Raičević: Digitalizacija je važna da bismo se približili građanima

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević učestvuje na trodnevnom Ekonomskom forumu 'pametnih gradova' Evropske unije i Zapadnog Balkana koji se održava u Pragu u okviru predsjedavanja Češke Savjetom EU, na poziv češkog ministarstva spoljne ekonomske politike.

Cilj foruma, kako je saopšteno iz te lokalne uprave,  je promocija „pametnog“ i održivog razvoja gradova u kontekstu zelene i digitalne transformacije definisane u Ekonomskom i investicionom planu za Zapadnu Evropu usvojenom od strane Evropske Komisije 2020.godine.

“Digitalizacija je važna da bismo se približili građanima, da bismo imali informacije o tome koje su njihove potrebe i brže odgovorili na njih. Zajednica opština Crne Gore, u saradnji sa NALAS-om, preduzima sve što je u njenoj moći da opštinama približi koncept pametnih gradova. Svih 25 opština u Crnoj Gori imaju svoje specifičnosti, pa moramo biti obazrivi i ovom pitanju pristupiti shodno njihovim individualnim potrebama”, istakao je Raičević govoreći o značaju digitalne transformacije i konceptu “pametnih” gradova na Zapadnom Balkanu.

Predstavnici gradova EU i Zapadnog Balkana, kako se navodi, na forumu imaju priliku da podijele svoja iskustva o tome kako finansirati i primijeniti rješenja „pametnih“ gradova, sa fokusom na efikasno upravljanje saobraćajem, urbanu mobilnost kao i upravljanje otpadom i vodama.

“Učešće na ovoj vrsti foruma i razmjena informacija sa ostalim predstavnicima koji su posvećeni razvoju „pametnih“ gradova, od posebnog je značaja za lokalnu samoupravu u momentu kada Opština Bar radi na stvaranju moderne administracije koja, uz primjenu inovativnih informacionih tehnologija, može obezbijediti veći nivo njene transparentnosti i efikasnosti kao i jednostavniji i brži pristup servisima od značaja za građane”, zaključuju iz barske opštine.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Racija u Njemačkoj, pali i dileri iz Crne Gore

Kako prenose mediji, pretreseno je više desetina stanova, a fokus racije je bio na gradu Mesingenu. Tokom...

Đukanović: Na obroncima Bjelasice nema nijednog radnika, Vlada brine...

On je podijelio podatak koji ima da je kapitalni budžet u januaru bio projektovan na 20 miliona,...

Papa Franja primljen u bolnicu sa respiratornom infekcijom

Pregledi su pokazali respiratornu infekciju, koja nije kovid-19, i koja će zahtijevati nekoliko dana u bolnici, rekao...

U Belgiji pritvoreno sedam osoba osumnjičenih za planiranje terorističkih...

Tih sedam osoba privedeno je sinoć u okviru akcije protiv ekstremističkog djelovanja usmjerenog na radikalizaciju mladih ljudi....

Blinken o Dodiku: On je na Putinovom autoritarnom putu

Blinken je poruku uputio na zvaničnom Tviter nalogu, a Dodika je uporedio s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare