Kolašin se bratimi sa rumunskim gradom Rašnovom

Predsjednica Opštine Kolašin Marta Šćepanović, sa zadovoljstvom je prihvatila inicijativu ambasadora Rumunije u Crnoj Gori, o bratimljenju Kolašina i rumunskog grada Rašnov, što će kako je ocijenjeno na sastanku, biti još jedna potvrda dugogodišnjeg prijateljstva i snažna potpora za dalje jačanje političke, ekonomske i kulturne saradnje izmedju Crne Gore i Rumunije.

Rumunski ambasador Viorel-Matei Ardeleanu boravio je u zvaničnoj posjeti opštini Kolašin i tom prilikom zahvalio predsjednici Opštine na prijemu i organizaciji nedavne ceremonije obilježavanja godišnjice saobraćajne nezgode u kojoj je poginulo osamnaest rumunskih državljanja. Ambasador je podsjetio na prošlogodišnji sastanak sa prethodnim predsjednikom Opštine na kojem je razgovarano o uspostavljanju saradnje izmedju Kolašina i jednog rumunskog grada. U medjuvremenu, kako je istakao, komunicirao je sa rukovodstvom grada Rašnov koji ima dosta sličnosti sa Kolašinom, s obzirom na to da je riječ o turističkom centru, koji je takođe zainteresovan za potpisivanje Sporazuma o bratimljenju dva grada.

Predsjednica Opštine zahvalila je rumunskom ambasadoru na posjeti i ukazala na važnost intenziviranja političkih i privrednih odnosa, sa zadovoljstvom prihvatajući inicijativu za povezivanje dva grada u cilju intenziviranja saradnje u oblasti turizma i lokalne samouprave. Biće to kako je kazala i prilika za razmjenu dragocjenih iskustava Rašnova u povlačenju sredstava iz EU fondova na polju rješavanja infrastrukturnih problema u vodosnabdijevanju, saobraćaju, kanalizacionoj mreži.

Šćepanović je tokom posjete upoznala ambasadora sa aktuelnim razvojnim planovima, kao i turističkim, privrednim i investicionim potencijalima opštine, kao platformi za dalje intenziviranje i razvoj saradnje, koji mogu dati dodatan zamajac novom investicionom ciklusu grada. Konkretno su razgovarali i o uspostavljanju saradnje sa rumunskim turoperatorima kako bi lokalna Turistička organizacija prezentovala potencijale kolašinske Opštine i privukla što više turista iz Rumunije.

Predsjednica je potvrdila da će lokalna uprava podići spomen ploču u centru grada, koju će osmisliti kolašinski umjetnik Zoran Obrenović. , u znak sjećanja na tragičnu saobraćajnu nesreću u kojoj je na magistralnom putu Kolašin – Podgorica, 23. juna 2013. poginulo 18, a provrijeđeno 29 rumunskih državljana.

Sastanku sa rumunskim ambasadorom u kabinetu predsjednice Opštine, prisustvovali su i predsjednik SO Milan Đukić, glavna administratorka Lidija Šćepanović, menadžer Opštine Veljo Jovanović i šefica kabineta Radmila Šuković.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

CGO: Ministarstvo pravde ozbiljno podbacilo u ispunjavanju obaveza na...

Vlada Crne Gore nije usvojila Strategiju za izvršenje krivičnih sankcija 2022- 2026 godine i propratni Akcioni plan...

Eraković: Smjena Kentere nastavak anticrnogorskih, antievropskih i antiNATO aktivnosti...

Podsjećamo, Vlada je danas na elektronskoj sjednici, na prijedlog premijera u tehničkom mandatu Dritana...

Konjević: Izgleda je neka velika muka oko Rusa i...

"Izgleda je neka velika “muka oko Rusa i cigara”. Stvari postaju više nego očigledne",...

Kentera o smjeni: Abazović nije smio to da mi...

''To je nešto što neće biti dobar znak niti u Crnoj Gori za...

Abazović smijenio Kenteru

Vlada je o tome odlučila bez održavanja sjednice, na osnovu pribavljene saglasnosti većine...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare