Hitno rješenje za plažu na Adi, donijeti mjere s ciljem sprječavanja dalje erozije

Video-konferencija predsjednika Opštine Ulcinj Ljora Nrekića, Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Uprave za vode, Ulcinjske rivijere, Ministarstva održivog razvoja i turizma i prof. dr Save Petkovića povodom hitnih mjera koje treba preduzeti za sanaciju plaže na Adi Bojani, održana je danas. Oni su poručili da je alarmantna zbog nestajanja plaže na Adi Bojani nakon nevremena u posljednjih nekoliko sedmica i da je potrebno donijeti hitne mjere s ciljem sprječavanja dalje erozije plaže.

“Naglašavajući da je erozija ove plaže prirodni proces i problem koji traje već duži niz godina, istaknuto je da se u prethodnih par godina dodatno ukazala potreba za detaljnijim ispitivanjem ovog područja, odnosno prikupljanjem batimetrijskih i geodetskih podataka koji će biti iskorišćeni za predloge rješenja za očuvanje i revitalizaciju plaže. Dok je izrada Studije u toku, učesnici na sastanku su razmatrali s prof Petkovićem potencijalne hitne mjere za makar privremeno zaustavljanje nestajanja plaže i dalje degradacije objekata na Adi dok odabrano rješenje iz Studije ne bude razmotreno, usaglašeno i dok se ne otpočne njegova realizacija”, saopšteno je iz Opštine Ulcinj.

Prof Petković je ukazao da se procesi erozije na Adi dešavaju još od sedamdesetih godina prošlog vijeka i da se u ovom trenutku moraju razmotriti rješenja koja uključuju izgradnju određenih struktura koje će štititi dalje odnošenje pijeska sa Ade Bojane. Istakao je da dugoročnija rješenja svakako treba da uključe i saradnju Albanije i Crne Gore na ovim pitanjima i obezbjeđivanje partnerstva sa Evropskom unijom na ovom projektu koje bi obezbijedilo i finansijska sredstva za realizaciju zajedničkih, prekograničnih mjera koje će doprinijeti ublažavanju ovog procesa.

“Takođe je naglašeno da brojni faktori utiču na buduće hitno rješenje za plažu na Adi, od neophodnosti da se u što kraćem roku pronađe i realizuje rješenje do vremenskih uslova, godišnjeg doba, ali i dostupnih finansijskih sredstava.  Na sastanku je zaključeno da će prof Petković u roku od nedjelju dana dostaviti nadležnim institucijama predlog rješenja koje će uključivati skicu objekta i nacrt projektnog zadatka, a koje će biti dalje razmatrano od strane nadležnih institucija i drugih zainteresovanih i stručnih strana”, zaključuje se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

Uspješno završena 14 miliona vrijedna revitalizacija seoske mreže

Kako je saopšteno iz CEDIS-a, aktivnosti se sprovode kroz dva paralelna projekta, čija je prva godina vrijedna...

SPP: Zabrinuti smo jer u novoj Vladi nema ni...

“Kao partija koja je svoju političku misiju vezala za demokartizaciju, vraćanje države u pravne okvire, time i...

Injac: Na Sinjajevini neće biti vojnih aktivnosti

" Odmah po započinjanju mojih dužnosti Ministra odbrane, provjeriću svu dokumentaciju i planove vezane za Sinjajevinu, a...

U remont pumpne stanice na Marezi biće uloženo oko...

Remont agregata izvode specijalizovane kompanije KMN servis i CMC GROUP, a ugovorena vrijednost radova sa nabavkom rezervnih...

Bivši Krivokapićev savjetnik: Stari režim neće imati milosti ako...

“Od danas, pred tom Vladom je herkulovski zadatak, nesumnjivo najteži u savremenoj Evropi. Bio bi to slučaj,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare