HRA: Četvrti put bez starta suđenja za iznuđivanje iskaza

Početak suđenja za krivično djelo iznuđivanje iskaza praćeno teškim nasiljem u policiji od oštećenog Marka Boljevića, koje je danas trebalo da se održi u Osnovnom sudu u Podgorici, odgođeno je četvrti put, saopšteno je iz Akcije za ljudska prava (HRA).

“Boljević, Benjamin Mugoša i Jovan Grujičić su u maju 2020. godine pretrpjeli policijsku torturu tokom istrage „bombaških napada” na kuću državnog službenika Duška Golubovića i lokal Grand. Za iznuđivanje iskaza od Boljevića optuženi su kriminalistički inspektori Danilo Grbović, Dalibor Ljekočević, Bojan Vujačić, Ivan Peruničić i Nemanja Vujošević. Ljekočević je optužen u drugom predmetu da je isto djelo izvršio i nad Benjaminom Mugošom, dok za torturu nad Grujičićem još uvijek niko nije optužen”, podsjećaju iz HRA.

Suđenje je odgođeno zbog izostanka optuženog Ljekočevića, koji je opravdan medicinskim razlozima. Danas nisu pristupili ni svjedoci, za koje ne postoji dokaz da su uredno pozvani.

Na prethodnom ročištu su, navode iz HRA, advokati odbrane zahtjevali izuzeće postupajuće tužiteljke Romine Vlahović, ali i cjelokupnog Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici. Ovi zahtjevi su u međuvremenu odbijeni kao neosnovani.

Suđenje je odgođeno za 6. mart 2023. godine. To znači da će početak ovog suđenja kasniti najmanje šest mjeseci imajući u vidu da je prvobitno bio zakazan za 15. septembar 2022. godine.

“Akcija za ljudska prava prati ove krivične postupke i zalaže se za djelotvorno kažnjavanje torture. Smatramo da je Državno tužilaštvo dužno da temeljno istraži i odgovornost policijskih rukovodilaca koji su bili nadređeni neposrednim izvršiocima u ovim slučajevima i koji su koordinirali istragu. Sud je dužan da vodi računa da se postupak sprovede efikasno, uz poštovanje prava na suđenje u razumnom roku”, zaključuje se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Netfliks greškom objavio nova pravila o dijeljenju naloga

I dok pretplatnici već neko vrijeme očekuju mjere protiv dijeljenja lozinki, neke je neočekivana objava novih pravila...

Spajić: Nismo spremni za Open Bakan, fokusirati se na...

“Mislim da je ovo jako siromašan region koji je, moramo to da priznamo htjeli ili ne, evropska...

I sjutra sjeverni vjetar, do osam stepeni

Na sjeveru uglavnom suvo, ujutru magla ili niska oblačnost, tokom dana sunčani periodi. Kako...

Podgorica: U toku prikupljanje pomoći u obući i odjeći...

Stvari će se skupljati najkasnije sjutra do 17:30 časova, kako bi se poslale prvim avionom saopštili su...

Snažan zemljotres pogodio i Kazahstan

Iz kazahstanskog Nacionalnog centra za seizmološka posmatranja i istraživanja navedeno je da je zemljotres registrovan u 19.02...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare