Izvor:rtcg

Cetinje u crvenoj zoni, škole zatvorene, na snazi oštre mjere

Cetinje je u crvenoj zoni, a samo danas je registrovano devet novoinficiranih. Prijestonica funkcioniše pod oštrim mjerama, jedan broj ljekara je zaražen, a škole su zatvorene.

Na Cetinju je registrovano još 9 novozaraženih koronavirusom, tako da je trenutno 128 inficiranih u toj opštini. Prva adresa na koju se Cetinjani sa simptomima javljaju je Dom zdravlja, u kojem se dnevno pregleda i do 40 pacijenata. Uprkos tome što su tri ljekara spriječena da rade, kovid ambulanta nesmetano funkcioniše.

– Od 19.10 do 25.10 odrađeno je 252 pacijenta, 175 je testirano, 37 kućnih posjeta, tim čine med sestra ljekar i vozač, uzeto je 17 uzoraka krvi, i odrađena terapijska procedura kod troje – kazao jepomoćnik direktora Doma zdravlja Cetinje Mladen Perišić.

Tokom oktobra inficirano je i 15-oro djece koja, kao i pacijenti s blažim simptomima, ostaju na kućnom liječenju i njihovo stanje prate kovid timovi. Više zaraženih bilježe i u Opštoj bolnici “Danilo prvi”. U toj ustanovi je hospitalizovano 45 pacijenata. S obzirom na to da nije kovid bolnica, kod njih pacijenti čekaju rezultat i, ukoliko je test pozitivan, upućuju se na dalje liječenje.

– Imali smo nekoliko loših kliničkih slika i malo prije smo preveli jednu pacijentkinju sa obostranom upalom pluća, stariju ženu i jutros je dosao test takođe kovid pozitivna preksinoć sam je ja primila tako da to sve ide kako treba testove ne čekamo više od 24 sata – poručila jedirektorica Opšte bolnice “Danilo I “ CT”dr Sonja Radojičić.

Porast broja zaraženih i zatvaranje škola i objekata, brine i Cetinjane.

Osim propisanih mjera NKT-a i lokalni krizni stab je donio mjere za Prijestonicu. U komunalnoj policiji kažu da Cetinjani poštuju mjere. Sa privrednicima nemaju problema, ali ističu da su problem okupljanja mladih. Takođe, dobijaju prijave o kršenju mjera samoizolacije.

– Niz lokalnih mjera koje se prvenstveno odnose na zabranu okupljanja na igralištima, javnim vježbalištima i zabrana rada zelene i mješovite pijace.Moje zapažanje je da privrednici Cetinja i preduzetnici poštuju propisane mjere i tu do sada nismo imali zamjerki. Jedan pod najvećih problema ne samo Cetinja nego uopšte je da se mladi ne pridržavaju ovih mjera. U toku prošle nedjelje izvršili smo kontrolu 12 trgovinskih objekata i obilazak 72 ugostiteljska objekta i kontrolu 206 lica u samoizolaciju i nasili na tri lica koja su je kršila i procesuirani su u vidu krivične prijave – poručio jenačelnik Komunalne policije Cetinje,Savo Jašović.

Život u Prijestonici moći će da se normalizuje, nastava vrati u škole, a gosti u kafiće i restorane, tek nakon što se smanji širenje infekcije što zavisi od odgovornosti Cetinjana.

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

U SAD-u za 24 sata umrlo više od 2.500...

U istom vremenskom razmaku potvrđeno je više od 180.000 novooboljelih od Kovida-19. U utorak...

Nrekić: Epidemiološka situacija u Ulcinju nije dobra

Smrtnih slučajeva je u najjužnijoj opštini do sada bilo 33, pa se za situaciju ne može reći...

Poruka građana sa FB profila: “NIJE MOJA VLADA”

Kada je riječ o reakcijama građana, period iza nas obilježile su brojne peticije koje su se odnosile...

Đukanović: NATO bio i ostao put ka stabilnoj budućnosti

“S ponosom obilježavamo pet godina otkad su saveznice uputile poziv Crnoj Gori da otpočne pristupne razgovore za...

UN upozorava: Prvi put u 22 godine porasla stopa...

UN svake godine procjenjuje za koliko ljudi u svijetu će biti potrebna humanitarna pomoć. Pretpostavkama nastoje spriječiti...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare