Raičević: Digitalizacija je važna da bismo se približili građanima

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević učestvuje na trodnevnom Ekonomskom forumu 'pametnih gradova' Evropske unije i Zapadnog Balkana koji se održava u Pragu u okviru predsjedavanja Češke Savjetom EU, na poziv češkog ministarstva spoljne ekonomske politike.

Cilj foruma, kako je saopšteno iz te lokalne uprave,  je promocija „pametnog“ i održivog razvoja gradova u kontekstu zelene i digitalne transformacije definisane u Ekonomskom i investicionom planu za Zapadnu Evropu usvojenom od strane Evropske Komisije 2020.godine.

“Digitalizacija je važna da bismo se približili građanima, da bismo imali informacije o tome koje su njihove potrebe i brže odgovorili na njih. Zajednica opština Crne Gore, u saradnji sa NALAS-om, preduzima sve što je u njenoj moći da opštinama približi koncept pametnih gradova. Svih 25 opština u Crnoj Gori imaju svoje specifičnosti, pa moramo biti obazrivi i ovom pitanju pristupiti shodno njihovim individualnim potrebama”, istakao je Raičević govoreći o značaju digitalne transformacije i konceptu “pametnih” gradova na Zapadnom Balkanu.

Predstavnici gradova EU i Zapadnog Balkana, kako se navodi, na forumu imaju priliku da podijele svoja iskustva o tome kako finansirati i primijeniti rješenja „pametnih“ gradova, sa fokusom na efikasno upravljanje saobraćajem, urbanu mobilnost kao i upravljanje otpadom i vodama.

“Učešće na ovoj vrsti foruma i razmjena informacija sa ostalim predstavnicima koji su posvećeni razvoju „pametnih“ gradova, od posebnog je značaja za lokalnu samoupravu u momentu kada Opština Bar radi na stvaranju moderne administracije koja, uz primjenu inovativnih informacionih tehnologija, može obezbijediti veći nivo njene transparentnosti i efikasnosti kao i jednostavniji i brži pristup servisima od značaja za građane”, zaključuju iz barske opštine.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Francuska iskustva značajna za suzbijanje sajber kriminala

Sajber kriminal raste eksponencijalno, a nedavna dešavanja u Crnoj Gori su jedan od dokaza opasnosti koje ova...

Vojinović sa predstavnicima EIB-a: Predviđena izgradnja tri osnovne škole,...

“Na sastanku je iskazano zadovoljstvo obje strane što je ubrzana dinamika realizacije projekta “Program unapređenja crnogorskog obrazovanja”...

Korona presjek: 36 novopozitivnih, bez preminulih

U tom periodu preminulih od posljedica kovida nije bilo. Prema podacima IJZ oporavile su...

Ovi horoskopski znaci nikako ne idu zajedno

Ovan i Ribe Odnos između vatrenog Ovna i Riba može biti nezgodan s obzirom...

Od 1. decembra povoljniji prevoz za građane upućene na...

“Od 1. decembra 2022. godine osiguranici više neće morati kao do sada da plaćaju troškove prevoza, pa...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare