku...

Evropska unija je zaprijetila Bjelorusiji novim sankcijama ako to oružje raspoređeno, dok su Sjedinjene Države nagovijestile da...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare