SDT: Vukotićeva grupa planirala ubistva Belivuka i Miljkovića, imamo dokaze da su planirana ubistva Katnića i Lazovića

Specijalni državni tužilac Saša Čađenović saopštio je danas na pres konferenciji SDT-a da je grupa Kotoranina Jovana Vukotića planirala ubistvo srpskih državljana Veljka Belovuka i Miarka Miljkovića na tivatskom aerodromu. Glavni specijalni tužilac Milorad Katnić je saopštio da je krivična prijava premijera Zdravka Krivokapića protiv Veselina Veljovića dostavljena ODT-u.

Čađenović je rekao da se Vukotić, prema do sada prikupljenim podacima, sumnjiči da je organizator kriminalne grupe protiv koje je već podignuta optužnica zbog planiranja ubistva Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, a koje je trebalo da bude izvršeno na aerodromu Tivat.

Tereta ga i da je krajem prošle godine podstrekavao članove te kriminalne grupe da ubiju Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana.

“Prikupljajući dokaze u cilju identifikacije svih učesnika krivično pravnog događaja koji je obuhvaćen optužnicom od 2. jula 2021. godine identifikovan je i drugi organizator ove kriminalne organizacije koja je formirana radi vršenja krivičnih djela ubistvo i teško ubistvo, kao i drugih krivičnih djela na teritoriji Crne Gore. Preduzetim radnja kao jedan od organizatora pored J.V. identifikovan je i okrivljen J.V. koji je prema do sada prikupljenim dokazima osnovano sumnjiv da je u okviru kriminalne organizacije koja je formirana radi vršenja krivičnih djela ubistva i teška ubistva za sebe odredio da daje uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije u pravcu izvršenja krivičnih djela vrbuje lica za pripadnike kriminalne organizacije, planira izvršenje krivičnih djela, da obezbjeđuje novac radi vršenja krivičnih djela zbog kojih je kriminalna organizacija i formirana, da obezbjeđuje vatreno oružje i eksplozive za izvršenje krivičnih djela, sredstva za komunikaciju, vrši prikupljanje podataka i određuje lica koja treba ubiti, određuje vrijeme, mjesto i način izvršenja krivičnih djela zbog kojih je kriminalna organizacija formirana, podstrekava druga lica na izvršenje krivičnih djela zbog kojih je kriminalna organizacija formiran”, kazao je Čađenović.

On je istakao da je izvršenje ovih krivičnih djela spriječeno djelovanjem službenika Uprave policije koji su uhapsili pripadnike kriminalne organizacije koji su trebali da izvrše ova djela.

“A u nastavku djelovanja u cilju razbijanja ove kriminalne organizacije zaplijenjena je i eksplozivna naprava koja je trebala da bude upotrijebljena radi lišenja života R.Z. i S.K.”, kazao je Čađenović.

SDT je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Vukotića zbog sumnje da je izvršio krivična djela stvarnaje kriminalne organizacije, teško ubistvo putem podstrekavanja i teško ubistvo u pokušaju izvršeno pomaganjem.

Prema njegovim riječima u akciji Meta se osim Jovana Vukotića i S.R, J.M, M.,A, M.M I.D, T.M i K.K sumnjiče za tvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo.

“Od 1. oktobra 2020. godine do 2. jula 2021. godine službenici Filijale za građanska stanja i lične isprave u Budvi nezakonito su izdali sedam dozvola za nošenje oružja osobama koje su bliske ovoj kriminalnoj grupi”, rekao je Čađenović.

Planirano ubistvo Katnića

Osim toga, specijalni tužilac Miroslav Turković kazao je da da je SDT preduzimajući mjere i radnje u saradnji sa policijom prikupilo dokaze da su dva lica čiji im je identitet poznat, formirali kriminalnu organizaciju koja je formirana od strane dva lica koja se nalaze u zatvoru u stranoj zemlji (Ukrajini), a koja je brojala još sedam članova.

“Članovi ove organizacije su koristili aplikaciju Sky u kriptovanim telefonima. Cilj ove kriminalne organizacije je da se organizatori oslobode krivičnog gonjenja, a radi ostvarenja tog cilja davali su mito istaknutim funkcionerima kako bi se ubrzao odlazak sadašnjih sudija i tužilaca. Takođe i da se liše života specijalni tužioci Katnić, Čađenović, te policijski funkcioneri Zoran Lazović, Petar Lazović i Ivan Đoković, koji su radili na slučajevima ove kriminalne organizacije. Ova kriminalna grupacija je planirala napad na sudiju koja je postupala po ovom predmetu protiv nekih članova ove organizcije. Plan je bio i da se neki slobode liše slobode. Nihov identitet je poznat SDT-u”, rekao je Turković.

Dodao je da je ova grupa planirala napad na sudiju koko bi bila onemogućena da vodi sudske postupke.

“Planirali su i na tri građanina, ali radi zaštite nećemo sotkriti njihov identitet. Građani su trebali biti napadnuti kako bi se zastrašili da se javljaju kao svjedoci u postupcima za ova lica. Jedan od organizatora ove kriminalne grupe je Stefan Đukić“, kazao je on.

Belivuk ušao nelegalno u Crnu Goru

SDT navodi da su Veljko Belivuk i Marko Miljković ušli nelegalno u Crnu Goru tako se i vratili, bez znanje državnih organa.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić saopštio je danas na konferenciji za novinare da je odluku da se ukine zabrana ulaska srpskim državljanima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću u Crnu Goru donio kolegijum Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Kolegijum MUP-a donio je odluku da se zabrana skine i da se oni prate 24 sata. Kada se desio slučaj u Spužu oni su u Crnu Goru ušli mimo graničnih prelaza.Tražili smo pomoć od Srbije jer smo pronašli tri kriptovana telefona, ali oni nijesu mogli pomoći”, rekao je Katnić.

Pozivanje na otpor u nadležnosti ODT-a

Katnić je odgovarajući na pitanje da li će hapsiti Veselina Veljovića što je tražio premijer Zdravko Krivokapić kazao: “Zbog krivčnog djela pozivanje na otpor, to je nadležnost ODT-a”.

On je kazao je da je krivična prijava premijera Zdravka Krivokapića protiv bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića dostavljena Osnovnom državnom Tužilaštvu.

Katnić: Ne znam šta je Krivokapić izjavio u Tužilaštvu

Katnič nije mogao danas javnosti da otkrije šta je premijer Zdravko Krivokapić kazao na saslušanju u Tužilaštvu povodom izjave da mu je u Crnoj Gori spremano hapšenje da je potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

“Ne znam šta je izjavio u vezi toga, znam samo da ja vjerujem da je zemlja okrugla. Rekao sam da ta krivična djela nijesu u nadležnosti SDT-a, već Višeg državnog tužilaštva “, kratko je kazao Katnić.

Portal Borba je prije nekoliko dana objavio da je premijer Krivokapić na saslušanju u Specijalnom državnom tužilaštvu nije otkrio ko mu je saopštio da će biti uhapšen ako potpiše Temeljni ugovor sa SPC tokom maja ove godine u Beogradu.

Prema navodima tog medija Krivokapić dao veoma kratku, neodređenu i konfuznu izjavu.

Navodno on nije konkretno mogao da kaže ko mu je prenio informaciju da će biti uhapšen, odnosno da SDT sprema njegovo hapšenje ako potpiše Temeljni ugovor.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Odličan trik za testiranje parfema u trgovini

Već vam je poznat onaj osjećaj kada uđete u trgovinu ili parfimeriju te počnete njuškati razne mirise...

Migranti proveli 11 dana na kormilu teretnog broda

Na fotografiji su prikazana tri slijepa putnika kako sjede na kormilu tankera za naftu i hemikalije Alithini...

Povodom Dana Crvenog krsta Milenijum u crvenoj boji

“Zajedno putem humanosti”, navodi se u objavi Crvenog krsta na Facebook-u.

Đurović: Po Ustavu mogu preuzeti funkciju predsjednice države

Ipak, nada se da do toga neće doći. “Zaista se nadam da je dovoljno...

Sjutra oblačno, popodne slabe padavine

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, ujutru, na sjeveru, po kotlinama moguća magla.

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare