Zeković: Podržati i zaštiti zviždače u gradskim ustanovama i preduzećima

Na današnjoj četvrtoj sjednici Skupštine Glavnog grada, u sklopu tačke dnevnog redao imenovanju članova i članica upravnih odbora i savjeta preduzeća i ustanova čiji je osnivač Glavni grad, diskutovalo se i o zaštiti javnog interesa i pravima zapošljenih, naveo je Aleksandar Saša Zeković, član Građanske inicijative '21. maj' i samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorice.

“U tom kontekstu, založio sam se da Skupština Glavnog grada doprinese implementaciji Zakona o sprječavanju korupcije i afirmiše institut zviždača. Član 44 Zakona o sprječavanju korupcije kaže da je ugrožavanje javnog interesa svaka povreda propisa, etičkih pravila ili mogućnost nastanka takve povrede koja je izazvala, izaziva ili prijeti da izazove opasnost po život, zdravlje i bezbjednost ljudi i životne sredine, povredu ljudskih prava ili materijalnu i nematerijalnu štetu po državu ili pravno i fizičko lice, kao i radnju koja ima za cilj da se za takvu povredu ne sazna”, navodi Zeković.

Kako dodaje, predložio je i da Skupština Glavnog grada, kroz neposredno obraćanje čelnicama upravnih odbora i savjeta preduzeća i ustanova čiji je osnivač Glavni grad, podsjeti na zakonsku obavezu imenovanja osobe za prijem i postupanje po prijavama zviždača i pozove ih da to učine u najkraćem roku.

“Lice za prijem i postupanje po prijavama zviždača, provjerava istinitost navoda iz prijave i predlaže mjere odgovornom licu u prerduzeću ili ustanovi, te o ishodu preduzetih mjera obavještava zviždača u roku od 45 dana od dana podnošenja prijave. Na sjednici je vođena i interesantna diskusija o iskustvu zviždača Denisa Hota, koji je danas i gradski odbornik, a koje može biti korisno za unaprjeđenje transparentnosti i odgovornosti u upravljanju gradskim preduzećima”, dodaje Zeković.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Do Kvon ostaje u pritvoru do odluke suda po...

Osnovni sud u Podgorici je, rješenjem od 2. juna, ponovo prihvatio ponuđeno jemstvo u iznosu od po...

Biljana Borzan podržala listu “SDP – Za našu kuću”

Prema njenim riječima, pred Crnom Gorom su važne odluke, prihvatanje evropskih vrijednosti, a nastavak evropskog puta je...

Poslanica EP Biljana Borzan podržala SDP: Garantuju očuvanje evropske...

“Pred Crnom Gorom su važne odluke, prihvatanje evropskih vrijednosti i vaš nastavak evropskog puta su izuzetno bitni...

Uhapšen Nikšićanin, vozio pod dejstvom alkohola

“Utvrđeno je da je upravljao vozilom pod dejstvom alkohola u organizmu u koncentraciji od 2,15 g/kg, čime...

Princeza Catherine nosi svestran sako iz Zare stvoren za...

Catherine je odmah prionula poslu i posjetila porodični centar Windsor Family Hub. Centar pod vodstvom neprofitne organizacije Achieving for...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare