Demokrate Budva: Limitatori buke za sve ugostiteljske objekte koji posjeduju elektroakustične uređaje moraju biti obavezni

Prije nekoliko dana javnost je mogla da se upozna da je održan sastanak predstavnika budvanskih ugostitelja i hotelijera sa predstavnicima Uprave policije i Komunalne policije i inspekcije, kao i predstavnika dvije mjesne zajednice. Tema sastanka bio je problem buke, saopštile su Demokrate Budva i poručile da limitatori buke za sve ugostiteljske objekte koji posjeduju elektroakustične uređaje moraju biti obavezni.

“Već decenijama slušamo od raznoraznih političkih „vizionara“ i određenih privrednika o potrebi stvaranja autentičnog turističkog proizvoda i, kako je rado papagajski ponavljala novokomponovana kasta poznavaoca svjetskih trendova, stvaranja budvanskog „brenda“ koji bi je učinio prepoznatljivom na međunarodnom turističkom tržištu”, ističu iz Demokrata Budva.

Dodaju da bi pažljiv odabir „brenda“, u njihovoj interpretaciji privukao u Budvu platežno najpotentnije, tzv. elitne turiste oko kojih bismo se grabili sa Monte Karlom, Sen Tropeom, Maldivima i drugim po luksuzu poznatim destinacijama širom svijeta.

“Uporedo sa tom pričom, Budva je urbanistički uništena, kulturno degradirana i materijalno opljačkana od prethodnog režima, zbog čega su mnogi budvanski politički prvaci robijali ili su nedostupni crnogorskom pravosuđu.
Dok smo maštali o turističkoj eliti, naša politička „elita“ je punila džepove, a kasnije i zatvore. U međuvremenu je ipak stvoren budvanski brend. Budva je prepoznata kroz termin „budvanizacija“ koji predstavlja sinonim za urbanističko divljanje i nelegalnu gradnju i enormnu buku na koju se godinama žale naši mještani i posjetioci. Buka je bila najčešći razlog zbog kojeg su posebno posjetioci iz zemalja Zapadne Evrope nezadovoljni napuštali naš grad. Kako nekome objasniti da na odmoru ne može da odmara?”, nvodi se u sopštenju.

Prvi konkretni potezi u smjeru rješavanja ovih problema, prema njihovom mišljenju povučeni su u vrijeme mandata Dragana Krapovića.

“Obrisano je 250 privremenih lokacija sa budvanskog šetališta, uveden moratorijum na gradnju, pokušano stavljanje van snage pogubnih DUP-ova koji su urnisali Budvu (nismo imali podršku koalicionih partnera) i uklonjeno više bučnih ugostiteljskih objekata iz kontakt zone Starog grada. Bili su to pionirski koraci u smjeru prekida sa katastrofalnom praksom devastacije prostora od kojeg svi živimo i smanjenja enormne buke kojoj smo izloženi od strane pojedinih bahatih vlasnika ugostiteljskih objekata, po pravilu sezonskog karaktera. Prethodna Vlada je sporne urbanističke planove konačno stavila van snage. Vjerujemo da će budućim planovima prostor Budve biti humanije tretiran. Ostaje problem buke”, smatraju Demokrate Budva.

Oni rješenje problema vide u Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu kojim je predviđena je obaveza instaliranja limitatora buke za sve ugostiteljske objekte koji posjeduju elektroakustične uređaje.

“Dakle, na današnji dan, ni jedan ugostiteljski objekat koji emituje muziku ne može da ima legalno Rješenje za rad, ako nema instaliran limitator buke. Potrebno je samo da inspekcijske službe obiđu teren, provjere da li objekti ispunjavaju uslove za rad (ugrađen limitator buke je po Zakonu OBAVEZAN) i postupaju u skladu sa svojim ovlašćenjima prema ugostiteljskim objektima koji krše Zakon”, kažu Demokrate Budva.

Rješenje za rad, kako smatraju, se može i ukinuti za sve objekte koji ne ispunjavaju Zakonom predviđene uslove, a smatraju da o novčanim kaznama koje su predviđene za prekršioce nije potrebno posebno govoriti.

“Da sumiramo, rješenje problema buke je jednostavno. Opštinu i njene građane ne košta ni cent, naprotiv, donosi višestruku korist. Ima pozitivan uticaj na zdravlje i stavlja naš grad na mapu ozbiljnih turističkih destinacija. Jedino što je potrebno je profesionalizam u radu inspekcijskih službi, na prvom mjestu Komunalne policije i inspekcije, politička hrabrost izvršne vlasti i favorizovanje javnog interesa u odnosu na interes bahatih i nevaspitanih pojedinaca”, zaključuju iz Demokrata Budva.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Kurti optužio Vučića: U Briselu rekao da će Milan...

“Vučić je htio da 24. septembra pravoslavni manastir Banjska pretvori u ‘Kulu Jašarija’...

Rajnke: Potvrđena posvećenost Herceg Novog očuvanju kulturnog nasljeđa

Ovaj projekat je realizovao JU “Muzej Mirko Komenović i Galerija Josip Bepo Benković”...

Iz mog ugla, Đorđe Miljenović

Kao srednjoškolac, započeo je svoju karijeru u kompaniji Voli kao magacioner, a danas...

Rakčević: Manjiski akcionari spremni za svaki fer dogovor, Institutu...

Rakčević kaže da Crna Gora mora zadržati zdravstveni turizam i da građani Crne...

ŽPCG: Turisti iz Švajcarske i Mađarske stižu u Crnu...

“Veliko nam je zadovoljstvo da, kao što smo u prethodnom periodu i najavljivali, sada i potvrdimo da...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare