Daka Davidović u centru skandala u S. Makedoniji: Dao 300.000 mita vrhu vlasti

Crnogorsko-srpski biznismen Miodrag Daka Davidović našao se u centru korupcionaškog skandala u S. Makedoniji nakon što je objavljen audio snimak na kojem priznaje da je dao 300.000 eura mita Zoranu Mileskom Kičecu, koji je direktno povezan sa vrhom makedonske vlasti - premijerom Zoranom Zaevom i generalnim sekretarom Vlade Dragijem Raškoskim, kako bi mu omogućio, prema onome što se može čuti u transkriptu izgradnju tržnog centra, vjetro i hidroelektrana.

Razgovor između Davidovića i Zorana Mileskog počinje porukom ovog drugog da je poslat direktno od premijera Zorana Zaeva i da je organizovao sastanak sa njim, prenosi razgovor netpress.com.mk.

Osim toga Mileski, poznatiji i kao Kičec kaže da Zaev ovo radi za njega.

Međutim, ton sastanka se brzo mijenja jer Davidović nije zadovoljan uslugama Mileskog, s obzirom da je dao 300.000 eura da uđe u posao izgradnje vjetro i hidroelektrana u Štipu kao i izgradnju tržnog centra iz kojeg bi 2.000 kvadrata takođe otišao kao mito.

Mileski je zatim podsjetio Daku da je generalnom sekretaru Vlade Dragiju Raškoskom obećao da će im biti na raspolaganju u slučaju referenduma o imenu zemlje, što je dodatno naljutilo Davidovića koji smatra da je prevaren od Zaeva i Raškoskog za novac a da zauzvrat nije dobio ono što je želio.

Inače, podsjećamo da je Mileski, poznatiji i kao Kičec bio u centru afere “Reket” koja je krajem prošle godine potresla S. Makedoniju, a u kojoj je Kičec zajedno sa Bojanom Jovanovskim, poznatijim kao “Boki13” osumnjičen za iznudu 1,5 miliona eura od skopskog biznismena Jordana Kmčeva u zamjenu za oslobađanje iz pritvora. U ovu aferu je bila upletena i bivša šefica Specijalnog tužilaštva S. Makedonije Katica Janeva.

Janeva i Jovanovski su 18. juna tekuće godine osuđeni za zloupotrebu službenog položaja i iznudu na sedam odnosno devet godina zavora.

Mileski je odmah nakon hapšenja priznao krivicu, zbog čega je osuđen na tri godine zatvora. On je do izricanja pravosnažne presude 9 mjeseci proveo u kućnom pritvoru ali je u aprilu pušten nakon što je uplatio jemstvo u vrijednosti od 200.000 eura.

Raškoski i Zaev; Izvor: republika.mk

Davidović nije odgovarao na pozive upućene na broj koji je poznat redakciji Standarda.

Djelove transkripta prenosimo možete pročitati ovdje, kao i kompletan audio snimak razgovora.

Zoran Kičec moli Daku da ga odvede kod Zorana Zaeva i Raškoskog, šta on odbija jer se oseća prevarenim jer nisu ispunili svoje obaveze prema njemu iako je platio 300.000 evra u gotovini.

Daka: Dao sam ti mnogo novca koji i dalje želiš. Samo se zavaraš, praviš me budalom.

Daka: Ja sam Vama dao 2.000 kvadrata i ja taj dan nisam imao izbora, vi ste mene doveli pred svršen čin. Nemam ja šta da razgovaram sa Asbijem, nijesam ja dao Asbiju 300.000 eura nego tebi.
Ja sam danas ovdje došao da idem ili da ne idem, ako nisu čisti odnosi, ako nisu čisti odnosi ja neću da idem u taj posao. Odmah da ti kažem. To sam ti i prošli put rekao i svaki put me dovedeš pred svrđen čin. I sada ja moram da dam za referendum, koliko se digne k.. nekome da bih išao dalje,

Našta Kičec odgovara: Ne, ne, ti nisi to mene rekao.

Daka: Ja sam to rekao Raškovskom jer sam to potpuno nezavisno radio od tebe i to nema nikakve veze sa tobom”, što Kičec potvrđuje a Daka dodaje: E sad ja Vas treba svakoga posebno da isplatim. Ja sam tebe isplatio, nema šta više, što Kičec potvrđuje.

Daka: Prema tome isplatio sam te 300.000 eura i 2.000 kvadrata,šta hoćete više?, dok Kičec odgovara “Da li ja tražim nešto sad?”

Daka: “Neću da idem, vi sve nešto namještate jedan do drugoga, za referendum, za ovo, za ono”, dok Kičec odgovara: “Koji referendum? Ti prema meni nemaš ništa, ja ti kažem šta si imao sa Raškovskim, to me ne interesira. Hoćeš li da se ja sklonim?

Daka: Skloni, neću da idem i neću da završavam, odmah da ti rečem. Skloni se, ne trebaš mi ništa, platio sam ti pošteno 300.000 i dobili ste 2000 kvadrata ekstra. Ako sprovedemo posao uzmete dva miliona ovome drugome date još dva – četiri. Prodate zemlju toliko, pa meni je jeftinije da je poklonim. Jel tebi jasno?

Kičec: “Kunem ti se u petoro djece, niti sam došao danas od tebe nešto da tražim, ja te pitam kako i zašto ti razmišljaš o meni?”

Daka: Zato što si me doveo dotle? Ja sam dao 300.000 eura čovjeku. Mi smo danas dalje nego prvi dan kada smo došli, jeli to tebi jasno? Čuješ šta ti kažem?”

Kičec: Poslušaj ti mene šta ja tebi kažem: jesam li se ja jedan metar udaljio od tebe u ove dvije godine?

Daka: “Šta ste vi uradili za mene? Mi smo danas onamo gdje smo bili kada sam te prvi put sreo u Interkontinentalu. Znaš li ti šta oni sada rade, sa čim ti u toku nijesi, ja ću da ti objasnim. Danas vrše procjenu te imovine. Jel ti jasno? Danas vrše procjenu te imovine. Došao je čovjek sa onom ženom da ucrta objekat. Tražio benzinsku pumpu, ona rekla ne može tu kod tog objekta od opšteg značaja, hiljade ljudi dolaze u taj tržni centar. Dobro, prihvatio da ne može to. Da se ja ne bih natezo, da sve ne ode u ku…, ja kažem evo tebi Zorane 2000 metara kvadratnih u centru, ništa mi dužan nijesi, ako mi to kupimo, ako ne kupimo da smo zdravo. Ja sam tebe nazvao i ti si rekao imamo ali nije to tako Daka.

Kičec: Kako nije tako?

Daka: Pa zato što si mi zadnji put reko da je sve završeno sa transportom, da je sve završeno sa organizacionim planom. Ništa od toga ni početo nije, da li je to tebi jasno? Ni početo.

Kičec: Tebe su čekali čoveče da kažeš, šta treba za dole. 10 puta sam ti pred Zdravkom rekao da siđemo dole

Daka: Ništa nije završeno, ništa nije početo, nemoj da pričaš na pamet. Samo pričaš na pamet i blefiraš. I sada bih ja trebo da finansiram još i referendum.

Kičec: Ma ne moraš da finansiraš ništa, ti si to sa Raškovskim reko, ja ti prenosim šta je meni ovaj reko (Zaev)

Daka: Ti si reko da to radi za tebe a sada ovaj drugi…

Kičec: Da li sam mu reko da radim nešto za mene? Ja ti kažm šta si reko Raškovskom.

Daka: Ne, ne, nego si ti reko da je Zaev rekao da sve ovo radi zbog tebe

Kičec: Zbog mene te je primio, ne zbog referenduma, zbog mene te je primio.

Daka: I šta je uradio? Na današji dan je li išta urađeno?

Kičec: Jesi li počeo da pregovaraš sa njim za zemlju u Štipu?

Daka: I nema ništa

Kičec: Jesi li počeo?

Daka: Jesam. I nema ništa. Znaš šta ima? U Štipu su rekli da ima za vetrenjače i sada ima nula za vetrenjače. Ništa uradili nijesi, ništa završili nijesu

Kičec: Znači Štip hidrocentrale nije ništa završeno i neće ništa da se završi? Nema ništa?

Daka: Nema ništa. Ni vjetro ni hidro

Kičec: To je po njihovom zakonu?

Daka: Po Vladinom zakonu

Kičec: Dobro – nula. To što je za Tutinski kombinat što treba da se promijeni zakon za kupovinu?

Daka: Kakve to ima veze? Ja učestvujem na tenderu, ti pričaš o tutinskom kombinatu, za kakav tutinski kombinat govoriš?

Kičec: Samo malo, pričamo otvoreno

Daka: Pričaj, pričaj, ja te pitam i šta ćeš da kažeš za tutinski kombinat?

Kičec: Nema šta ja da ti kažem, ja ti kažem šta smo pričali

Daka: Nijesmo mi tada pričali o tome uopšte

Kičec: Ja ti kažem šta je meni pričao čovek:

Daka: Ja ti pričam šta je završeno od toga, šta smo mi zajedno radili. jeli urađeno nešto u Štipu? Nije. Jeli napravljeno nešto u Tetovu? Nije

Kičec: Nije

Daka: Pa o čemu onda pričamo? Završena je nula i u Štipu i u Tetovu. I da bih ja sada tek prije nedelju dana saznao od Raškovskog da tek sada treba da vrše procjenu poslije tri godine. Pa nemoj me zajebavati. Pitaš što sam ljut? Posle tri godine, tog dana ste mi obećali da ćete za sedam dana kazati koliko košta ostatak. Jeli tačno? Tačno ili nije tačno? Da ste mi obećali?

Kičec: To je on rekao, nisam ja

Daka: Pa čekaj, to je tvoj drugar i jeli tačno da je uradio nula do danas? Pa o čemu onda pričamo?

Kičec: Zadnje što imam, lično i personalno, danas idemo kod premijera, ja kažem Zokiju, lično i personalno, evo ga Daka, vi terajte dalje preko Raškovskog. Kako i šta neka se ide. Daka više neće samnom

Daka: Nikada

Kičec: Neće više nikakav posao, Ja se povlačim. Ovo do dan danas, ja sam ga upoznao i daj Bože da se završi kako god može

Daka: Šta da sredi

Kičec: Brate moj, uneo sam te, ti dalje završavaj sam

Daka: Dužan sam Vam ako kupim zemlju da vam dam 2000 kvadrata

Kičec: To se nisi dogovorio samnom nego sa mojim drugom

Daka: Sa tvojim drugom nijesam, ti si mi ga doveo, prema tome to je tvoje i njegovo

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Medicinska sestra iz vrtića Pčelica zaražena koronavirusom, djeca u...

Nakon izvršenog testiranja, u četvrtak oko 23 sata, potvrđeno je prisustvo virusa Covid 19 kod medicinske sestre...

Bolton: Predsjednici Srbije i Kosova željeli korekciju granica

Kako prenosi Gazeta ekspres, Bolton je na posredan način priznao da je bio upoznat sa tom idejom,...

Potresna scena iz Novog Pazara: Dijete prima infuziju ispred...

Društvene mreže prepune su komentara o ovoj fotografiji, na kojoj se jasno vidi da djevojčica prima infuziju,...

Stotine slonova umrlo u Africi

Niko ne zna zašto životinje umiru, a rezultati iz laboratorije neće doći još sedmicama.

Nikolić: Sakupljači potpisa da se manu projekta podjela

Nikolić je reko da njihova namjera nijednog trenutka nije bila da prebrojavaju, dijele i prave različite spiskove...

NAJČITANIJE

Gdje je danas “dječak vještac” čije su slike užasnule...

Mali Houp tada je imao dvije ili tri godine i preživio je zahvaljujući Anji i organizaciji koju...

Slučaj koronavirusa u vrtiću “Pčelica”, zaražena vaspitačica

Prema nezvaničnim informacijama vaspitačica vrtića Pćelica - JPU “Ljubica Popović”, pozitivna je na COVID 19, zbog čega...

Svega 23 aktivna vojna lica potpisala pismo podrške SPC

Inače, inicijatori pisma podrške koje je ponuđeno profesionalnim vojnim licima na službi u Vojsci Crne Gore da potpišu,...

Ljekari kažu da temperatura nije najpouzdaniji simptom infekcije: Prije...

Budući da Covid 19 donosi i mnogo asimptomatskih slučajeva, provjera temperature nije pouzdan način, piše statnews.com. Na...

Istraga španske policije: Ubice Miloša Peruničica praćene i prije...

Kako piše španski portal marbellaconfidencial.es, u Barseloni su uhapšene tri osobe, dvi je su imale lažna hrvatska...

Komentari

avatar