Carević nije došao na svečanu sjednicu povodom Dana opštine Budva

Ako je čemu istorija naučila Budvu to je onda da ona poslije svakog izazova i teškog perioda izlazi sve jača ali nažalost, moram da primijetim da naše generacije tu lekciju očigledno nijesu dobro usvojile, istakao je, pored ostalog u svom današnjem govoru, predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović, na svečanoj sjednici povodom Dana opštine.

Svečana sjednica povodom 22. novembra, Dana oslobođenja Budve, održana je danas u velikoj sali SO Budva.

Nije joj prisustvovao predsjednik Opštine Marko Carević i njegovi saradnici, prenosi portal RTV Budva. 

Odbornici opozicije takođe su se odazvali pozivu da danas prisustvuju svečanoj sjednici.

Nakon intoniranja himne i uvodnih riječi uslijedilo je jednominutno ćutanje i odavanje počasti borcima koji su stradali u narodnooslobodilaćkom ratu protiv fašista prije skoro sedam decenija.

Kolegama odbornicima, brojnim zvanicama, građanima i medijima obratio se predsjednik SO Budva Krsto Radović.

“Danas je, za sve nas koji iskreno gajimo antifašistički duh i nasljeđe predaka, za nas koji iskreno i svim srcem volimo i čuvamo našu lijepu Budvu, zaista poseban dan, jer baš u ovo vrijeme prije 77 godina, sada već daleke 1944. godine naši su preci donijeli slobodu i udahnuli novi život u ovaj drevni jadranski grad. Biti danas ovdje, na ovom mjestu, pokloniti se sjenima i žrtvama onih koji nikada nisu imali dilemu na kojoj se strani nalazi istina i pravda, znak je civilizacijskih, vanvremenskih, progresivnih vrijednosti kojima težimo i našeg nedvosmislenog odnosa prema antifaštističkoj prošlosti i putu Budve i Crne Gore”, kazao je Radović.

Istakao je “da ne smijemo zaboraviti naše sugrađane koji su pali u toj borbi, one koji položiše svoju mladost, a nerijetko i živote, na oltar otadžbine, vjerujući čvrsto da borba za slobodu, jednakost, toleranciju i pravdu nikada ne može biti uzaludna.”

“Na nama danas, potomcima tih junaka, jeste da nastavimo da gajimo sjećanje na tu borbu i na cilj koji su oni zacrtali prije sedam decenija, a to je slobodna, složna i uspješna Budva i Crna Gora u kojoj su sve različitosti njene glavne prednosti. Odajući počast palima u ratu, poštujući njihov put i ideju, mi ćemo utabati sigurnu stazu za nove, buduće naraštaje. Naša Budva u svojim njedrima ljubomorno čuva nebrojane vjekove istorije, čime se ne može svako pohvaliti; od Kadma i Harmonije, vladara antičke Tebe, koji po legendi spas pronađoše upravo u ovome gradu, pa do današnjih dana“ , kazao je Radović.

U viševjekovnoj njenoj istoriji veliki je broj važnih događaja i značajnih datuma, na koje možemo i moramo biti ponosni, no 22. novembar 1944. izdigao se bez sumnje na pijedestal prošlosti, kako Budve, tako i čitave Crne Gore, kao datum kada su istinske, evropske i civilizacijske vrijednosti preovladale i kada su naši preci, za sva vremena, zbacili sa sebe okove fašizma i nacizma, istakao je Radović.

“Ako je čemu istorija naučila Budvu to je onda da ona poslije svakog izazova i teškog perioda izlazi sve jača ali nažalost, moram da primijetim da naše generacije tu lekciju očigledno nisu dobro usvojile. Period za nama obilježen je samovoljom, neopštovanjem i nedostatkom dijaloga koji jedini najefikasnije obezbjeđuje napredak i garantuje budućnost.

Stoga je, nikad važnije, da se prisjetimo vrijednosti koje su nas danas okupile, kako bi zajednički, doprinijeli prosperitetu i razvoju Budve i svih njenih građana. To je dug prema našim slavnim precima i obaveza prema našim potomcima.

I zato, dozvolite mi da svim našim dragim sugrađanima od srca čestitam Dan oslobođenja Budve, Dan naše opštine, uz čvrsto uvjerenje da ćemo čuvajući svoju tradiciju, istoriju i nasljeđe predaka, istovremeno poštujući i njegujući multietnički duh Budve, nastaviti zajedno da gradimo ljepšu i bolju budućnost na ovim prostorima, u svijetlu mira, tolerancije i međusobne saradnje, koji nemaju alternativu. Mi danas, sa ovog mjesta odlučno poručujemo da prošlost dobro pamtimo i iz nje učimo, da se naših heroja Drugog svjetskog rata sa ponosom sjećamo, te da smo istrajni u namjeri da budućnost gradimo u zajedničkoj slozi, zajedništvu i suživotu. Na ponos naših predaka i potomaka, na ponos Budve i Crne Gore”, zaključio je Radović u svom govoru.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Canović: Strah životu kalja obraz često

“Za obje odluke im je potrebna podrška od 41.poslanika koju evidentno nemaju”, napisao je on na Tviteru.

Abazović čestitao rukometašima: Magična Crna Gora!, ovi momci ne...

“Magična Crna Gora!  Čestitke rukometnoj reprezentaciji na svemu što radi za naš sport i državu. Ovi momci...

URA: Krivokapić sada ruši svoju Vladu

Kako su istakli, da Krivokapić zaista ima podršku međunarodnih partnera, prevashodno SAD-a kako se hvali, ne bi...

(Video) Slavlje na ulicama Cetinja nakon pobjede rukometaša

Odmah nakon trijumfa na ulicama Cetinja uslijedilo je slavlje.

Roganović: Mašina se upalila, svi oko nas svjesni da...

Crna Gora je na startu glavne faze Evropskog prvenstva preslišala Hrvatsku 32:26. "Ono što...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare