Kašćelan predstavio program Cetinje – Prijestonica mladih: Za djecu i mlade u narednoj godini 400.000 eura

Gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan predstavio je danas jednogodišnji program ''Cetinje – Prijestonica mladih'' kroz koji će u narednih godinu dana u djecu i mlade kroz različite programe i projekte uložiti preko 400.000 eura.

“Lokalna vlast želi da kreira više mogućnosti za bolji rani razvoj djece, osnaživanje omladine kao i da obezbijedi inkluzivno učešće mladih u lokalnim procesima donošenja odluka. Sve ovo, kao i određeni edukativni programi, biće podrška roditeljima i učiniti njihovu roditeljsku ulogu lakšom”, kazao je Kašćelan na pres konferenciji i dodao da svako društvo počiva na zdravim i snažnim porodicama te će Prijestonica nastojati da kroz niz aktivnosti doprinese ovom cilju.

Posebna pažnja, precizirao je on, biće usmjerena na rani razvoj u djetinjstvu jer je ulaganje u prve godine života od najveće važnosti za prosperitetan život naših najmlađih sugrađana. Cilj im je, kako navodi, da osiguraju da djeca na Cetinju dobiju podršku u razvijanju vještina neophodnih za pravilan psihomotorni razvoj.

“Za aktivnosti u ovoj oblasti opredijelili smo nešto preko 230.000 eura – za naknade za novorođenčad, podršku Dnevnom centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju, obezbjeđivanje edukativnih materijala za predškolce kao i organizovanje radionica za razvoj različitih vještina potrebnih za rani razvoj djeteta”, kazao je Kašćelan.

On je istakao da su za lokalnu samoupravu posebno važni mladi i omladinske politike kako bi se oni lakše suočili sa izazovima adolescencije i odraslog doba, te ostvarili svoj puni potencijal. Namjera Prijestonice jeste i da poveća učešće mladih u formalnim procesima donošenja odluka.

“Za aktivnosti koje će se ticati mladih biće potrebno gotovo 10.000 eura, koje će biti opredijeljene za organizaciju različitih radionica, jačanje kapaciteta Omladinskog servisa, a planirano je i obezbjeđivanje Omladinske kartice (EYCA)”, rekao je gradonačelnik.

On je podsjetio da je Cetinje izuzetno posvećeno unapređenju društvene infrastrukture, u prvom redu dječjih igrališta i sportskih terena, što je od suštinskog značaja za razvoj potencijala djece i mladih.

“Plan je rekonstrukcija starih i izgradnja novih dječjih igrališta i sportskih terena kako bi se djeca motivisala da više vremena provode napolju i bave se sportskim aktivnostima. Za ove aktivnosti smo opredijelili oko 130.000 eura”, kazao je gradonačelnik Cetinja.

Napominjući da su ovo planovi, on je iskazao da je njegovo očekivanje da u djecu i omladinu ulažemo više, da ih podržavamo još snažnije. Uvjeren u podršku međunarodne zajednice, gradonačelnik je pozvao i poslovnu zajednicu da bude društveno odgovorna i pomogne u poboljšanju kvaliteta života djece, mladih i njihovih roditelja.

“Onda ćemo biti sigurni da je naša kao i budućnost Cetinja i Crne Gore u najboljim rukama. Na nama je takođe da snažnije radimo na kreiranju novih radnih mjesta za mlade ljude, na čemu Prijestonica predano radi, u dijelu svojih mogućnosti i nadležnosti”, rekao je gradonačelnik Prijestonice.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Pucnjava u Nikšiću: Ranjen mladić

Mladić Đ.M. (29) teško je ranjen u pucnjavi koja se dogodila sinoć u nikšićkom kafiću "Chempion", saznaje...

Makron: Moguća zajednička misija evropskih zemalja u Avganistanu

Sjedinjene Američke Države (SAD) i ostale zapadne zemlje zatvorile su svoje ambasade i...

IJZ: Nulta tolerancija za nasilje nad ženama i djevojčicama

Institut za javno zdravlje Crne Gore i ove godine podržava Narandžastu kampanju "16. dana akivizma protiv rodno...

Petrović: Znam koliko rivali žele pobjedu, tu smo da...

„Plavi“ dijele drugo mjesto na tabeli sa Dečićem (29 bodova), nalaze se u...

Armani više neće koristiti vunu od angore u kolekcijama

Mekana i svilenkasta angora vuna je vlakno napravljeno od angora zečeva, ali Armani...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare