Đurović prisustvovao sastanku Vojnog komiteta Evropske unije

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Milutin Đurović, prisustvovao je sastanku Vojnog komiteta Evropske unije (EU) u Briselu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Sastanku su, osim načelnika generalštabova zemalja članica EU, prisustvovale i njihove kolege iz partnerskih i zemalja aspiranata za članstvo u Uniji, koje učestvuju u operacijama i misijama pod mandatom te organizacije.

“Predsjedavajući Komiteta, general Robert Briger, zahvalio se partnerskim zemljama, među kojima je i Crna Gora, na učešću u misijama i operacijama EU”, navodi se u saopštenju.

Komandant pomorske operacije EU NAVFOR ATALANTA, vice-admiral Hoze Nunjez Torente, prezentovao je aktuelnu situaciju u vodama Roga Afrike, gdje se nalazi i jedan oficir VCG, angažovan na štabnim dužnostima na ratnom brodu oružanih snaga Italije.

“Pripadnici Vojske Crne Gore učestvuju u operaciji „ATALANTA“ od 2010. godine i obavljali su dužnosti na plovilima zemalja partnera i saveznika, kao i u samostalnim timovima za zaštitu brodova (AVPD), koji su obezbjeđivali brodove sa humanitarnom pomoći Svjetskog programa hrane UN”, podsjećaju iz Ministarstva odbrane.

Generalni direktor Vojnog štaba i vojnog planiranja Evropske unije, vice-admiral Erve Bležan, govorio je o trenutnom stanju, izazovima i uspjesima trening misija EU na afričkom kontinentu, pri čemu se osvrnuo i na misiju u Maliju (EUTM MALI), gdje je Vojsku Crne Gore donedavno predstavljao jedan oficir.

“Vojni komitet Evropske unije predstavlja najviše vojno tijelo Savjeta Evropske unije, čiji se sastanci održavaju dva puta godišnje”, zaključuje se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Medvedev posjetio separatistički region na istoku Ukrajine

To je jedna od najvećih ruskih delegacija koja je posjetila istočnu Ukrajinu od...

Estonija će zabraniti ulazak Rusima sa turističkim vizama

Estonski ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu rekao je nakon sjednice vlade 11. avgusta...

Vremenska prognoza za petak – 12. avgust

Više padavina u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren...

U Portugalu izgorjelo 10.000 hektara šume

Prema privremenoj procjeni Evropskog informacionog sistema o šumskim požarima, izgorjela je desetina od...

SAD pozvale na stvaranje demilitarizovane zone oko elektrane u...

„Borbe u blizini nuklearne elektrane su opasne i neodgovorne“, izjavio je neimenovani portparol...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare