Za vjetropark u Šavniku planska dokumenta mogu biti problem

Predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić ističe da će gradnja vjetroparka Bijela znatno doprinijeti razvoju te male sjeverne opštine. Kao i u cijeloj Crnoj Gori i u ovoj opštini najveći problem će biti planska dokumentacija, koja je, kako kaže, napravljena u pravcu razvoja drugih privrednih grada, ili je nema.

“Procijenjena vrijednost je oko 600 miliona, a ako dodamo i HE Komarnicu investicije će premašiti milijardu. Šavnik nema dugova, imamo konsolidovane javne finansije i očekujem da kvalitetno učestvujemo u projektima i doprinesemo razvoju grada. Problem je, kao i u cijeloj Crnoj Gori, nedostatak planskih dokumenata. Zadnji put planska dokumenta su pravljena drugačije naslonjena na poljoprivredu, kao glavnu granu razvoja, sada je to drugačije, jer smo se okrenuli i energetici. Probaćemo da ovdje lokalno izmijenimo planove kako bi investitori mogli ulagati”, kazao je Jakić.

Očekuje i da bi sa gradnjom HE Komarnica ova zajednica napredovala.

“Imali smo više javnih rasprava, a moj utisak je da je struka trebala imati više argumenata koji se tiču zaštite životne sredine. Trebalo bi da daju argumente sa stanovišta ekologije, a ne finansija. Naš stav je jasan, za potpuni smo moratorijum po tom pitanju, dok struka ne kaže svoje i dok ne vidimo koliki je benefit od te hidroelektrane”, kaže Jakić.

Ističe da je jasno da danas ne možete uraditi ni najmanji projekat, a da ne utičete na životnu sredinu, samo je pitanje koji je interes bolji za zajednicu i državu.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare