Na Koniku otvoren objekat Organizacije slijepih: Još jedan važan doprinos razvoju socijalnog preduzetništva

Povodom obilježavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, sekretar Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada Ivan Terzić, danas je prisustvovao svečanoj ceremoniji otvaranja građevinskog objekta Organizacije slijepih za Podgoricu, Danilovgrad i Kolašin na Koniku, namijenjenog za potrebe pokretanja rada vešeraja i tepih servisa, sa ciljem promovisanja socijalnog preduzetništva i osnaživanja položaja u društvu osoba sa invaliditetom, saopšteno je iz Glavnog grada.

Kako su istakli, Terzić je izrazio zadovoljstvo što je Glavni grad imao priliku da pomogne u realizaciji ovog projekta i namjeri Organizacije slijepih da se bavi socijalnim preduzetništvom.

“Glavni grad sa posebnim senzibilitetom kontinuirano vodi brigu o licima sa invaliditetom, počev od pristupačnosti gradskih saobraćajnica, objekata, postavljanja taktilnih staza vodilja za slijepe i slabovide osobe, zvučnih semafora, kao i izdvojenih sredstava za projekte personalne pomoći u kući za lica sa invaliditetom i mobilne timove, kojima je obuhvaćeno više od 200 korisnika koji kroz konkretnu podršku dobijaju pomoć u ostvarivanju svojih zakonskih prava”, istakao je Terzić.

Na Koniku otvoren objekat Organizacije slijepih/ Foto: Glavni grad

Takođe, kako navode, kroz rad JU “Dnevni centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju”, kao i dobru saradnju sa više nevladinih udruženja roditelja djece sa smetnjama i teškoćama, Glavni grad je posvećen trajnoj podršci i ovoj najranjivijoj kategoriji osoba sa invaliditetom.

“Glavni grad je i partner koji je podržao održivost projekta, sa Uduženjem mladih sa hendikepom Crne Gore, na projektu “Prilagođenim prevozom do promjena”, u okviru kojeg skoro 100 osoba sa invaliditetom koristi dva pristupačna vozila za prevoz od vrata do vrata, a koje žive, rade ili se obrazuju na teritoriji Podgorice” dodao je Terzić.

Predsjednik Organizacije slijepih Čedo Lazić, zahvalio je Glavnom gradu na kontinuiranoj podršci i naporima Sekretarijata za socijalno staranje da olakšaju život licima sa invaliditetom u Podgorici.

Iz Glavnog grada podsjećaju, 3. decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, obilježava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obilježavanje tog dana s ciljem da se unaprijedi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

“Ovaj dan je povod i prilika da se skrene pažnja na probleme sa kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno suočavaju i podsjeti na obavezu čitavog društva da kontinuirano radi na smanjenju siromaštva, nezaposlenosti, kao i uključivanja osoba sa invaliditetom u sve društvene tokove”, zaključuje se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Radović: Premijer reče da je ovo najbolja Vlada u...

“Isti kaže da su slučajno otkrivene tri pošiljke narkotika, čime smo dokazali da se s kriminalom možemo...

Medojević o Krivokapiću i Abazoviću: Narod ne zaslužuje ovakve...

“Predsjednik Vlade optužio je svog zamjenika da je narko-kartelu dojavio informacije o zapljeni kokaina i da je...

Smrt djevojke i mladića iz Nišića nastupila utopljenjem

Obdukcija je kako saznajemo pokazala da na njihovim tijelima nije bilo bilo kakvih tragova nasilja, te da...

Medijska zajednica Crne Gore želi konkretne reforme medijskog sektora

Anketa je sprovedena putem online upitnika u periodu od sredine decembra 2021. do sredine januara 2022. godine....

Rudan o Đokoviću: Da si silovatelj djevojčica, premijer kriminalac,...

 Ona je, između ostalog, uporedila njegov slučaj sa još jednim koji puni novinske natpise ovih dana: optužbe...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare