U Baru proslavljeno 70 godina časnih sestara

Svečanim programom u Domu kulture sinoć je obilježeno sedamdeset godina od dolaska sestara Svetog križa u Bar i deset godina rada vrtića “Teo” u objektu časnih sestara u Podgradu, u Starom Baru.

“Časne sestre su nekada činile okosnicu srednjeg medicinskog kadra u barskoj bolnici, bez kojeg ni ljekari, ni ostalo medicinsko osoblje ne bi postigli velike i značajne rezultate. One su bile i jedan od zaštitnih znakova ove zdravstvene ustanove”, kazao je u obraćanju zvanicama i gostima predsjednik Opštine Bar Zoran Srzentić, koji se časnim sestrama zahvalio na trudu, pažnji i brizi o bolesnicima kao i svemu drugom što su uradile i čine za građane i djecu našega grada.

Poslijeratne genercije Barana sa nostalgijom se sjećaju “bijelih barskih anđela” koje su blagom riječju, toplinom i predanošću njegovale bolesnike u barskoj bolnici. Uz posao u bolnici, one su odlazile i kući bolesnicima da bi im dale injekcije, previle rane, posavjetovale i pružile pomoć.

Istovrememo su brinule i za crkvu, svirale na liturgijama, održavale vjeronauku. Danas, na žalost, časne sestre više ne rade u bolnici, ali svoju misiju podjednako požrtvovano i predano ostvaruju kroz rad sa djecom svih vjeroispovijesti u svom vrtiću u Starom Baru.

Družba milosrdnih sestara Svetoga križa nastala je u burnim vremenima društvenih i političkih previranja u Evropi sredinom XIX vijeka. Osnovao je 1844. godine mladi redovnik, otac Teodozije Florentini, franjevac-kapucin iz Minstera u Švajcarskoj, koji nije mogao mirno gledati siromaštvo i patnju svojih sugrađana. Zajedno sa svojom vjernom saradnicom, sestrom Marijom Terezijom posvetio se brizi o siromasima i bolesnima.

Sestra Teuta Augustini, kroz vizuelni prikaz predstavila je djelovanje Milosrdnih sestara Svetog križa u Baru kroz 70 godina, a osvrnula se i na istorijat i početke njihovog rada u Crnoj Gori daleke 1900. godine.

“Milosrdne sestre stigle su u Crnu Goru prije više od jednog stoljeća. Počele su raditi 1900. godine u Ubožnici u Dobroti i u tom apostolatu su se zadržale do 1999. godine. U Herceg Novom su osnovale Višu djevojačku školu, Internat i zabavište i radile od 1903. do 1945. godine. Slijedi dolazak i rad u bolnicama u Baru, Cetinju i Podgorici i u nekoliko gradova u župnom pastoralu. Za rad u barskoj bolnici dobile su niz nagrada i povelja, jer nije im manjkalo ekumenskog duha. U bolnici nijesu gledale kome pomažu nego su svima bile sve”, kazala je sestra Augustini.

Milosrdne sestre svetog križa nastavljaju svoj put vođene motom svog utemeljitelja “Potreba vremena volja je Božija”.

“Gdje god je čovjek u potrebi, mi smo tu”, poručile su časne sestre i ovom prilikom, piše portal Barinfo.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Vuksanović Stanković: Car je go;Abazović : Imaju li Raško...

"Pogledajte ga molim vas građani CG. Sva sublimacija politike vlade Dritana Abazovića je - car je go",...

Adžić se smijao Mugoši, on mu poručio da bi...

"U trenutku kada 68 od 81 poslanika traži smjenu njegove Vlade, to je dovoljan razlog da podnese...

Abazović predstavio inicijativu za rekonstrukciju Vlade: Osnaživanje borbe protiv...

"Iskazujemo spremnost za rekonstrukciju na sledećim političkim principima. -Vlada će dodatno osnažiti borbu protiv...

Abazović nudi DF-u i DCG ulazak u Vladu: Spreman...

Abazović je navodno dao ponudu DF-u i Demokratama da uđu u Vladu, odnosno da dobiju ministarske pozicije...

Čanak crnogorskim poslanicima: Ne dajte mu da pobjegne

"Poruka svim prijateljima Crne Gore, poslanicima u parlamentu Crne Gore i svima kojima je Crna Gora na...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare