GA: Ispitati postupanje ljekara prema Mrvaljeviću, policajci da ne prisustvuju pregledima

Nužno je hitno sprovesti adekvatnu istragu i identifikovati ljekara koji nije registrovao vidljive povrede Jovana Mrvaljevića nakon nedavno objavljenih fotografija sa portala ''Libertas'', kazali su iz Građanske alijanse.

– Davanje podrške zlostavljačima putem falsifikovanja izvještaja ujedno podrazumijeva i ‘učestvovanje u torturi’ što je nedopustivo za predstavnike medicinske struke i nameće im i krivičnu odgovornost pored samih vršioca torture – poručili su iz Građanske alijanse. 

Oni su podsjetili da Instanbulski protokol ističe da zdravstveni stručnjaci imaju dvostruke obaveze. 

Pri čemu je njihova primarna dužnost prema pacijentu da zastupaju najbolje interese te osobe, a opšta obaveza prema društvu da osiguraju da pravda bude zadovoljena i kršenja ljudskih prava spriječena. Samim tim, oni moraju donijeti nepristrasnu procjenu pacijentovog zdravlja i postupati u skladu s tim – istakli su iz Građanske alijanse.

Upozoravaju da izvještaji ne navode jasno utvrđene povrede. 

– Građanska alijansa je u prethodnom periodu registrovala veći broj praksi koje ljekari moraju što prije promijeniti a odnose se na to da izvještaji ne navode jasno utvrđene povrede, kao i da pacijente pregledaju u prisustvu policijskih službenika čime se narušava odnos povjerljivosti te na taj način ljekari mogu biti pod pritiskom i uticajem istih – naglasili su iz Građanske alijanse. 

Podsjetimo, Nikšićanin Jovan Mrvaljević uhapšen je krajem 2020. godine, a u ljekarskom izvještaju nakon što je doveden u Urgentni centar konstatovano je da nema vidljivih povreda. Tu informaciju za Dan je potvrdila je advokatica Tatjana Pavličić, koja zastupa Mrvaljevića i koja je potvrdila da je njen branjenik na fotografijama policijske torture koje su nedavno objavljene.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Milatović danas u Briselu sa evropskim zvaničnicima

Istog dana Milatović će posjetiti sjedište NATO-a, gdje će razgovarati sa Mirčeom Džoanom, zamjenikom generalnog sekretara i...

Vlahović poručio Injac: Zar su “nož, žica, Podgorica” navijački...

Vlahović je reagovao nakon što je Injac poručila da osuđuje "ovakvo ispoljavanje navijačkih stavova i pozivam vinovnike...

DNEVNI HOROSKOP ZA 30. MAJ: Ovnovi se upoznaju sa...

OVANVi ste napravili plan aktivnosti, ali je vjerovatno da ćete morati da ga mijenjate u hodu. Mnoštvo...

Đukanović: Skandiranje fudbalskih navijača potvrda ozbiljne devastacije našeg društva

“Odsustvo promptne osude i reakcije najvažnijih državnih adresa je poseban razlog za dodatnu zabrinutost”, ocjenjuje Đukanović.

NAJVEĆI BONUS NA INTERNETU: Otvori nalog OVDJE i odmah...

Ako još uvijek niste otvorili nalog na nekoj od online platformi gdje možete odigrati tiket ili se...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare