Opština Bar: Posvećen i predan rad doprinio realizaciji aktivnosti i premašenju projektovanih ciljeva

Izvještaj o radu predsjednika Opštine Bar i organa i službi lokalne uprave za 2022. godinu usvojen je na današnjoj VII sjednici lokalnog parlamenta, saopšteno je iz te lokalne uprave.

“Konstatovano je da je izvještajnu godinu obilježio posvećen i predan rad svih organa i službi lokalne uprave na daljem razvoju grada, pružanju javnih usluga, unaprijeđenju procesa rada, kao i realizacija najvećeg dijela planiranih aktivnosti, te da su u pojedinačnim oblastima i premašeni projektovani ciljevi”, jedan je od zaključaka.

Odgovorno upravljanje javnim finansijam, kako se navodi, uslovilo je da ukupni budžetski prihodi na kraju godine iznose 29.879.189,22 eura, što je gotovo 7 miliona eura više u odnosu na prvobitni plan budžeta.

Govoreći pred lokalnim parlamentom o realizovanim projektima i aktivnostima, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević je istakao to čini sa posebnim zadovoljstvom, sagledavajući sve ono što su postignuća ove lokalne uprave u izvještajnom periodu, ali i “svjestan da je sa takvim zamahom razvoja nastavljeno i u 2023, u najboljem interesu grada i svih njegovih građanki i građana”.

„Važno je naglasiti, naročito u vremenima krize i inflacije koju trpi naša država, da je Opština Bar u 2022. godini usmjerila čak 40,5% ukupnih izdataka za kapitalne investicije i očuvala snažnu razvojnu komponentu Budžeta, koja je u Budžetu za 2023, koji je, rekordan sa projektovanih 32 miliona, još veća pa kapitalni izdaci čine preko polovine ukupnih izdataka“, rekao je Raičević.

Iz gradske uprave Bara navode da obiman investicioni ciklus u opštini doprinio je značajnom unaprijeđenju u oblastima saobraćajne infrastrukture za šta je, kroz redovna održavanja i izgradnju novih saobraćajnica, izdvojeno skoro dva miliona eura, ali i u oblastima vodosnabdijevanja, uređenja javnih površina i razvoja turističkih potencijala.

Pored uređenja glavnog gradskog trga i starobarske kaldrme, kako dalje dodaju, tokom 2022. godine je uređeno i izgrađeno pet dječijih parkova i igrališta, koji su dali novi, savremen izgled Baru, ukupne vrijednosti 1,5 miliona eura.

Predsjednik Opštine je podsjetio da je u izvještajnom periodu Bar dobio i Sklonište za napuštene životinje, najsavremeniji objekat ove vrste u državi, kao i da je u saradnji sa Vladom Crne Gore otvoren jedinstveni maslinarski centar, Kuća maslina koja je nedavno i predata na upravljanje lokalnoj upravi.

On je naglasio da je, uz punu podršku lokalne uprave, nastavljeno sa realizacijom višemilionskih ulaganja u oblasti izgradnje novih i rekonstrukcije postojećih turističkih kompleksa, vrijednih preko 200 miliona eura koji će očekivano stvoriti preko 1000 novih radnih mjesta, u Čanju, Sutomoru, Virpazaru, Velikom Pijesku, ali i u samom gradskom jezgru.

U cilju stvaranja održivog i inkluzivnog lokalnog ekonomskog ambijenta, navodi se, Opština Bar je posvećeno djelovala u segmentu razvoja preduzetništva, poljoprivrede i zanatstva kroz dodjelu bespovratnih grant sredstava za pokretanje, unaprijeđenje biznisa i otvaranje novih radnih mjesta i u te svrhe, samo u 2022. godini, odobrila više od 350.000 eura.

Raičević je istakao da Opština aktivno podržava lokalnu zajednicu i kroz permanentnu podršku rada nevladinih organizacija, sa ciljem razvoja civilnog sektora i građanskog drustva i njihovog aktivnijeg učeća u javnom i društvenom životu grada, te da je protekle godine za rad NVO opredijelila više od 120.000 eura.

Lokalna uprava je, kako je istakao, iako to nije u njenoj direktnoj nadležnosti, i tokom izvještajnog perioda bila posvećena stvaranju boljih uslova u prosvjeti i obrazovanju.

„Kao jedina primorska opština koja to radi godinama, nastavili smo da obezbjeđujemo besplatan prevoz učenika osnovnih i srednjih škola na teritoriji opštine. Dodijelili smo i 25.000 eura budžetskih sredstava osnovnim školama za poboljšanje uslova boravka đaka i procesa nastave u školskim objektima“, istakao je Raičević naglašavajući da Opština u kontinuitetu vrednuje uspjehe i zalaganje mladih kroz dodjelu nagrada najboljim učenicima i studentima.

Oblasti kulture i sporta, kako je kazao Raičević, bile su visoko na ljestvici prioriteta lokalne uprave što je dokazano kroz posvećen rad na izgradnji sportske infrastrukture, tradicionalnu podršku sportskim klubovima i organizacijama, radom na restauraciji objekata od javnog interesa, te kroz unaprijeđenje programa brojnih festivala i manifestacije.

Opština Bar je prepoznata i kao lider među crnogorskim opštinama u korišćenju pretpristupnih EU i drugih fondova.

„Od 2018. godine, zaključno sa decembrom 2022, Kancelarija za upravljanje projektima Opštine Bar povukla je ukupno 1.411.580,15 eura od EU i drugih donatora, od čega samo tokom 2022. godine 893.265,23 eura. Ovim sredstvima su realizovani značajni projekti u oblasti valorizacije i revitalizacije Starog Bara, promocije vinogradarstva i obogaćivanja turističke ponude. Istovremeno su i ugovorena tri nova projekta čija vrijednost za Opštinu Bar iznosi oko 700.000 eura“, kazao je predsjednik Opštine.

Raičević je poručio da je vizija dugoročnog i održivog razvoja lokalne uprave, “pametna politka ulaganja, saradnja sa lokalnom zajednicom, privredom i građanima u donošenju svih strateških odluka pokazala svoj najveći kvalitet”.

„Tako nam je i uspješna 2022. godina, omogućila da spokojno uđemo u 2023. godinu, sa redovno izmirenim svim obavezama, ostvarenim kapitalnim Budžetom i projektovanim rekordnim Budžetom, trećim najvećim u državi“, zaključio je Raičević uz iskazanu zahvalnost svima koji su doprinijeli uspješnosti rada, među njima i građanima bez čije podrške i razumijevanja se ne bi moglo govoriti o ovakvim rezultatima.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Ministar Đeka za Standard: Odgovor na teroristički čin pokazao...

"Terorističi čin koji je, uz žaljenje za nevine žrtve, pokazao zrelost države Kosovo i kao bumerang se...

CDT: Monstat da javnosti predstavi metodologiju na osnovu koje...

Oni su pozvali Monstat da učini dostupnim javnosti ovaj važan dokument i da...

Vlahović: Povratak u devedesete kompletiran, slušamo istu naci-šovinističku propagandu

Kazao je da su stasale generacije kojima niko nije - smio ili umio...

Kurti optužio Vučića: U Briselu rekao da će Milan...

“Vučić je htio da 24. septembra pravoslavni manastir Banjska pretvori u ‘Kulu Jašarija’...

Rajnke: Potvrđena posvećenost Herceg Novog očuvanju kulturnog nasljeđa

Ovaj projekat je realizovao JU “Muzej Mirko Komenović i Galerija Josip Bepo Benković”...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare