Delegacija Glavnog grada na Forumu gradonačelnika u Ženevi

Delegacija Glavnog grada na čelu sa gradonačelnikom dr Ivanom Vukovićem boravi u Ženevi povodom održavanja Foruma gradonačelnika, najveće međunarodne konferencije koja, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, okuplja predstavnike lokalnih samouprava. Tom prilikom, izvršna sekretarka UN Ekonomske komisije za Evropu, Olga Algayerova, upriličila je prijem za delegaciju Glavnog grada u sjedištu organizacije u Ženevi.

Tokom sastanka, gradonačelnik je predstavio rezultate ostvarene u Podgorici u oblasti zelenih politika, održive urbane mobilnosti, tretmana otpada, modernizacije javne rasvjete i gradskog prevoza, koji imaju za cilj očuvanje životne sredine, kao i kreiranje humanijeg ambijenta za život.

Foto: PG Biro
Foto: PG Biro

Sekretarka Algayerova je iskazala zadovoljstvo povodom dosadašnjeg razvoja Podgorice, te najavljenim projektima koji su u skladu i sa prioritetima rada ove organizacije. Takođe, upoznala je predstavnike Glavnog grada sa aktivnostima UNECE-a koje se odnose na izradu Strategije održivog grada, sa smjernicama za dalji razvoj Podgorice, a koja će biti prezentovana narednog mjeseca, prilikom njihove zvanične posjete našem gradu. Sekretarka Algayerova i gradonačelnik Vuković još jednom su ukazali na potrebu intenzivnije saradnje lokalnih samouprava, koji dijele iste izazove, ali i prilike za razvoj.

Osim toga, gradonačelnik Vuković se danas susreo i sa jednim od najpoznatijih svjetskih arhitekata današnjice, lordom Norman Fosterom koji je javnosti poznat po rekonstrukciji berlinskog Bundestaga, londonskog British Museuma, muzeja Smithsonian u Washingtonu, American Air Museum i Londonskog City Hall-a. Među njegovim djelima su i aerodrom Stansted u Londonu, aerodrom u Hong Kongu, Millenium Bridge u Londonu, Wembley Stadion, Hotel Tivoli u Kopenhagenu i mnogi drugi projekti. Foster je za svoj rad dobio brojna priznanja – Pritzkerovu nagradu, Carsku nagradu za arhitekturu Japanskog udruženja umjetnika, nagradu Aga Kana. Odlikovala ga je kraljica Elizabeta II, lordom je proglašen 1990. godine, a 1999. je dobio doživotnu plemićku titulu barona.

Foto: PG Biro
Foto: PG Biro

Foster se naziva i “zelenim arhitektom”, zbog korišćenja tehnologija koje štede energiju, a koriste prirodne resurse sunčeve svjetlosti.

Tokom susreta, lord Foster je dao značajne smjernice za dalji razvoj grada, što podrazumijeva održivo planiranje, uz korišćenje tehnologija koje čuvaju životnu sredinu, a istovremeno daju doprinos modernizaciji grada.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Abazović brzopotezno postavio nove otpravnike poslova čim je preuzeo...

Nakon što je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, iznenada i bez racionalnog objašnjenja, naredio hitan povratak...

Cerović silom „čuva izbornu volju Šavničana“, a sam je...

Nosilac izborne liste „Za budućnost Šavnika“ Gavrilo Cerović koji je u neđelju najavio da će prekidati glasanje...

Popović Petrić negira da se sveti direktoru: Jokić krio...

Predsjednica Odbora direktora Doma zdravlja u Podgorici dr Natalija Popović Petrić kazala je za "Dan" da oštro demantuje tvrdnju...

Vučić ne žali novac za ,,srpski svet“

Izgradnju Srpske kuće u Beranama koja je u četvrtak, 1. decembra, otvorena u Beranama u najvećoj mjeri...

Dritan ekspres

Nakon što je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, iznenada i bez racionalnog objašnjenja, naredio hitan povratak...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare