Inicijativa “Očistimo Rožaje” opomena cjelokupnom društvu

Prepoznati problem u svojoj zajednici jedan je od prvih koraka ka unaprjeđenju kvaliteta života građana, ali i okruženja u kome žive. Tako je nekoliko savjesnih Rožajaca pokrenulo inicijativu "Očistimo Rožaje" u okviru koje objavljivanjem fotografija i video snimaka putem Fejsbuk stranice, ukazuju na lokalitete u ovoj opštini na kojima se nesavjesnim odlaganjem otpada ugrožava i zagađuje životna sredina.

Administratori ove stranice često ironičnim opisima fotografija skreću pažnju na nepravilno odloženi otpad, kako sugrađanima, tako i nadležnim organima.

A evo i primjer jedne uspješne akcije, gdje je nekoliko dana nakon objavljivanja fotografija, namještaj koji je bačen u prirodu, uklonjen sa tog mjesta.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=165386128518897&id=103077998083044

Aktivisti koji su pokretači ove inicijative često i sami prikupljaju otpad i o tome obavještavaju putem ove stranice.

Na ovoj stranici može se naći veliki broj fotografija i video snimaka, te poruka koje imaju za cilj da podignu svijest građana o zaštiti životne sredine, ali i da saniraju štetu koja je već pričinjena ovom gradiću na sjeveru Crne Gore, koji je uvijek bio oličenje jedinstvenih prirodnih ljepota.

“Za kratko vrijeme naša stranica ima preko 1000 članova. Nadamo se da ćemo zajedno učestvovati u podizanju svijesti o zaštiti životne sredine. I pored pritisaka i negativnih poruka koje nam stižu, mi ćemo se i dalje boriti da našoj djeci ostavimo ljepše i čistije Rožaje. Hvala vam na podršci!”, objavili su administratori stranice Očistimo Rožaje u septembru ove godine.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=159502412440602&id=103077998083044

Rožaje je opština na krajnjem sjeveroistoku Crne Gore, grad jedinstvenog planinskog pejzaža i neprocjenjivih prirodnih bogatstava. Nalazi se u podnožju planine Hajle i veoma je bogato ljekovitim i šumskim biljem, a područje je pogodno i za stočarstvo i poljoprivredu, te za razvoj zimskog turizma. U blizini Rožaja izvire rijeka Ibar koja tok nastavlja prema svom ušću u Zapadnu Moravu kod Kraljeva.

Zaštititi ovo prirodno bogatstvo od neodgovornih pojedinaca i ljudske ruke, zadatak je svih građana Rožaja, Opštine i države. Još veća odgovornost je u tome što je Crna Gora, usvajanjem deklaracije 20. septembra 1991. godine, postala prva ekološka država na svijetu.

Inicijativa “Očistimo Rožaje” opomena je cjelokupnom društvu da je zaštita životne sredine izuzetno bitan segment u životu.

https://www.facebook.com/O%C4%8Distimo-Ro%C5%BEaje-103077998083044/?ref=page_internal
Foto: Očistimo Rožaje / Facebook “Svakodnevno iz zgrada lete kese smeća, većina njih završi na automobilima.”
Foto: Očistimo Rožaje / Facebook
Foto: Očistimo Rožaje / Facebook

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SD: Kukavički pokušaji zastrašivanja i napada na Crnogorce neće...

Pod parolom pomirenja, oni koji su, umjesto Crne Gore, vjerni nekoj drugoj državi, u panici od sasvim...

(VIDEO) Četvorica maskiranih muškaraca palicama napali mladića sa crnogorskom...

Kako se na videu zabilježenom u Urgentnom centru čuje, očevidac napada je policiji ispričao da su mladića,...

Sjutra oblačno, povremeno kiša

Vjetar mjestimično umjeren do jak, uglavnom jugozapadni, u popodnevnim satima će oslabiti. Jutarnja temperatura...

Sekulić: Milatović pokazao elementarno nepoznavanje ekonomije, ne zna da...

Tako se, po njegovim riječima, minimalna potrošačka korpa od decembra 2020. povećala sa 641euro na 800 eura...

Bošković: U nedjelju svi za broj 1, zbog Crne...

“Čast i zadovoljstvo je biti dio ove veličanstvene i posebno emotivne, građanske, evropske i pobjedničke konvencije. U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare