Amfilohije ne želi da se okrivljenima ukine pritvor, već im samo nudi hranu i smještaj

Garancija Mitropolije crnogorsko-primorske koja je priložena Višem sudu uz zahtjev za ukidanje pritvora Draganu Maksiću, Srboljubu Đorđeviću i Milanu Dušiću nije pravni akt koji bi mogao uticati na odluku vanraspravnog vijeća u ovom slučaju, već obavještenje da će okrivljeni ukoliko se nađu na slobodi imati obezbijeđen smještaj kazaoje za Pobjedu branilac jednog od okrivljenih, advokat Vaso Bečanović.

Maksić, Dušić i Đorđević su optuženi sa još jedanaest osoba da su učestvovali u organizaciji neuspjelog terorističkog napada koji je bio planiran da se izvede oktobra prošle godine na dan parlamentarnih izbora. Meta su trebalo da budu crnogorske institucije sistema.

Advokat Bečanović je istakao da je Mitropolija ponudila okrivljenima smještaj, zdravstvenu zaštitu kao i prevoz do suda isključivo na molbu branilaca okrivljenih, želeći da stavi tačku na spekulacije koje se pojavljuju u medijima da je ova vjerska organizacija ponudila garanciju za puštanje iz pritvora okrivljenih.

“Na molbu advokata Vasa Bečanovića, Dalibora Tomovića, i Branka Anđelića koji brane Srboljuba Đorđevića, Dragana Maksića i Milana Dušića izdajemo ovu garanciju kao potvrdu da će navedena lica, ukoliko im Viši sud u Podgorici ukine pritvor i dozvoli da se brane sa slobode, imati obezbijeđen smještaj, ishranu, zdravstvenu zaštitu kao i prevoz od manastira do Višeg suda radi učešća u krivičnom postupku koji se vodi protiv njih”, navodi se u dopisu koji je Mitropolija proslijedila Višem sudu u Podgorici.

Advokat Bečanović ističe da intencija ove vjerske organizacije ne da utiče na donošenje odluke o pritvoru, a što se može vidjeti iz dopisa u kojem se navodi da je smještaj obezbijeđen ,,ukoliko Viši sud ukine pritvor okrivljenima”.

“U pravnom smislu ne radi se ni o kakvim garancijama jer Zakon o krivičnom postupku to ne poznaje. Radi se o milosti crkve da okrivljenima pruži smještaj, jer najadekvatnije rješenje nije da ih njihovi branioci vode kući”, kazao je advokat Bečanović.

Istu garanciju SPC je dala i za optuženu Branku Milić koja je 11. oktobra odlukom vanraspravnog vijeća Višeg suda u Podgorici u srijedu napustila Istražni zatvor u Spužu. Odluka je uslijedila nakon što je advokat Branke Milić, Jugoslav Krpović, Višem sudu u Podgorici predao zahtjev za ukidanje pritvora uz garancije Mitropolije crnogorsko-primorske da će joj biti obezbijeđen smještaj u Manastiru Uspenja presvete Bogorodice Duga na Bioču.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Raste broj zaraženih u Austriji, žarište u Beču

Glavni grad Austrije, Beč, ponovo je glavno žarište sa 205 novozaraženih, a slijede Štajerska i Gornja Austrija...

Dogodilo se na današnji datum, 22. septembar

1241. - Islandski pisac i istoričar Sturulson Snori, autor najobimnije sage o norveškim kraljevima, ubijen je u...

Danas nam stiže jesen

Jesen će za stanovnike sjeverne Zemljine polulopte početi danas u 15 časova i 30 minuta.

U Mađarskoj još 633 zaraženih, osmoro preminulo

Prema podacima zvaničnog sajta koronavirus.gov.hu, broj oboljelih se od posljednjeg presjeka povećao za 633, čime je ukupno...

U Baru 111 osoba zaraženih koronavirusom

“U izvjesnoj mjeri se smanjio broj naših sugrađana koji se nalaze pod pojačanim nadzorom – trenutno ih...

NAJČITANIJE

NEMA VIŠE ČEKANJA: Medojevićev PzP sa svojih pet poslanika...

Tvrd stav Abazovićeve koalicije o tome ko može biti dio vlasti, a ko...

Knežević i Mandić bez dogovora sa Abazovićem i pored...

Do sastanka lidera DF-a sa Abazovićem uz posredništvo SPC došlo je nakon što su prekinuti pregovori trojne...

MEDOJEVIĆ: “URA sa četiri mandata ucjenjuje, šta vam tu...

Insistiranje koalicije Crno na bijelo ili tačnije građanskog pokreta URA na ekspertskoj vladi,...

Ko pomene četnike i Amfilohija ne gine mu krivična...

Javnost je upoznata sa prijavom koju je ova NVO podnijela protiv novinara i publiciste Ranka Đonovića zbog autorskog teksta...

Balkan šokiran: Četnik premijer Crne Gore?

Do juče “anonimni” univerzitetski profesor, predvodnik najjače opozicione liste na nedavnim izborima, koji se za širu javnost...

Komentari

avatar